Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na Višnjiku okrivili turizam za upadanje u »zimmer frei zamku«

11.08.2021. 07:21


Prvi dan priprema košarkaša Zadra nažalost nije zaključen velikim optimizmom koji je isijavao iz svake riječi trenera Ivana Perinčića kao i igrača koji su nasmijani stigli u jutarnjim satima na prvu prozivku na Višnjiku. Ono što je uslijedilo po završetku prvog ovosezonskog treninga podiglo je prašinu u svim hrvatskim medijima koji naravno nisu prenijeli činjenicu da je hrvatski prvak i osvajač Krešinog kupa krenuo s pripremama za nadolazeću sezonu, već su se bavili skandalom kojeg su im doslovno na volej servirali djelatnici KK Zadar. Materijal za gomilu klikova stigao je kao naručen za sve najčitanije hrvatske internetske portale jer je praktički polovica momčadi koju je trener Perinčić imao na prvom treningu već isti dan bila prisiljena napustiti Zadar i vratiti se svojim kućama. Razlog djeluje na prvu više nego bizaran. Propao je dogovoren smještaj za igrače koji nisu iz Zadra pa se cijela priča o početku priprema silom prilika morala prolongirati za naredni tjedan. Perinčić je na samom početku pripremnog perioda tako ostao bez petorice igrača: Uroša Lukovića, Aleksandra Bursaća, Martina Junakovića, Antonija Jordana i Darija Drežnjaka dok je »beskućnikom« postao, još uvijek neslužbeni pomoćni trener Srđan Helbich. Oni su se uputili svojim kućama, a ta vijest sigurno je najteže sjela dvojcu rodom iz Srbije, Bursaću i Lukoviću, koji su morali odvaliti popriličnu kilometražu kako bi se dočepali kreveta u svojoj domovini.


Tko je odgovoran?
Ovakav rasplet dana koji je zapravo trebao poslužiti za ono početno dizanje morala unutar svlačionice trener Perinčić sigurno nije priželjkivao, ali dogodila se kako bi u Dalmaciji voljeli kazati dežgracija koja je bacila novu sjenu na upravljačke sposobnosti klupskog establišmenta. Odgovornost za ovu tzv. »zimmer frei zamku« ide na tri adrese, onu direktora Željka Žilavca, pa onu team managera Branimira Longina kao i ekonoma Zdenka Perića. Iako osiguranje smještaja igračima kao i sve ostale bitne stvari za njihovo funkcioniranje definitivno spada u opis poslova tog trojca, nitko se od njih nije i posuo pepelom, a na koncu su krivcima proglašeni turisti i turistička sezona. Iako je pronalazak smještaja u »špici« turističke sezone uistinu objektivan problem, pravo je pitanje zašto se pravio račun bez krčmara pa se pozivalo igrače na pripreme, a smještaj istima nije bio osiguran. Mogao se svakako početak priprema i prije prve prozivke prolongirati za tjedan dana kada bi bila manja gužva, a onda bi se i izbjegli svi oni naslovi s raznih medijskih platformi o novom skandalu na Višnjiku. Pokušali smo doći do objašnjenja kod direktora Željka Žilavca, pozivali ga na mobitel više puta tijekom jučerašnjeg dana, no nije se odazvao što mu inače nije običaj. Stoga nam nije preostalo ništa drugo nego prenijeti izjavu koju je direktor kluba dao za portal zadarski.hr, i u kojoj je nastalu situaciju opravdao višom silom tj. turističkom sezonom u punom zamahu i koja se tako kobno ispreplela s namjerama košarkaša Zadra da krenu u pripreme za novu sezonu.


Neočekivana barijera
– Kao klub svake godine na vrijeme organiziramo smještaj za igrače, bilo da je riječ o privremenom ili stalnom boravku, međutim, ove smo naišli na neočekivanu barijeru. O čemu se radi? Mogu navesti samo jedan primjer, imali smo stalnog najmodavca, koji nam je doslovno rekao deset dana vam je tri tisuće i petsto eura, jer on ima turiste. I što sam trebao reći sve u redu, mi to prihvaćamo i onda bi me se prozvalo za gomilanje troškova. Nismo pristali na ucjene! Nama je drago što je turizam ostvario rezultate, i neka ljudi zarade, ali nitko nas neće »derati«. Zašto bismo platili noćenje u hotelu tristo eura? I opet bi sve kritike pale po klubu. Ovako ćemo problem riješiti s malom odgodom od 48 sati, jedino što se do kraja tjedna neće priključiti Aleksandar Bursać i Uroš Luković, svi ostali će biti na raspolaganju treneru Ivanu Perinčiću – kazao je direktor Žilavec nakon uistinu bizarnog egzodusa prvotimaca s Višnjika.