Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ubrzava se ultrazvučno snimanje dojki

Autor: Elza Radulić-Toman

10.09.2008. 22:00


Sadašnje višemjesečno čekanje, koje se rasteglo do nevjerojatnih šest, sedam, pa i više mjeseci ubrzo će se skratiti na mjesec do dva, kako nam je to i kazao ravnatelj Opće bolnice dr. Zvonimr Vrančić. On je bio uporan kod rješavanja ovoga problema, pa je uz pomoć župana Stipe Zrilića i stvar doveo do kraja
Zadranke od jučer imaju na raspolaganju dva besplatna ultrazvučna aparata za snimanje dojki. Tako je Zadar postao jedan od rijetkih gradova koji u bolnici ima dva aparata za ultrazvučno snimanje dojki i naše će sugrađanke odsad znatno kraće čekati na taj važan pregled. Čak i Zagrepčanke, koje imaju na raspolaganju više bolnica moraju mjesecima čekati pregled, naravno, ako ne žele platiti 250 kuna, koliko otprilike najčešće stoji ovakav pregled dojki.
Kraće čekanje
Na Odjelu za radiologiju Opće bolnice Zadar upravo je instaliran novokupljeni aparat i uvedena je i druga smjena rada, što znači da će žene koje se upute na ultrazvuk dojki moći to obavljati i u popodnevnim satima. Onako, kako se to radi i s mamografima na istome bolničkom odjelu. Sadašnje višemjesečno čekanje, koje se rasteglo do nevjerojatnih šest, sedam, pa i više mjeseci ubrzo će se skratiti na mjesec do dva, kako nam je to i kazao ravnatelj Opće bolnice dr. Zvonimr Vrančić. On je bio uporan kod rješavanja ovoga problema, pa je uz pomoć župana Stipe Zrilića i stvar doveo do kraja. Samo što nisu novac otvoreno pitali prijateljima, jer su predstavnicima češke Južnomoravske regije početkom ove godine na pitanje što bi htjeli za dar, kazali novac za ultrazvučni aparat. I tada su dobili oko 650 tisuća kuna, a ostatak do milijun kuna, koliko stoji ovaj aparat, osigurala je Županija iz proračuna.
Dodatne pretrage
Podsjetimo također da su gužve i pojačane potrebe za snimanjima dojki nastale nakon što je Ministarstvo zdravstva prije točno dvije godine pokrenulo Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke. Tada, odnosno tijekom protekle dvije godine su tisuće žena pozivane na mamografske preglede, no liječnici su mnogima od njih preporučili dodatne pretrage, baš ultrazvučno snimanje, kako bi bili što sigurniji u svoje dijagnoze. Ali samo jedan takav aparat u bolnici pokazao se nedostatnim, dapače, svakoga tjedna je rastao popis žena koje bi se trebale pregledati, a HZZO nije u ovaj dio programa uključio i privatne ordinacije, gdje bi žene mogle ultrazvučno, a besplatno pregledati i dojke. Točnije, HZZO je uključio i privatne mamografe, ali nije i ultrazvučne aparate.
Dakle, Zadar sada ima dva aparata i dvije ekipe za rad na njima, tako da će se ubrzati pregledi, koji će dnevno rješavati puno više pacijentica, nego što će novoupisanih pristizati.