Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Preminuo pjesnik Vinko Hajnc

11.08.2020. 08:50


U petak je u 78. godini života, nakon kratke bolesti preminuo istaknuti hrvatski i zadarski pjesnik Vinko Hajnc.
Hajnc se rodio 29. kolovoza 1942. u Trogiru. Osnovnu i srednju pomorsku školu pohađao je u Zadru, a Višu pomorsku školu završio je u Piranu te Pomorski fakultet u Rijeci, dobivši zvanje diplomirani inženjer brodostrojarstva Cijeli svoj radni vijek proveo je u Tankerskoj plovidbi, najprije kao pomorski časnik, i upravitelj stroja a potom kao tehnički inspektor, ostvarivši tako ukupno 43 godine plovidbe i putovanja po cijelom svijetu. Poezijom se počeo baviti rano, a prvu zbirku pjesama pod naslovom "Jahač kamenog konja" objavio je 1976. Uz brojne zbirke pjesama, objaviio je i znatan broj eseja, reportaža i priča. Pjesme su mu prevođene uglavnom na engleski jezik.
Uvršten je u pet raznovrsnih hrvatskih antologija pjesništva, a isto tako dobitnik je niza domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada za svoje pjesništvo.
Posebno se među njima ističe nagrada na Natječaju ujedinjenih naroda za univerzalnu poruku svjetskom miru 2008. godine, kada je Hajnc u konkurenciji 7.268 pjesnika iz čitavoga svijeta osvojio drugu nagradu uz Srebrnu medalju i Veliku plaketu UN-a za svoj stih: "Razvijte u sebi bezbrojne zastave duša, jedino će vas one konačno izbistriti u ljude."