Preminuo pjesnik Vinko Hajnc

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U Zadru u 78. godini
Poezijom se počeo baviti rano, a prvu zbirku pjesama pod naslovom "Jahač kamenog konja" objavio je 1976.
Filip BRALA
Vinko Hajnc je uvršten u pet raznovrsnih hrvatskih antologija pjesništva

U petak je u 78. godini života, nakon kratke bolesti preminuo istaknuti hrvatski i zadarski pjesnik Vinko Hajnc.

Hajnc se rodio 29. kolovoza 1942. u Trogiru. Osnovnu i srednju pomorsku školu pohađao je u Zadru, a Višu pomorsku školu završio je u Piranu te Pomorski fakultet u Rijeci, dobivši zvanje diplomirani inženjer brodostrojarstva Cijeli svoj radni vijek proveo je u Tankerskoj plovidbi, najprije kao pomorski časnik, i upravitelj stroja a potom kao tehnički inspektor, ostvarivši tako ukupno 43 godine plovidbe i putovanja po cijelom svijetu. Poezijom se počeo baviti rano, a prvu zbirku pjesama pod naslovom "Jahač kamenog konja" objavio je 1976. Uz brojne zbirke pjesama, objaviio je i znatan broj eseja, reportaža i priča. Pjesme su mu prevođene uglavnom na engleski jezik.

Uvršten je u pet raznovrsnih hrvatskih antologija pjesništva, a isto tako dobitnik je niza domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada za svoje pjesništvo.

Posebno se među njima ističe nagrada na Natječaju ujedinjenih naroda za univerzalnu poruku svjetskom miru 2008. godine, kada je Hajnc u konkurenciji 7.268 pjesnika iz čitavoga svijeta osvojio drugu nagradu uz Srebrnu medalju i Veliku plaketu UN-a za svoj stih: "Razvijte u sebi bezbrojne zastave duša, jedino će vas one konačno izbistriti u ljude."

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.3 (3 glasova)