U Pakoštanima 8.940 gostiju, turističke brojke na 90 posto u odnosu na 2019. godinu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Turistički raj u zagrljaju Jadranskog mora i Vranskog jezera
Općina Pakoštane broji oko 4.200 stanovnika, a prema podacima iz sustava eVisitor ovdje trenutačno boravi 8.940 gostiju. Došli smo u situaciju da se traži krevet više. Kada je riječ o broju dolazaka gostiju u srpnju s obzirom na 2019., godinu prije korone, onda su se ovogodišnje srpanjske brojke sasvim približile, kazala je Danijela Vulin, direktorica pakoštanskog TZ-a
Plaža Janica u Pakoštanima

Višegodišnja ulaganja u promotivno-turističke aktivnosti i razvoj novih turističkih proizvoda općinu Pakoštane dovelo je do toga da je godinama poželjna turistička destinacija u Zadarskoj županiji i srednjem Jadranu.
- Općina Pakoštane (Pakoštane, Drage, Vrana, Vrgada) broji oko 4.200 stanovnika, a prema podacima iz sustava eVisitor ovdje trenutačno boravi 8.940 gostiju. Došli smo u situaciju da se traži krevet više, kazala je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice općine Pakoštane.

Prepoznatljivi u Europu i svijetu

Općina Pakoštane je u zagrljaju slane i slatke vode, Jadranskog mora i Vranskog jezera, te je zaista poželjna turistička destinacija koja je prepoznata u Europi, a i u svijetu.
- U srpnju je ostvareno 35.020 dolaska (domaći 5.857, strani 29.163) što je s obzirom na isti mjesec protekle godine povećanje od 29,3 posto. Naši gosti su u srpnju ostvarili 247.975 noćenja (domaći 54.108, strani 193.867), što je s obzirom na 2020. godinu povećanje od 20,1 posto, precizna je Vulin.
Usprkos narančastoj korona zoni ove brojke najbolja su potvrda kako su sve dosadašnje aktivnosti i pripreme za ovogodišnju turističku sezonu koje su provedene na državnoj i lokalnoj sredini izuzetno dobro prepoznali turisti
- Kad je riječ o broju dolaska gostiju u srpnju s obzirom na 2019., godinu prije korone, onda su se srpanjske brojke sasvim približile predkorona godini. Ostvareno je čak 95,3 posto dolaska i 89,1 noćenja, istaknula je Vulin, koja je na čelu TZO-a Pakoštane još od 1996. godine.

Epidemiološke feštice

Rezultat je to dobre suradnje između lokalne samouprave, Turističke zajednice, iznajmljivača, komunalnog poduzeća i mještana.
- Na svemu tome treba i dalje predano raditi kako bi novi gosti kao i oni stari prepoznali sve naše kvalitete, naglasila je Vulin koja je na Danima hrvatskog turizma, 3. listopada 2019., održanom u Vinkovcima, proglašena najboljom djelatnicom Republike Hrvatske u sustavu turističkih zajednica.
Gosti se na ovom području osjećaju sigurno, neki kažu čak sigurnije nego kod kuće i to je zaista pozitivna slika. U privatnom smještaju, nekomercijalnom smještaju i kampovima gosti mogu održavati socijalnu distancu što su bili i najjači ovoljetni turistički aduti.
- Sezona prolazi u mirnom tonu, pomalo neobičnom s obzirom na to da gotovo i nema ljetnih fešti, manifestacija, predstava i slično s izuzetkom tzv. epidemioloških feštica za 31. srpnja na Dan općine i 5. kolovoza na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja, te operacije Oluja, kazala je Vulin.

Meka za vrhunsko uživanje

Nisu turističke manifestacije sve što Pakoštane nude. Plaže su i ove godine bile pripremljene za sezonu, a upravo one su jedan od razloga zadovoljstva gostiju koji se vraćaju. U kombinaciji pijeska, šljunka i betona plaže su zbog plitkog mora pogodne za djecu.
- Zbog opremljenosti su idealne za kupače kao i avanturiste koji se žele pedalinama provesti do obližnjih otočića, bisera ispred Pakoštana i draga i uokolo otoka Vrgade koji je sve češće odredište kupača. Imasmo sreću što ispred nas nije jedan dugi otok već manji prekrasni otočići koji pružaju prekrasan pogled sa šetnica uz more, naglasila je Vulin dodajući kako je jedan od top izbora baštinski Hotel Heritage Maskovića Han koji je s novim menadžmentom i vizijom sasvim otvorio nove turističke vidike.Turizam općine Pakoštane nalazi se na prekretnici razvoja između izrazito sezonalne destinacije masovnog turizma temeljenog na prirodnim i kulturnim preduvjetima u prepoznatljivu destinaciju specifičnih oblika turizma, s naglaskom na autohtone i originalne elemente.

Vizija turističkog razvoja

- Usvojena je Strategija razvoja turizma Općine Pakoštane za razdoblje od 2021. do 2025. godine. Glavni cilj Strategije je stvoriti osnovni okvir daljnjeg turističkog razvoja Pakoštane rivijere, odnosno definirati viziju turističkog razvoja i turističko pozicioniranje destinacije u budućnosti. Riječ je o temeljnom dokumentu za provođenje turističke politike razvoja i donošenje odluka tijela lokalne samouprave vezanih uz turistički razvoj, a koji se prvenstveno temelji na važnom geostrateškom položaju, prirodnom bogatstvu, kulturnoj i prirodnoj baštini te turističkoj djelatnosti, zaključila je Vulin.

Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)