Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

OTOČNI RAJ Turiste u doba korone privlači mir otoka, kristalno čisto more i pješčane uvale

11.08.2020. 11:11


Epidemiološka situacija u ovoljetnom turizmu u Općini Tkon (Tkon, Ugrinić) donijela je novu realnost. Brojke su iznad svih očekivanja, u srpnju je ostvareno visokih 86,5 posto dolaska i 87,1 posto noćenja od rekordnih prošlogodišnjih srpanjskih rezultata.
– Usprkos korona situaciji u srpnju je bilo 3.655 dolaska, stranih gostiju 3.088 i 567 domaćih. Kako su prošle godine bila 4.224 dolaska (strani 3.416, domaći 808) ostvarenje dolaska je 85,5 posto. U srpnju je bilo 39.161 noćenje dok je protekle godine bilo 44.938 noćenja što je 87,1 posto, kazala je Martina Rudić koja zajedno s Taki Rudić radi u Turističkom uredu Turističke zajednice Općine Tkon.
Od počeka godine do 31. srpnja ostvareno je 76,9 posto prošlogodišnjih dolaska te 80 posto noćenja.
– Ljetovanje na "vratima Kornata", u otočnom mjestu sa čak sedam pješčanih uvala postaje sve više "in". Nema buke, mir je, gosti se mogu odmoriti i kupati u kristalno bistrom moru, ističe Rudić.
Od mjesta Ugrinić preko Tkona na jug na tri kilometra nalazi se sedam pješčanih uvala. Javne plaže su Poljane, Glavičine, Studenac, Južnja plaža, Vruljica, Bratovica, Ugrinić. Prirodna plaža naturističkog kampa Sovinje je zaista nešto posebno.
– Otok u ovom vremenu asocira na 'izolaciju'. FKK Sovinje, uvale i pješčane plaže za tisuće gostiju dnevno. Pašman je uz to jedan od najzelenijih otoka u Hrvatskoj. A tu su i atrakcije od samostana na Ćokovcu, vidikovca Straža, Ugrinića dvora iz 16. stoljeća, Pustograda iz 6. stoljeća, crkve sv. Tome apostola i sv. Marije iz 11. stoljeća, Bokolje, do svih lokacija i krajolika Pašmana i Ugljana, nabraja Rudić.
Turisti se ovdje osjećaju kao kod kuće. Domaćini su gostoljubivi, mjesto im i u ovoj situaciju nudi zabavu po epidemiološkim mjerama, mještani domaću hranu, a mogu se baviti kulturnim, športskim i pustolovnim turizmom i sve im je nadohvat ruke, od plaže do kopna, otočića i Kornata.
– Otok Pašman, moglo bi se reći, otok je sreće i radosti, malih ljudi velika srca. Obale Italije i Francuske zaslužuju naslov azurnog raja, a ovima na Tkonu i otoku Pašmanu bi trebalo utisnuti naziv smaragdni, naglašava Taki Rudić.
Ovaj otočni raj s brojnim turistima, vikendašima i gostima, te Kunjanima iseljenim po Lijepoj Našoj i inozemstvu, ljeti živi punim plućima.
– Tkon, Ugrinić, cijeli otok Pašman ima sve prirodne uvjete za razvoj turizma. Otok svojom ljepotom nikoga ne ostavlja ravnodušnim i kad jednom dođete, uvijek se iznova vraćate otoku i Tkonu, isriče Rudić.
Gost je uvijek najvažniji, ne ovisi on o nama, već mi o njemu, Zaključuje tkonski načelnik Goran Mušćet.
 


»Naturistički raj« u FKK Sovinje


Kapacitet Naturist camping FKK Sovinje u Tkonu je 400 gostiju, a trenutno imamo 300 gostiju. Od 25. svibnja 2020. kad smo otvorili FKK Sovinje do 8. kolovoza 2020. imamo 1.462 dolaska. S obzirom na 2.387 prošlogodišnjih dolaska ostvareno je 62 posto. Najviše je Slovenaca 627, Nijemaca 264, i Austrijanaca 186 te Čeha 91, kazala je Marija Ugrinić, koja je 25 godina voditeljica FKK Sovinje.
Oni su ostvarili 13.633 noćenja što je s obzirom na prošlogodišnjih 19.995 noćenja ostvarenje od 69 posto.
– Sovinje nije samo nudistički kamp već je riječ o jednoj od najljepših pješčanih plaža u nas, poručuje Ugrinić.
Naime, dok drugi duž Jadranske obale zatvaraju naturističke kampove Naturist camping FKK Sovinje, jedini u Zadarskoj županiji, uz višemilijunska ulaganja već nekoliko godina uzastopno obara sve rekorde.
– Tkon je »naturistički raj« za sve one koji žele uživati na pješčanoj plaži koja je istinski prirodni fenomen, u miru i tišini, očuvanoj prirodi i kristalno bistrom moru, kaže Dino Smoljan, direktor dioničkog društva Orlić d.o.o., tvrtka osnivača i vlasnika Općine Tkon.
 




U znaku drvenih brodova


Zahvaljujući EU projektu Arca Adriatica koji je usmjeren na očuvanje, valorizaciju i razvoj pomorske baštine Jadranskog mora, Općina je posljednji mjesec dana u znaku drvenih brodova. Čini se da je Tkon, kad je riječ o događanjima, jedini ili među rijetkima u Zadarskoj županiji koji u ovom korona ljetu živi.
– U sklopu interaktivne radionice »Ajmo se voziti, načinimo kaić!« koju je vodio meštar Vojko Bobić iz Tkona, biogradski policajac, 16 mladih kalafata u dobi od 10 do 14 godina izgradili su drveni kaić Mali Kun dug 2,85 metara koji su porinuli u more i zaplovili Pašmanskim kanalom, navodi Bruna Vojvodić, voditeljica projekta.
Održao se spektakularni 9. Đir po konalu u Ugriniću, regata tradicijskim drvenim brodovima, leutima, kaićima i gajetama na oštro/latinsko jedro i trevu.
U okviru projekta Arca Adriatica, u Škraping centru održana je i 3. Interaktivna radionica u sklopu Akademije starih zanata i vještina pod nazivom »Izrada modela batele« koju je vodio biogradski meštar Ive Uroda. Otvorena je i izložba »Tradicionalni drveni brodovi hrvatskog Jadrana », govori Vojvodić.
Skromnije nego proteklih godina proslavljena je crkveno-pučka Kunjska fešta dva luja (2. srpnja) ili sv. Marije od Pohođenja, nebeske zaštitnice Tkona.