Pročelnik Kolega »nije upoznat s detaljima« prijave protiv zadarske bolnice

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Prvi čovjek županijskog zdravstva bez mjerodavne izjave
Pitali smo Kolegu je li s ravnateljem bolnice dr. Željkom Čulinom razgovarao o tužbi za nezakonito zapošljavanje te kako komentira sve češće optužbe na račun bolnice, osobito na području zapošljavanja
Arhiva ZL
Marko Kolega, županijski pročelnik za zdravstvo

HDZ-ov član Marko Kolega ostvario je velik iskorak u karijeri nakon što je od načelnika Općine Kali imenovan za županijskog pročelnika za zdavstvo. Naime, za pročelnike su se uglavnom birali pomoćnici bivših pročelnika ili ljudi istog dužnosničkog ranga, međutim, malo tko pamti da je netko s funkcije općinskog načelnika uskočio u fotelju pročelnika. Osobito nakon što je bez posla ostao na pomalo ponižavajuć način izgubivši lokalne izbore od 25-godišnjeg neiskusnog mladića koji je na izbore izišao s nezavisnom listom, bez ikakve političke podrške i novca.

No, župan Božidar Longin, Kolegin sumještanin iz Kali, procijenio je da je Kolega izvrstan kandidat za ovo mjesto te je Županija, znatno uoči testiranja kandidata, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pitala može li se Kolega zaposliti po provedenom javnom natječaju na radnom mjestu pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije zbog zakonske odredbe kojom općinski načelnici imaju pravo na naknadu plaće šest mjeseci od prestanka mandata. Povjerenstvo je dalo očitovanje da može, čime se zapravo doznalo tko je budući šef županijskog Odjela za zdravstvo.

Tri mjeseca na čelu Odjela za zdravstvo

Mediji su 10. svibnja dobili i službenu potvrdu da je Marko Kolega novi pročelnik za zdravstvo. Jučer su se, dakle, navršila točno tri mjeseca od njegova preuzimanja jednog od najvažnijih resora županije, zdravstva. Međutim, na pitanje o prijavi Ivana Čuline protiv Opće bolnice Zadar za nezakonito zapošljavanje, pročelnik, po struci liječnik, kaže: »Nisam upoznat s detaljima«.

Zadarska bolnica najvažnija je zdravstvena ustanova u Županiji, Županija je njen osnivač, Marko Kolega prvi je čovjek županijskog zdravstva, ali »nije upozat s detaljima«.

Naime, do ove bizarne situacije došli smo šaljući mu u ponedjeljak poruku kojom mu, nakon što je odbio telefonski poziv, pojašnjavamo da ga zovemo zbog izjave vezane za prijavu Ivana Čulina protiv Opće bolnice za nezakonito zapošljavanje, napominjući kako je policija završila izvide te izvješće dostavila tužiteljstvu. Umjesto odgovora, pročelnk nam šalje poruku: »Javite se Anti Županu«. To smo i napravili, međutim, oni čekaju da im Kolega dostavi odgovore. A on ne može jer je na Danu općine Kali. U međuvremenu dostavljamo i upit mailom kako bi pročelniku bilo lakše odgovoriti ukoliko ne može ili ne želi telefonom dati izjavu.

«Pošaljite mi rezultate izvida«

U dopisu smo ga pitali je li s ravnateljem bolnice dr. Željkom Čulinom razgovarao o tužbi za nezakonito zapošljavanje, kako komentira sve češće optužbe na račun bolnice, osobito na području zapošljavanja te činjenicu da je protiv nje podignuto 15 tužbi za nesavjesno liječenje, kao i to koju bi ocjenu dao županijskom zdravstvu.

Bilo je to u ponedjeljak. Kako i dalje nema odgovora, šaljemo mu novu poruku: »Pozdrav pročelniče, kad bi otprilike bili odgovori?«. Kolega uzvraća: »Koji odgovori?«. Na primjedbu da smo, upravo po njegovoj uputi, Županiji poslali upit s pitanjima za njega, opet nas upućuje na Antu Župana, uz napomenu:« Nazovite ga, ja nisam u županiji«. Šaljemo mu novu poruku: »Pa pitanja su za vas, tko će odgovoriti ako ne vi?«. Pročelnik odgovara: »Nisam upoznat s detaljima, ne mogu dati mjerodavnu izjavu«.

Zahvaljujemo mu, a nakon toga, valjda svjestan onoga što je napisao, Kolega ipak šalje novu poruku: »Pošaljite mi rezultate izvida i izvješće, pa ću dati svoj komentar«, ali i još jednu poruku: »Ovako mi se čini neozbiljno davati komentare«.

USKOK istražuje slučaj zapošljavanja u zadarskoj bolnici, a on kao predstavnik osnivača, »nije upoznat s detaljima i ne može dati mjerodavnu izjavu«. Tko onda može?

Kao čovjek kojemu je povjeren ovako važan resor, Kolega je u ova tri dana mogao napisati kakav god želi odgovor poručujući javnosti da vlada situacijom te da je dobro upoznat i sa stanjem najvažnije zdravstvene ustanove u Zadru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)