Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadarska županija četvrta s 1,3 milijuna noćenja

11.08.2020. 13:31


Prema prvim preliminarnim podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je od 1. do 9. kolovoza ostvareno više od milijun dolazaka i 7,2 milijuna noćenja, što je oko 70 posto lanjskog rezultata ostvarenog u istom razdoblju. Najviše noćenja ostvareno je u Istri – 1,7 milijuna noćenja, na Kvarneru 1,4 milijuna, u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno je 1,3 milijuna noćenja, u Zadarskoj županiji 1,3 milijuna, u Šibensko-kninskoj 578 tisuća noćenja, u Dubrovačko-neretvanskoj 392 tisuće te u Ličko-senjskoj županiji 271 tisuća noćenja.
Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić ističe da Hrvatska nakon odličnog srpnja u kojem je ostvarila oko 60 posto lanjskog rezultata, u kolovozu bilježi još bolje turističke trendove te da se trenutno nalazi na oko 70 posto lanjskog rezultata.
– Tržišta koja su najbolje reagirala su teritorijalno bliža tržišta za koja su hrvatske destinacije lako dostupne i cestovnim pravcima, poput primjerice Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske. Prema tim tržištima usmjerili smo i svoje promotivne i informativne kampanje, cijelo vrijeme poručujući da je Hrvatska sigurna i dobro pripremljena turistička destinacija. Također, s povećanjem broja aviolinija intenzivirao se i turistički promet u južnim dijelovima Dalmacije pa su Dubrovnik i London trenutačno povezani s 44 leta tjedno, kaže Staničić i ističe da je pridržavanje propisanih epidemioloških mjera preduvjet za ostvarivanje turističkog prometa u zemlji.
U dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je turističkih dolazaka ostvareno s tržišta Njemačke, njih oko 225.000, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od šest posto. Slijedi domaće tržište gdje je ostvareno 178.000 dolazaka, što predstavlja rast od 18 posto, tržište Slovenije s kojeg je ostvareno 133.000 dolazaka što predstavlja rast od 10 posto te tržište Poljske s ostvarenih 109.000 dolazaka, što predstavlja rast od 16 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Gledajući po destinacijama, u dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je dolazaka ostvareno u Rovinju, Poreču, Medulinu, Crikvenici, Umagu, Splitu, Dubrovniku, Zadru, Puli i Novalji. Tijekom prošlog vikenda, od 7. do 9. kolovoza, u Hrvatskoj je ostvareno više od 323.000 dolazaka i 2,3 milijuna noćenja.