Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kraljev: Nas u Dalmaciji treba zabrinjavati podizanje razine mora

11.08.2021. 10:59


Nagle promjene vremena, ekstremne temperature i divlji požari koji bijesne diljem Europe, scenarij je na koji se moramo naviknuti, kaže nam umirovljeni zadarski meteorolog Duško Kraljev. Već dugi niz godina znanstvenici sa svih krajeva svijeta upozoravaju kako već debelo kasnimo u sprječavanju posljedica globalnoga zatopljavanja, koje je u potpunosti ljudska krivica. Desetljeća megalomanskog eksploatiranja resursa i fokusiranje na upotrebu fosilnih goriva napokon dolaze na naplatu. Sagorijevanjem fosilnih goriva i oslobađanjem stakleničkih plinova ljudi su zagrijali planet, što je širom svijeta dovelo do jačih i češćih toplinskih valova i obilnih kiša. Porastao je i broj tropskih orkana. U mnogim regijama širom svijeta suše sve duže traju.


Vremenski ekstremi
– Iako se vremenske promjene, koje su se dogodile u zadnjih nekoliko tjedana laicima čine iznenadnima, među znanstvenicima već duže vrijeme postoji ukorijenjen strah kako smo zakasnili sa spašavanjem planeta. Trend globalnog zatopljenja, koji je vidljiv zadnjih nekoliko desetljeća, a koji je ponajprije posljedica oslanjanja na fosilna goriva i zanemarivanja upozorenja znanstvenika, sve se više manifestira, na Mediteranu naročito, kroz visoke temperature i duga i sušna ljetna razdoblja, koja se prekidaju naglim promjenama vremena, najčešće popraćenim jakim vjetrom i kišom. Iako smo mi u Dalmaciji navikli na temperaturne ekstreme, trebali bismo pripaziti na posljedice koje s njima dolaze, kazao je Kraljev te podsjetio na razornu snagu prirode, koja je bila vidljiva u jakim bujičnim poplavama koje su pogodile zemlje Beneluksa i Njemačku te razornim šumskim požarima koji danima bjesne Grčkom i Turskom.
– Što se tiče budućih vremenskih prilika u Hrvatskoj, u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima može se očekivati više naglih vremenskih nepogoda, kao što su jake kiše i bujične poplave, ali i pojava tornada ili naglih udara vjetra. U Dalmaciji je situacija malo drugačija. Nas, osim šumskih požara, treba zabrinjavati polagano, ali sigurno podizanje razine mora, objasnio je Kraljev te podsjetio kako se posljedice podizanja razine mora, ali i povećanja kiselosti mora (koje svakim danom apsorbira sve više ugljičnog dioksida) osjete u svim dijelovima svijeta.


Spas planeta
Emisije stakleničkih plinova posljedica su prirodnih procesa i ljudskih aktivnosti. Najvažniji prirodni staklenički plin u atmosferi je vodena para. Međutim, ljudskim se aktivnostima otpuštaju velike količine drugih stakleničkih plinova, čime se povećavaju koncentracije tih plinova u atmosferi, a to, pak, pojačava učinak staklenika, oštećuje ozonski omotač i čini klimu toplijom.
– Ekstremne vremenske pojave su naravno, posljedica ljudskog ponašanja, zanemarivanja zaštite okoliša i nedostatne politike prema poticanju korištenja obnovljivih i ekološki prihvatljivijih izvora energije. Tornada, poplave, velike vrućine i požari počet će se sve više događati u svim dijelovima svijeta. Iako klimatolozi i stručnjaci iz područja zaštite okoliša, ne mogu sa sigurnošću predvidjeti kako će se i kada manifestirati krajnja točka do koje planet može trpjeti naše postupke, sigurno je da nas očekuje neizvjesna budućnost, istaknuo je Kraljev te podsjetio kako je zadatak svakog pojedinca da se sjeti kako može doprinijeti spašavanju planeta.
– Već je mnogo puta naglašeno kako trebamo paziti na racionalno korištenje energije, naročito one koja dolazi iz neobnovljivih izvora. Prekomjerno korištenje plastike već se pokazalo pogubnim za životinjski svijet, koji ovisi o krhkoj ravnoteži prirodnih ekosustava. Fokusiranje na održivi razvoj i ekološke standarde treba prestati biti prazna floskula, kojom se političari koriste kada žele umiriti javnost. Potrebno je donositi političke odluke na korist planeta Zemlje, zaključio je Kraljev.