Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Capellovi zakoni fizike i statike

Autor:

10.09.2009. 22:00
Capellovi zakoni fizike i statike

Foto: AP



Izgledi Hrvatske drastično su se srozali onoga trenutka kada je Bilić uslijed nesretnih (Modrić) i nepredvidivih (Ćorluka) okolnosti ostao bez mogućnosti Englezima suprotstaviti najjaču momčad
Hrvatska nogometna reprezentacija poražena je u srijedu na Wembleyju od Engleske (1:5) i pritom u kolijevci nogometa doživjela najteži posrtaj od neovisnosti. Hrvatska nikad nije izgledala tako jadno, još je tragičnija činjenica da su “kockasti” u Londonu zapravo dobro prošli. Englezi su u 18. minuti vodili 2:0 i do poluvremena promašili četiri stopostotne i još dvije izgledne prilike. Nada za plasman na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici u hrvatskom taboru još uvijek tinja samo zahvaljujući neočekivanom gubitku dvaju važnih bodova Ukrajinaca na gostovanju u Bjelorusiji. Sve je jasno, o drugome mjestu “kockastih” u šestoj kvalifikacijskoj skupini odlučivat će predstojeći međusobni okršaj Ukrajinaca i Engleza u Dnjipropetrovsku 10. listopada. S jednom bitnom stavkom, Ukrajincima igra samo pobjeda. Zbog svega toga pokunjeni hrvatski izbornik Slaven Bilić morao je poslije utakmice na Wembleyju reći da će svim srcem navijati za Engleze, ali zapravo samo što nije zavapio: “Capello, pomozi”.
Što se to s Hrvatskom u srijedu dogodilo u Londonu? Izgledi Hrvatske drastično su se srozali onoga trenutka kada je Bilić uslijed nesretnih (Modrić) i nepredvidivih (Ćorluka) okolnosti ostao bez mogućnosti Englezima suprotstaviti najjaču momčad i počeo se baviti improvizacijama postojanoga sustava i rasporeda igrača na terenu. Budući da se promašena ideja s Pokrivačem na poziciji lijevoga braniča očitovala već poslije desetak minuta, Bilić se pokrio po ušima i pokušao smanjiti štetu. Uzalud, već je bilo kasno. Hrvatski je izbornik puno prije morao znati da Nikola Pokrivač na širokom prostoru u igri “jedan na jedan” nema nikakve šanse protiv Aarona Lennona, koji će poslije dvoboja s Hrvatskom još neko vrijeme na “otoku” uživati slavu svoga pokojnoga prezimenjaka Johna i nekoć najvažnijega člana planetarno popularnih “The Beatlesa”. Hrvatska je na Wembleyju mogla bolje proći jedino da je umjesto Pokrivača kockasti dres navukao najbrži čovjek na svijetu, Usain Bolt, koji se u tamnoj kožnoj jakni i zaleđu korpulentnoga tjelohranitelja vješto zakamuflirao na Wembleyju, a poslije utakmice iskoristio svoju najveću vrlinu i uspio umaći nekim nadobudnim, ali ipak presporim “paparazzima”.
Capello se u Londonu, baš kao i u Zagrebu, kada je ključnu ulogu u momčadi povjerio Theu Walcottu, jednostavno povodio zakonima fizike (Lennon) i statike (Pokrivač, Pranjić). Lennon je u srijedu pored Pokrivača i Pranjića izgledao kao Usain Bolt protiv svojih konkurenata u utrkama na sto i dvjesto metara. Doslovce nedodirljiv. Hrvatski ga braniči nisu mogli uhvatiti ni za glavu ni za rep. Za razliku od Bilića, Capello je to vrlo dobro znao. Uostalom, kada treći put bude igrao protiv Hrvatske, veliki talijanski stručnjak sigurno će naći novoga “krvnika” hrvatskih ambicija. Po svemu sudeći izrazitoga dešnjaka iznimnih brzinskih sposobnosti.
Da ne bude zabune, Hrvatska u Londonu nije izgubila zato što je Lennon bio brži od Pokrivača i Pranjića, nego zato što je Fabio Capello u kratkom razdoblju svojim golemim znanjem i iskustvom potonulu englesku reprezentaciju opet učinio Gordim Albionom pa je na Starom kontinentu opet na snazi prirodni nogometni poredak u kojemu Hrvatska protiv Engleske nema što tražiti. Hrvatska Capellovoj Engleskoj ne može ništa ni kad istu utakmicu počnu Eduardo, Modrić i Ćorluka. Uostalom, odnosi snaga u tekućem kvalifikacijskom ciklusu sve govore: Engleska – Hrvatska 9:2. Svaka iduća riječ je suvišna.
Budu li Englezi do kraja gordi, Capello će u Dnjipropetrovsk povesti momčad koja nema šanse izgubiti utakmicu od Ukrajine pa će Hrvatska na kraju ipak osvojiti drugo mjesto u skupini i dobiti priliku u dodatnim kvalifikacijama izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu. Naravno, pod uvjetom da u posljednjem kolu pobijedi Kazahstan. Poslije ovakvoga debakla na Wembleyju ni to nije sigurno. Doduše, momčad koja ne može pobijediti Kazahstan niti nema pravo stremiti visokim ciljevima.