Naftni konzultant: Hrvatska mora naći načina da preuzme Inu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
JASMINKO UMIČEVIĆ
Autor: 
Pojasnio je i kako bi se to moglo provesti
Davor KOVAČEVIĆ
Jasminko Umičević

Naftni konzultant Jasminko Umičević gostovao je na Televiziji N1. Umičević je sugerirao da država u ovim okolnostima može i treba posegnuti za izvlaštenjem dijela dioničara naftne kompanije INA-e.

“To je jedna od alternativna koje je raztmatrana godinama”, kaže Umičević, dodajući da se o tome razmišljalo još u razdoblju 2012.-2013. godine. Navodi da su se sada stekli uvjeti za sada.

Pojasnio je i kako bi se to moglo provesti.

“Ustav kaže da bi zaštitili interes sigurnosti RH imate pravo na to, a morate pratiti pravičnu naknadu. Ovdje je jednostavno izračunati naknadu jer te dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi”, kazao je Umičević i dodao:

"Vrijednost dionica se zna. Ono što se ne zna jest da su vlasnici tih dionica u jednom dijelu netransparentni jer se ne zna tko su dionici – možda je MOL, možda su Rusi. Ne znamo. A vidimo da Rusi i Mađari odlično surađuju.”

Ističe da je trenutno stanje neodrživo i da INA stagnira otkad je MOL ušao u priču.

“To je neprihvatljivo s teoretskih i strateških položaja Hrvatske. Ovo više nije teoretski, ovo su tektonske pojave koje se događaju na svjetskom naftnom tržištu”, dodao je Umičević.

“MOL optimizira poslovanje INA-e u skladu sa svojim interesima i profitom. Danas je jasno da profit nije ono što je interes građana, mora se osigurati sigurnost opskrbe, da ne dođemo u situaciju da pojedini distributeri nafte prijete”, rekao je.

Osvrnuo se i na posljedice rata između Ukrajine i Rusije, navodeći da bi u nekim scenarijama to moglo uzrokovati sukobe u Europi.

“Možete li zamisliti da nema dovoljno plina u Njemačkoj, a Njemačka tranzitira taj plin dalje. Hoće li Njemačka ostaviti svoje građane bez plina i grijanja da bi opskrbila Švicarsku?”, navodi Umičević.

Ponovno se osvrnuo na upravljanje INA-om. “Hrvatska država zbog svoje sigurnosti i svojih građana mora iznaći načine da preuzme upravljanje.”

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno