Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Akcija “Brzina i pretjecanje”

11.08.2020. 13:49


Sutra, 12. kolovoza od 8 do 14 sati policijski službenici Policijske uprave zadarske će na području ove Policijske uprave provesti preventivno-represivnu akciju "Brzina i pretjecanje", s ciljem smanjivanja nepovoljnog trenda stradavanja sudionika u prometu, posebno smrtnog stradavanja.
Akcija će se usmjeriti na suzbijanje prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila u naseljenom mjestu i izvan naseljenog mjesta, nepropisnog pretjecanja, te drugih težih prometnih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.
Analizom stanja sigurnosti prometa na cestama u zoni odgovornosti ove PU i usporedbom za sedam mjeseci prošle i ove godine, razvidno je smanjenje u ukupnom broju prometnih nesreća za 20,5%, povećanje smrtno stradalih osoba za 125%, smanjenje broja teže ozlijeđenih osoba za 6,8%, te smanjenje broja lako ozlijeđenih osoba za 25,2%.
Nepropisna brzina, odnosno neprilagođena brzina kretanja vozila kao dominantna greška vozača u prvih sedam mjeseci 2020. godine, dovela je do 194 prometne nesreće u kojima je 6 osoba smrtno stradalo, 35 osoba je zadobilo teške i 51 osoba je zadobila lake tjelesne ozljede, dok su u istom periodu 2019. godine 3 osobe smrtno stradale, 42 osobe su zadobile teške tjelesne ozljede i 79 osoba zadobilo je lake tjelesne ozljede.
Iz PU zadarske ponovno podsjećaju kako je brzina najčešći uzrok događanja prometnih nesreća. Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).
Apelira se na vozače motornih vozila da brzinu kretanja svog vozila usklade s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te prate događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjuju brzinu kretanja svog vozila.