Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NOVE KNJIGE Djelo znantvenog pristupa koje je primjereno i široj čitateljskoj publici

11.08.2020. 09:25


Ako vam u ruke dopadne fotomonografija 2025 godina grada Knina čvrsto je držite jer padne li vam slučajno na nogu sa svojih više od tri kilograma sigurno će vas ozlijediti. No ne hvalim ovu vrijednu knjigu zbog njezine kilaže, iako je i po tomu posebna, nego jer je ona doista epohalno djelo za Kninjane, kninski kraj i svih koji su na bilo koji način s kninskim krajem vezani. Monografija je, njezino drugo znatno prošireno izdanje (prvo je iz 2018.) objavljena koncem srpnja 2020. u nakladništvu grada Knina i autorsko je djelo novinara i publiciste Ivice Šimića sa šest stručnih suradnika, a tiskana je u Donat, Zadarskoj tiskari. Još jedan veliki učinak naše tiskare.


Kninska povijest u devet poglavlja
Ovo unikatno djelo gotovo je, što se tiče kninskoga kraja i Kninjana, sveobuhvatno. Podijeljeno je u devet poglavlja: Povijest, Kronika grada, crtice iz života, Antropologija i etnologija, Mitovi i legende, Prirodne ljepote, Kulturno povijesne znamenitosti, Poznati Kninjani, Geografske osobine, Stari članci iz novina i Album starih slika koji sadržava polovicu monografije. Teško se opredijeliti koje je poglavlje zanimljivije i tekstovi naprosto vuku čitatelja na dugo druženje. Ipak posebice bih naglasio izvrsnu likovnu, dizajn i grafičku obradu Kninjanina izvan Knina Leonida Biserka, koja je ovoj monografiji dala dušu i vrijednost znatno podigla, a u toj bisernoj niski fotografije prirodnih ljepota su kamen kapitalac.


Mitovi i legende
Iako sa znanstvenim pristupom i dokumentarnim podastiranjem podataka (mnoštvom fusnota), ovo djelo je pisano jezikom pristupačnom i široj čitateljskoj publici te mu je to još jedan epitet više. U nemogućnosti naširoko predstaviti sadržaj monografije ukazao bih na njezin dio koji će svakoga zanimati – mitovi i legende iz kninskoga kraja. Tu ćete naći Kletvu kralja Zvonimira, legendu u Vladislavi vladarici Knina, o sjedištu vila brdu Spas, o sekti golih mladića i djevojaka, o starim bukovačkim pričama, o divovima, vukodlacima i drugome. Dojmljiva narodna predaja.         




Poznati Kninjani
Kako u ljudskom životu, tako ni u jednoj knjizi, ništa nije apsolutno (osim Boga smrti i svemira) i ova fotomonografija ima nekih nedostataka. Oni su, mišljenja sam, najopipljiviji kod navođenja poznatih Kninjana. Kapa dolje što su među takve uvršteni Lujo Marun, Lovro Monti, Antun Marija Lornja, Vojin i Jordan Jelić, Hrvoje Požar, Dinko Šimunović, Petar Čimbur, Slavko Krvavic, Dušan Duje Jelovina, nogometaši Ilija Petković i Radomir Vukčević i drugi, ali nije se smjelo niti ne spomenuti (niti u poglavlju Ostali) jedanog Marijana Marića, svjetskog rekordera u sportskom padobranstvu i najvećeg sportskog pilota u povijesti hrvatskoga zrakoplovstva i šire. K tome što je Marijan, još 2017., dobitnik u Zagrebu Nagrade za životno djelo, što su zabilježila sva naša sredstva javnoga priopćavanja. Također se niti ne spominje i moja malenkost, a simtomatično je kako u monografiji nema niti najmanjeg teksta niti o jednom Mariću, iako oni u kninskome kraju žive više od tri i pol stoljeća te iako su se neki istaknuli na mnogim područjima. No bez obzira na to autorima treba zahvaliti na ovome vrijednom djelu.