Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadarskom turizmu nedostaje kvalificirane radne snage

11.08.2021. 11:02


Unatoč koronakrizi Zadarska županija je tijekom prve polovice 2021. godine bilježila rekordan broj zaposlenih. Dolaskom sezone, koja je već sad pokazala odlične rezultate, broj se zaposlenih udvostručio, a ugostitelji su krenuli u potragu za radnom snagom. Međutim, kako kaže Robert Kovačević, predsjednik zadarskog Ceha ugostitelja, do takve situacije nije smjelo doći.


Povremeni radnici, prolazan posao, zapošljavanje studenata
– Kod nas ne postoje licence za obrte i ugostiteljske objekte pa se kafići otvaraju i zatvaraju doslovno preko noći i s takvim nepostojećim konceptom nemoguće je planirati broj radnika koji će trebati za sezonu, rekao je Kovačević te nadodao kako kod nas nedostaje kvalificirane radne snage.
– Mi imamo vrijedne i radišne konobare, treba pohvaliti i nagraditi svakoga tko radi, i to još po ovakvim vrućinama, ali problem je što nemamo kvalificiranu radnu snagu, konobare koji su izučeni i profesionalni. To je kostur kojeg treba imati svaki ugostiteljski obrt okrenut prema sezoni, a u Zadarskoj županiji takvih se obrta može nabrojiti na prste jedne ruke, kazao je Kovačević i dodao kako sadašnju radnu snagu čine radnici kojima je ovo tek povremeni, prolazan posao ili pak studenti koji se zapošljavaju preko student servisa.
– Ja naše studente moram pohvaliti, pogotovo našu, zadarsku djecu. Oni su stvarno izvrsni. Svjesni su da u ova dva mjeseca ima zaista puno posla, ali oni rade bez pogovora, uskaču kad treba, ali nedostaje nam profesionalaca. Do prije desetak godina bilo je dovoljno znanje dvaju jezika dok današnji konobari trebaju znati i po nekoliko jezika jer dolaze gosti iz cijelog svijeta, ali trebaju i drugih kvalifikacija, naglašava Kovačević.
Kovačević se osvrnuo i na radnike koji često dolaze iz unutrašnjosti Hrvatske kako bi u sezoni zaradili. Njih je na našem području svake godine sve više, a nerijetko dolaze i radnici iz susjednih država.


Neophodni dugoročni planovi
– Tu opet nastaje problem s nestalnošću radnika, ako im se nešto ne svidi oni odlaze kod drugog poslodavca pa su ljudi često stjerani pred zid, pristaju na sve što posloprimac traži kako ne bi ostali bez radnika, što svakako nije u redu, ističe Kovačević.
Iako ova sezona pomalo ruši rekorde one predkorona sezone, Kovačević napominje kako će se bez nekog pravog plana teško postići dugoročni rezultati.
– Sezona nam je krenula dobro, ali ona kratko traje, to je tek neka četiri tjedna. Svakako smo svi sretni jer smo do prije koji mjesec sjedili ispred zatvorenih kafića i restorana dok smo sada puni. Iako nas je pandemija zakočila, treba raditi na tome da se sezona u budućnosti produži kako bismo mogli raditi dugoročne planove, ulagati u objekte i poslovanje i u zapošljavanje kvalificirane radne snage, zaključuje Kovačević.