Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Incident “napuhao” srpski ravnatelj porijeklom iz zadarske okolice?

Autor:

10.09.2009. 22:00
Incident “napuhao” srpski ravnatelj porijeklom iz zadarske okolice?


Jedina i prava istina je da nije bilo ništa, najobičnije dobacivanje između dvije skupine maturanata. Naši maturanti vratili su se pet minuta prije beogradskih, kada su se sreli na parkiralištu došlo je do dobacivanja. Nakon toga došlo je do predstave od strane njihovog ravnatelja i turističkih vodiča, pojašnjava Egidio Košta iz agencije F-tours, koji je trenutačno s maturantima u Pragu
Sve je prenapuhano i ravnatelj Matematičke gimnazije iz Beograda, koji je rodom iz okolice Zadra, želio je napraviti međunarodni incident, rekao nam je Egidio Košta, djelatnik agencije F-tours, vodič i pratitelj putovanja zadarskih maturanata u Pragu. Podsjetimo, srpski mediji su pisali kako su zadarski maturanti Medicinske škole napali maturante Matematičke gimnazije iz Beograda te da su u napadu lakše ozlijeđeni profesor i turistički vodič iz Srbije. Na maturalnom putovanju u Pragu uz učenike Medicinske škole, nalazili su se i učenici Pomorske škole iz Zadra, kao i učenici iz Šibenika, a incident je bio verbalni i ozlijeđenih nije bilo. Ministarstvo vanjskih poslova Srbije poslalo je oštru prosvjednu notu Veleposlanstvu RH u Beogradu u kojem osuđuju etnički motivirano nasilje, a hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija potvrdilo je kako je do izgreda došlo, no materijalne štete i ozlijeđenih nije bilo, dogodio se verbalni incident, a praška policija nije podnijela nikakve prijave.
– Jedina i prava istina je da nije bilo ništa, najobičnije dobacivanje između dvije skupine maturanata. Naši maturanti vratili su se pet minuta prije beogradskih, kada su se sreli na parkiralištu došlo je do dobacivanja. Nakon toga došlo je do predstave od strane njihovog ravnatelja i turističkih vodiča. Hotel ima osiguranje, a ni oni nisu reagirali jer im je sve to bilo smiješno, rekao je Egidio Košta, djelatnik agencije F-tours koji je trenutačno s maturantima u Pragu.
U srpskim medijima pojavile su se informacije kako su profesor i turistički vodič ozlijeđeni, no Egidio koji je bio tamo tvrdi da u tome nema istine.
– Nikakvih ozlijeda nije bilo. Hotelsko parkiralište je malo uže, naši su dobacivali, ali zanemarivo. Turistički vodič iz Srbije krenuo je van iz autobusa, spotaknuo se i pao, a nakon toga je pokazivao ruku na kojoj je bilo prašine policiji govoreći kako je ranjen, govori Košta dodajući kako je najzanimljivije da u cijeloj toj tragikomičnoj situaciji nitko nije mislio na tu djecu iz Beograda koja su noć provela u ugašenom autobusu s otvorenim vratima, smrzavajući se.
Ostaje pitanje zbog čega je od malog verbalnog incidenta došlo do situacije u koju su se uplela ministarstva vanjskih poslova i konzulati, Egidio Košta pretpostavlja da je to zbog ravnatelja Srđana Ognjanovića za kojeg je saznao da je iz okolice Zadra.
– Ravnatelj je iz okolice Zadra i zbog toga je radio cirkus. Kad je vidio da je policija otišla bez prijava pozvao je gospođu konzula Republike Srbije. Nakon toga počelo je spominjanje rasizma i tko zna čega sve ne. Policija je došla opet i samo su se nasmijali jer nikakvih osnova za prijave nije bilo, kaže Košta dodajući da je za vrijeme incidenta 30 učenika iz Beograda koji nisu išli u diskoteku bilo u hotelu i nisu imali nikakve probleme.
– Učenici koji su noć proveli u autobusima oko šest i pol sati su ušli u hotel. Ujutro su doručkovali i nakon toga otišli u drugi hotel. Da smo napravili incident, nas bi izbacilo iz hotela, rekao je Košta dodajući da bi i policija reagirala drukčije, podsjećajući nas na incident koji se dogodio s navijačima Hajduka te na reakciju policije koja je bila tada.
Ravnatelj Medicinske škole Davor Vidaković rekao je kako se čuo s profesoricom Ljiljanom Jurlinom koja je na ekskurziji u Pragu te da su u medicinskoj školi većinom djevojke koje teško da bi napadale beogradske maturante. Ravnatelj Pomorske škole Svetko Perković potvrdio je da se dogodio incident u kojemu su sudjelovali njegovi učenici, no o sankcijama će se ukoliko će ih biti raspravljati nakon što se vrate s ekskurzije te kad dobije pouzdane informacije što se točno dogodilo.