Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pala blokada, slijedi dogovor o granici

Autor: Denis Romac

10.09.2009. 22:00
Pala blokada, slijedi dogovor o granici


Hrvatska se obvezala da će način rješavanja graničnog spora, uz posredovanje EU, biti dogovoren prije ulaska Hrvatske u EU
Nakon samo šest tjedana pregovaranja, hrvatska premijerka Jadranka Kosor zaključila je jučer sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom jednostavan i logičan dogovor, kojim će odmah biti deblokirani hrvatski pregovori s Europskom unijom, dok se Hrvatska obvezala da će način rješavanja graničnog spora sa Slovenijom, uz posredovanje EU, biti dogovoren prije ulaska Hrvatske u EU, odnosno prije nego što hrvatski pristupni ugovor stigne na ratifikaciju u slovenski parlament. Dogovor o deblokadi i određivanju granice Kosor i Pahor objavili su jučer u sjedištu slovenske vlade u Ljubljani, otvarajući “novu stranicu u odnosima između dvije susjedne i prijateljske zemlje”.
Nakon još jednog “uspješnog i prijateljskog” razgovora sa slovenskim kolegom, premijerka Kosor odmah je ispunila uvjet slovenske strane i faksom slovenske vlade švedskom predsjedništvu EU poslala izjavu u kojoj europsko predsjedništvo izvještava kako su Hrvatska i Slovenija postigle dogovor o nastavku hrvatskih pregovora.
U svom pismu švedskom predsjedništvu Kosor poziva Stockholm da još u rujnu sazove sljedeću hrvatsku pristupnu konferenciju, kako bi se mogla otvoriti i zatvoriti poglavlja koja su od lanjskog prosinca bila blokirana zbog slovenskih prigovora o prejudiciranju granice, iako je sljedeća pristupna konferencija ranije zakazana za 16. listopada. Čini se da je i taj datum predalek za iznimnu brzinu kojom su Zagreb i Ljubljana odlučili ubrzati hrvatski ulazak u EU.
Problem prejudiciranja riješen izjavom
Kako Kosor navodi u svom pismu-izjavi švedskom predsjedništvu EU, nijedan dokument, stajalište, pismena ili usmena izjava, nijedna jednostrana radnja poslije 25. lipnja 1991. godine, kada su dvije države proglasile samostalnost, ne može prejudicirati buduću granicu između dvije države, niti će imati bilo kakav značaj pri budućem određivanju granične crte, bilo na arbitražnom sudu ili u tijeku pregovaračkog procesa. Dakle, problem prejudiciranja riješen je samo izjavom, bez povlačenja spornih dokumenata iz hrvatske pristupne dokumentacije, što je također velik uspjeh hrvatske diplomacije.
Granicu nitko neće prejudicirati, jer će sporna granica između dvije države biti određena posredovanjem EU-a. Točnije, kako su to potvrdili i Pahor i Kosor, hrvatsko-slovenski pregovori o granici, uz pomoć EU, nastavit će se točno na onom mjestu gdje su naprasno zaustavljeni 15. lipnja, na temelju prijedloga europovjerenika Ollija Rehna. Podsjetimo, pregovori su prekinuti kada je slovenska strana uložila amandmane na “konačan” Rehnov prijedlog, što ga je Hrvatska već bila prihvatila i ratificirala u hrvatskom Saboru.
I premijerka Kosor i premijer Pahor naglašavali su važnost simultanosti hrvatskih pristupnih pregovora i pregovora o granici – jer bez dogovora o granici Hrvatska neće moći u EU – čime su, po riječima dvoje premijera, zaštićeni interesi i Hrvatske i Slovenije. Prema Kosor, riječ je o zajedničkom uspjehu i ostvarenju obostranog cilja, o win-win situaciji, bez pobjednika i poraženog, o situaciji u kojoj su i Hrvatska i Slovenija pobjednice. Zahvalivši “tihoj diplomaciji” koja je pregovore dovela do uspješnog kraja, kao i švedskom predsjedništvu EU, Kosor i Pahor najavili su kako će se poslije rješavanja spornih pitanja okrenuti gospodarstvu.
Ključ dogovora drži Janez Janša
Najavili su, naime, skoro održavanje zajedničkih gospodarskih konferencija u Zagrebu i Ljubljani, kako bi poboljšali gospodarsku suradnju, ali i suradnju na drugim područjima, koja nisu precizirali. “Iznimno sam sretna zbog današnjeg dogovora”, istaknula je zadovoljno hrvatska premijerka, poručivši da će Slovenci i Hrvati zauvjek živjeti jedni uz druge, kao prijatelji, pod europskim okriljem.
Ni jučer novinarima nije bilo omogućeno postavljati pitanja, no i bez toga jasno je kako će se i najnoviji hrvatsko-slovenski kompromis ubrzo naći na velikim kušnjama, ponajprije slovenskih ekstremista i protuhrvatske slovenske desnice.
Dogovor Kosor-Pahor u Sloveniji mora premostiti parlamentarni test, što neće biti nimalo jednostavno. Najprije se o novoj situaciji mora raspravljati na parlamentarnom odboru za vanjsku politiku. Pod očito velikim pritiskom, Pahor je pristao odustati od blokade i prije rješenja graničnog spora. Štoviše, pristao je i na ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, uz jedini uvjet da se do tada “odredi način rješavanja graničnog spora”. Ključ dogovora Kosor-Pahor u svojim rukama drži Janez Janša, šef najveće opozicijske stranke. Bez Janšine potpore Pahor nema dovoljan broj glasova u parlamentu za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, a vjerojatno je da će Pahor po svaku cijenu pokušati dobiti Janšinu potporu i za deblokadu Hrvatske, jer je riječ o pitanju o kojem je Pahor obećao konsenzualno odlučivanje.
Unatoč nastavku pregovora, Ljubljana i dalje može zaustaviti ulazak Hrvatske u EU – iako će joj to, kada Hrvatska dovrši pregovore, biti još teže nego što je bilo sada, kada je morala odustati – dok bi za hrvatsku stranu najproblematičniji mogao biti nastavak pregovora o granici, odnosno polazišta na temelju kojih bi se postigao dogovor o načinu rješavanja graničnog spora. Jasno je kako će odlučivanje o granici biti prepušteno peteročlanom arbitražnom sudu, no tko će sjediti u tom sudu, hoće li se pri odlučivanju uvažiti načelo pravičnosti, te što će biti sa slovenskim amandmanom na Rehnov prijedlog da arbitražni sud odredi “spojnicu” slovenskog teritorijalnog s otvorenim morem, sve to tek treba dogovoriti. Svako od tih pitanja može srušiti dogovor Kosor-Pahor, ako ga već prije toga ne sruše ekstremisti, ponajprije na slovenskoj strani, koji će se protiviti i najnovijem, baš kao što bi se protive svakom dogovoru Hrvatske i Slovenije. Bilo kakav dogovor i “prekid neprijateljstava” između Ljubljane i Zagreba, što se potvrdilo u bezbroj dosadašnjih situacija, mnogim političarima u Sloveniji, kao i čitavim političkim strankama, oduzima razlog njihova egzistiranja na političkoj sceni.
Poslije Ljubljane Kosor je stigla u Stuttgart, gdje će njemačku kancelarku Angelu Merkel izvijestiti o dogovoru sa slovenskim premijerom, koji će Hrvatskoj omogućiti nastavak pregovora s EU.


 NAKON KAVICE – POLJUBAC


I na taj način potvrđujući nov duh suradnje i prijateljstva, Kosor i Pahor nakon jučerašnjeg uspješnog dogovora otišli su zajedno na kavu u sam centar Ljubljane, na Prešernov trg, usprkos i ne baš ugodnog kišnom vremena. Prije rastanka, razdragani Kosor i Pahor su se i poljubili. Kavu je platio domaćin. I ovaj put bili su modno usklađeni, ali jučer je njihova odjeća bila u tamnom tonu.