Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nakon Škabrnje i Nadina, branili kuće i u Kruševu

Autor: Suzana Bandić

10.09.2009. 22:00
Nakon Škabrnje i Nadina, branili kuće i u Kruševu

Foto: Velimir BRKIĆ



Prvu dojavu zadarski su vatrogasci zaprimili jučer oko 9 sati kada je buknuo požar u Kruševu, a potom su uslijedili i oni u Slivnici, Viru i Škabrnji gdje se zapravo opet aktivirao večer ranije ugašeni požar
Nakon što su u srijedu intervenirali na čak 18 različitih lokacija na području Zadarske županije, djelatnici Javnih vatrogasnih postrojbi i jučer su imali pune ruke posla.
Već tijekom prijepodneva gorjelo je na četiri lokacije i to u Kruševu, Slivnici, Viru i Škabrnji, gdje se oko 11 sati ponovno aktivirao požar u minski sumnjivom području koji su vatrogasci i sami mještani Škabrnje te Nadina, potpomugnuti zračnim snagama s tri kanadera i jednim zračnim traktorom, u srijedu navečer oko 19 sati uspjeli ugasiti.
Na poziv županijskog vatrogasnog zapovjednika Željka Šoše na to je područje odmah po dojavi oko podneva poslan kanader koji je neposredno prije sudjelovao u gašenju požara kod Knina.
Do podneva četiri intervencije
– Nakon što smo požar između Nadina i Škabrnje, koji je planuo u srijedu ujutro oko 9.20 sati, u večernjim satima ugasili, zbog specifičnih okolnosti budući su bile ugrožene kuće, te je požarom bilo zahvaćeno i minski sumnjivo područje, naši su djelatnici tamo ostali dežurati cijelu noć kako bi na vrijeme primjetili ukoliko bi se požar ponovno aktivirao. Upravo to se i dogodilo u četvrtak oko 11 sati, a kako puše jak vjetar, odmah po dojavi dežurnih vatrogasaca s terena, pozvali smo zračne snage da vatra ne bi izmakla kontroli, te dovela do katastrofe – istaknuo je Šoša koji je jučer upravljao akcijama gašenja iz Šibenika gdje se zbog učestalih požara na zadarskom području u posljednjih nekoliko dana sastao s vatrogasnim zapovjednicima iz susjednih županija.
No prije intervencije u Škabrnji zadarski su vatrogasci u četvrtak ujutro gasili požar na još tri lokacije.
Naime, oko devet sati izbio je požar u mjestu Kruševo pokraj Obrovca koji je oko 10.00 sati zaprijetio i kućama. Na požarište su poslane dvije ekipe djelatnika JVP Zadar, a u pomoć su im priskočili i članovi DVD Obrovc i Pridraga.
Tamo je vatra zahvatila visoko raslinje, kako doznajemo od Željka Šoše, no požar je ubrzo stavljen pod kontrolu iako je riječ o nepristupačnom terenu što je jučer uvelike vatrogascima otežavalo gašenje.
Gotovo istovremeno jučer ujutro izbila su još dva požara i to na području Slivnice i Vira.
Nošena jakim vjetrom u Slivnici se vatra, koja je zahvatila nisko raslinje i suhu travu brzo širila, no djelatnici JVP Zadar i pripadnici DVA Ražanac i Posedarje u svega sat vremena požar su lokalizirali. Nešto ozbiljnija situacija bila je u Viru pa su osim zemaljskih snaga u gašenju sudjelovala i dva zračna traktora.
Usprkos svakodnevnim intervencijama i to na više različitih lokacija zadarski vatrogasci spremni su i sposobni odraditi i ovu “sezonu” koja je, kako nam je rekao Šoša, identična prošlogodišnjoj.
Sezona požara bliži se kraju
– Za razliku od prijašnjih godina kada su sezone požara započinjale već u lipnju i trajale do polovine kolovoza, ove godine, upravo kao i prošle 2008. godine, sezona požara započela je poprilično kasno – naglasio je Šoša pojašnjavajući kako je to stoga što su i lipanj i srpanj bili poprilično kišoviti. Kako u kolovozu nije bilo kiše, a zabilježene su vrlo visoke temperature zraka, trava se osušila, pa su od polovine kolovoza započele prave muke za vatrogasce koji su svakodnevno zaprimali dojave o požarima te intervenirali na požarištima i po nekoliko puta na dan. Stoga, kazao je Šoša, nadaju se kako će se broj intervencija smanjiti nakon uskoro najavljivanih kiša.
– Čim padne prva kiša počet će rasti mlada trava koja, ako ne ništa drugo, barem će usporit širenje vatre. U ovakvim uvjetima kao što su sada kad imamo kombinaciju suhe trave i vjetra, vatra se vrlo brzo širi pa nam je svaka intervencija zapravo velika – naglasio je Šoša.
Prema njegovim riječima najveći, a ujedno i najopasniji požar ove sezone, bio je upravo onaj koji je prije dva dana planuo između Nadina i Škabrnje te ozbiljno ugrozio kuće u predjelu Batovići u Nadinu, te zaseoku Ivkovići u Škabrnji.
Opožarena površina iznosi oko 3000 X 2000 metara niskog raslinja, suhe trave i hrastove šume na minski sumnjivom području.
Prije svaga 15-dana i u Sukošanu su se branile kuće, a požar je tamo zahvatio minski sumnjivo područje pa je gašen i s kopna i iz zraka. I dok se još uvijek ne zna što je izazvalo Škabrnjanski požar, za ovaj u Sukošanu je utvrđeno kako ga je izazvalo trenje vlaka koji je prošao tim područjem neposredno prije izbijanja požara.