Samo da ne propadne sve u more, i riva i ograda i vozilo Hitne

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Urušena riva na Foši otežava pristup brodovima Hitne pomoći
Predviđa se da će tek nakon turističke sezone, odnosno nakon ljetnih mjeseci, započeti radovi na ovoj razrušenoj obali. Grad Zadar odabrao je tvrtku Akropolis kao izvođača radova, a završetak sanacije trebao bi biti šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao
Bojan BOGDANIĆ
Postoji opasnot urušavanja

Na Facebook stranici »Hitna uživo 194« objavljena je priča muškarca čija je djevojka trebala hitni prijevoz s otoka Ugljana u Opću bolnicu u Zadru.

- Cura mi završi na Hitnoj, temperatura 37, povraćanje i bol ispod trbuha dolje desno. Hitna pomoć u Kalima procijeni da je treba voziti u Zadar na daljnje pretrage i to brodom koji stoji u Preku. Hitna iz Kali ju vozi u Preko na brod od Hitne. Dolaze kroz par minuta u Zadar u uvalu Foša (svaka čast ekipi Hitne u vozilu i Hitne u brodu). Igrom slučaja ja sam bio u Zadru i dođem u Fošu malo prije broda. Pitam tamo ljude s brodom nekim recite mi di staje brod od Hitne. Kaže tu di smo mi. Ja im kažem da de maknu jer dolazi Hitna. Brod Hitne je bio 100 m od mjesta pristanka. Dok sam to izgovorio dolazi brod iza ugla, pali sirenu, čovik pali motore i sklanja brod. To je trajalo 2-3 minute dok se on sklonio. Znači, prvo, riva gdje pristaje brod Hitne je urušena i to je opasno i sramotno, drugo, nema nikakvih velikih natpisa, rasvjete na stupovima koja blinka danju i noću da je tu misto za brod Hitne, neke psihološke ograde, već samo blijedi natpis na podu, istaknuo je mladić te se zapitao što bi bilo da je nešto puno gore npr. pacijent sa srčanim zastojem, moždanim udarom, osoba stradala u prometnoj nesreći...

Pomisliš, netko je zadužen za ovu rivu...

- Treba li čekati dok se brod makne s veza koji je isključivo za brod Hitne? Ujedno riva je vrlo visoka i ako je pacijent u kolicima ili u nosilima tj. krevetu, ekipe se moraju slomiti dok pacijenta prebace na kopno. Vozila parkiraju na sve strane oko veza tako da se vozač vozila Hitne ne može okrenuti niti komotno ući do broda. Vozilo prolazi uz dio rive koji je urušen, ali ograđen. Što bi bilo da se uruši još više i propadne sve u more i riva i ograda i vozilo? Reka sam curi da pamti sve greške od djelatnika koji joj pomažu do ostalih stvari koje vidi. Kaže da su djelatnici odlični i odradili su sve kako treba (i sama radi u zdravstvu), ali onda pomisliš, pa netko je zadužen za ovu rivu, za kontrolu, znakove itd. Znači opet ih sustav gazi, otežava im i ponižava ih, pojašnjava mladić te dalje nastavlja kako postoji samo jedan tim Hitne za otok Pašman i Ugljan koji stoji u Kalima.

- Ne znam statistiku, ali znam da je prometnih nesreća sve više, da ima dosta srčanih zastoja (znam jer je jedan nedavno bio u mom mjestu, lani ili preklani dva ili tri u dva dana u drugom mjestu). Žalosno je da ljudi optužuju Hitnu što nije došla. Npr. dvije intervencije da budu, jedna u Preku, jedna u Tkonu u isto vrijeme ili jedna Tkon, jedna Muline, HP-u treba jako puno vremena da to pokrije. A ako triba voziti ovog prvog na brod ovaj drugi se već ohladija tri puta. Mislim strašno da ne može bi strašnije. Dogodit će se nešto kao u Zaprešiću pa će tek onda pojačati timove. Kažu da od ludog uvik ima luđi, da je nešto pošlo po zlu i otkrije se po medijima da je sustav kriv (jer se drugačije ne otkriva) onda se meni spuštaju roletne... Dragi hitnjaci, sretno u Vašem naumu da riješite te reforme i još jednom bravo i hvala timovima s Ugljana, također bravo za kapetana koji je u jednoj sekundi prista bez ikakvog manevriranja, zaključuje mladić na kraju.

Ova priča ponovno aktualizira pitanje što brže obnove obalnog zida u Foši, a on ajoš nije počela.

»Butkovićev« ugovor i dodatni tim

Podsjetimo, Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture je 23. ožujka u Zadru dodijelio sporazume i ugovore za 45 projekata županijskih lučkih uprava, gradova i općina na području Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske te Dubrovačko-neretvanske županije ukupne vrijednosti 47,7 milijuna kuna. Uz to je Gradu Zadru dodijeljen ugovor za sanaciju gata i obalnog zida u uvali Foša, kojeg je preuzeo gradonačelnik Branko Dukić.

- Ova sredstva bit će namijenjena za obnovu gata i obalnog zida u Foši koja zaokružuje gradske bedeme kao dio UNESCO baštine, izjavio je tada Dukić.

No, kao što se vidi iz prenesene priče te iz fotografija koje su priložene uz nju, obnova ovog dijela uvale Foše još uvijek nije započeta. Dio uvale koji je namijenjen za pristanak brodova Hitne pomoći je urušen, okružen ogradom, a natpis »HITNA POMOĆ« je izblijedio te je jedva vidljiv.

Predviđa se da će tek nakon turističke sezone, odnosno nakon ljetnih mjeseci, započeti radovi na ovoj razrušenoj obali. Grad Zadar odabrao je tvrtku Akropolis kao izvođača radova, a završetak sanacije trebao bi biti šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Uz nezahvalno mjesto za pristajanje broda hitne pomoći u Zadru, još jedan veliki problem na otoku Ugljanu je nedostatak medicinskih djelatnika, odnosno postojanje samo jednog tima. U slučaju crvene intervencije, tim ode s pacijentom u Zadar, a tada otok jedno vrijeme ostane bez medicinske skrbi. Djelatnici se trude raditi pažljivu selekciju pa ako je pacijent stabilan, tada ga šalju u Zadar putničkim brodom ili trajektom. No, svi medicinski djelatnici na otoku se jednoglasno slažu da bi s još jednim zaposlenim timom mogli puno bolje i mirnije funkcionirati, barem preko turističke sezone kada ima više intervencija nego preko ostatka godine.

»Adriana 36«

Općina Preko se kontinuirano trudi unaprijediti medicinsku skrb na svom otoku, pa je tako prošle godine u rujnu zajedno s Ministarstvom zdravstva i Zadarskom županijom financirala kupovinu novog, većeg i stabilnijeg broda »Adriana 36«. Otkad je ovaj brod u funkciji, medicinska skrb je brža, dostupnija i na višem nivou. Prethodni stari brod »Vektor 950«, koji se koristio još od 2005. godine, sada se nalazi u pripravnosti kao zamjenski rezervni brod. Djelatnici i mještani otoka bili su zadovoljni ovom promjenom. U slučaju nekoliko istovremenih hitnih intervencija, sada su dostupna dva broda za prijevoz do Zadra. Brod »Vektor 950« također se može koristiti za potrebe komunalnih radnika i vatrogasaca.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)