Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Put do novca iz EU fondova

Autor:

10.09.2009. 22:00
Put do novca iz EU fondova

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Tatjana Čurlija iz Ureda za udruge Vlade RH rekla je da su zahvaljujući raznim programima ove godine iz fondova EU-a uspjeli “izvući” oko 170.000 eura, dok su prošle godine za 11 programa uzeli oko 320.000 eura
“Do bolje Europe uz pomoć izvannastavnih aktivnosti” naziv je međunarodnog seminara koji je održan jučer u vijećnici Zadarske županije.
Seminar je organizirao Europski dom Slavonski Brod kojim predsjeda Božica Sedlić, a cilj seminara je prezentacija Europe i raznih europskih programa putem kojih učenici i profesori mogu nadopuniti i obogatiti te unaprijediti svoju dosadašnju edukaciju i rad.
– Danas se predstavnici zadarskih škola mogu upoznati i povezati s 30-ak ljudi iz međunarodne mreže koji su došli. Nakon toga mogu dogovoriti kako će odraditi neki program u međunarodnoj suradnji. Naime, u okviru ovog kluba mogu se steći prijatelji s kojima će potom moći raditi na većim projektima, a samim tim povući i veća novčana sredstva iz Europske unije, rekla je Anđelka Kukavica, djelatnica Agencije za mobilnost i EU programe. Ona je dodala kako se ovakvim programima i radom doprinosi školama, ali i zajednici.
Na seminaru na kojem je sudjelovalo 80-ak predstavnika zadarskih škola prezentirani su EU program “Europa za građane”, koji provodi Ured za udruge Vlade RH te program za cjeloživotno učenje u organizaciji Agencije za mobilnost i EU programe, Odsjek Leonardno da Vinci.
Osim ovih prezentacija jučer je održan i uvod u seminar te prezentacija Međunarodne mreže europskih klubova. Predstavljeno je osam europskih klubova te njihovi projekti, a nakon kratke pauze svi sudionici mogli su sudjelovati u radionici “Rad u projektnim timovima”.
– Preko projekata cjeloživotnog obrazovanja učenici i profesori mogu uz našu novčanu potporu otići na učenje ili usavršavanje u inozemstvo. Na taj način imaju mogućnost vidjeti kako njihovi kolege u zemljama Europske unije rade te unaprijediti svoje znanje i podići ga na europsku razinu, objasnila je neke programe Anđelka Kukavica.
Tatjana Čurlija iz Ureda za udruge Vlade RH rekla je da su, zahvaljujući raznim programima, ove godine iz fondova EU-a uspjeli “izvući” oko 170.000 eura, dok su prošle godine za 11 programa uzeli oko 320.000 eura.