Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ŠIRENJE ZARAZE Strani gosti na Zrće dolaze već oboljeli od koronavirusa

11.08.2020. 11:21


Usprkos pandemiji koronavirusa i odgodi svih partijanerskih festivala turističke brojke u Novalji za srpanj i početak kolovoza zadovoljavajuće su, a u usporedbi s istim periodom lani, manje su za 40-ak posto. Smeta li to nekome, pitanje je koje se nameće nakon što svakih malo u stranim i domaćim medijima osvanu informacije koje taj otočni gradić spominju u negativnom kontekstu. Još potkraj proljeća u nekim stranim medijima provodila se negativna kampanja, a Novalja se spominjala kao mjesto gdje se okupljaju partijaneri što se potkrijepljivalo fotografijama i snimkama partyja iz prethodnih godina.
 


Prozivke iz Njemačke, Italije i Češke


Zadnji koji su uprli prstom upravo u Zrće su Slovenci, Nijemci i Česi. Tako je slovenska epidemiologinja Nacionalnoga instituta za javno zdravlje (NIJZ) Marta Grgič Vitek za lokalne medije prije tri dana izjavila da su u sedam dana zabilježili 21 importirani slučaj covida-19 te da ih je više od polovice boravilo u Hrvatskoj. Navela je da je riječ mahom o osobama do 24 godine koje se u inozemstvu ne paze, nego odlaze na masovna druženja i zabave, gdje je mogućnost zaraze veća. Kao jednu od lokacija iz kojih dolaze "importirani" slučajevi navela je otok Pag, a kao mikrolokaciju noćne klubove. Slične objave mogle su se prošloga tjedna pročitati i u njemačkom, talijanskom i češkom tisku gdje se posebno problematizirala plaža Zrće i tamošnji klubovi, a po povratku kući iz Novalje prošli se tjedan putem medija oglasio i jedan Talijan, također pozitivan na covid-19.
Gradonačelnik Novalje Ante Dabo osvrnuo se na te napise. Kazao je kako je situacija u Novalji sasvim drugačija od onoga što pojedini strani mediji objavljuju, a prokomentirao je i slučaj navodno zaraženoga Talijana na Zrću.
– Odmah po izlasku članka u novinama testirani su djelatnici talijanske turističke agencije čiji je turist prijavio zarazu, njih desetero, i svi su negativni, rekao je Dabo. To je potvrdio i Marijan Šuljić, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Novalje, s kojim smo razgovarali o stanju u Novalji i aktivnostima Stožera civilne zaštite Grada Novalje tijekom srpnja i kolovoza.
Kazao je kako je trenutačno u Novalji zaraženo troje djelatnika u ambulanti za Hitnu medicinu, vozač i dvoje liječnika, te da su svi ostali djelatnici testirani i negativni.
– Zaražene osobe imaju lakše simptome te se nalaze u samoizolaciji, kao i svi njihovi kontakti. Osim njih, zaražena je i jedna mlađa osoba (18 godina) koja je došla iz Makarske. Tamo se i zarazila, kod njih se vodi u evidenciji, ali u Novalji odrađuje karantenu, u apartmanu s roditeljima, kazao je Šuljić dodajući kako su u Novalji za ovo ljeto otvorili covid ambulantu u kojoj je omogućeno testiranje na covid-19 i to besplatno za sve one koji imaju simptome bez obzira radi li se o turistima ili lokalnim stanovnicima.
 




Zaraženo troje djelatnika Hitne


– Do sada smo testirali blizu 80 osoba, od čega i veliki broj turista, i svi su bili negativni, osim osobe iz Makarske. Situacija u Novalji je potpuno normalna. Što se tiče Zrća, ove je godine jako malo tih gostiju, a neki klubovi nisu niti otvoreni, rekao je načelnik Stožera te je dodao trenutačno u Novalji boravi oko 16 tisuća turista i oko pet tisuća povremenih stanovnika, takozvanih vikendaša, odnosno ukupno oko 21 tisuću.
– Tijekom ljeta Stožer civilne zaštite Grada Novalje organizirao je kontrolu provedbe protuepidemijskih mjera putem komunalnog redarstva Grada Novalje. Posebno možemo istaknuti i kontrole koje provodi inspektor Ravnateljstva civilne zaštite iz Gospića s policijom, a koji iz Gospića dolaze nekoliko puta tjedno. U inspekciji je redovito prisutan i voditelj Službe civilne zaštite Ličko-senjske županije i cijelog ljeta se kontrolira rad ugostiteljskih objekata, trgovina, javnog prijevoza te klubova na Zrću, pojasnio je Šuljić dodajući kako su od noćnih klubova na Zrću trenutačno otvoreni Kalypso i Papaya te da se povremeno u njima nađe nešto veći broj ljudi, no ne veći od 200-250, dok ih je lani tamo bilo preko 10 tisuća. U kontrolama, kaže, naiđe se na grupe turista, ali su to mladi ljudi koji se zajedno zabavljaju i koji su na Zrće zajedno i došli, možda iz istoga grada i istim prijevoznim sredstvom.
Kako smo saznali, gradski prijevoznik u Novalji tjedno proda oko 300 narukvica za relaciju Novalja – Zrće, a ta je narukvica svojevrsna tjedna pokazna karta. Ako se uzme u obzir da neki koriste neku drugu vrstu prijevoza poput rent-a-cara ili taksija, u Novalji bi trenutačno moglo biti između 500 i 700 mlađih osoba kojima je destinacija Zrće. Iako su noćni klubovi poluotvorenoga ili otvorenoga tipa, na Zrće se ipak gleda pod povećalom, za razliku od drugih zabava kakvih ima i u svim ostalim turističkim destinacijama diljem obale.
 


Zadovoljavajuće turističke brojke, kolovoz obećavajući


Ovogodišnjeg srpnja u Novalji je bilo ukupno dolazaka 51.582, a lani u istom razdoblju 90.107, pa indeks iznosi 57,2 posto. Od toga je domaćih dolazaka bilo 5.604, a lani 4.788, što je za 17 posto više. Stranih dolazaka bilo je 45.978, što u odnosu na lanjskih 85.319 iznosi 53,9 posto. U istom razdoblju zabilježeno je 369.236 noćenja, dok ih je lani bilo 610.563, što pokazuje indeks od čak 60,5 posto.
U prvih sedam mjeseci 2020. godine u Novalji, usprkos koroni, bilo je ukupno 70.311 dolazaka u odnosu na 154.333 lanjskih, što pokazuje indeks od 45,6 posto. Domaćih dolazaka bilo je 9.244, a lani u prvih sedam mjeseci 10.015, što je index od 92,3 posto. Stranih dolazaka bilo je 61.067, a lani 144.318. Ukupno je noćenja bilo 468.523, lani 920.355, što je 50,9 posto. Domaćih noćenja ove je godine bilo 46.994, lani 48.364 ili 97,2 posto. Stranih noćenja 421.529 naspram 871.991, odnosno – 48,3 posto.
U Novalji se nadaju da bi i kolovoz mogao biti na razini pada od 40-ak posto, a onda bi cijela godina mogla biti značajno iznad 50 posto u odnosu na lanjsku.
 


Strogo se pridržavaju mjera


Pri ulasku u sve klubove u Novalji svim posjetiteljima se mjeri temperatura te se uzimaju osobni podaci i kontakt brojevi. Osoblje je obavezno nositi zaštitne maske te se sukladno napucima koriste dezinfekcijska sredstva. A sve to kontroliraju pripadnici Stožera civilne zaštite Grada Novalje uz pomoć kolega iz Gospića.