Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Repeša: Sada više nema mjesta improviziranju

Autor:

10.09.2009. 22:00
Repeša: Sada više nema mjesta improviziranju

Foto: FAH



Mi bismo trebali igrati sličan model koji je igrala Njemačka protiv Rusije. S puno agresije i pritiska na ruski napad – objašnjava Repeša
Nakon raspleta po skupinama prve faze Eurobasketa u Poljskoj poznate su četiri reprezentacije koje neće u borbu za medalje. Među njima nije Hrvatska koja svoj nastup na smotri najboljih košarkaša Staroga kontinenta nastavlja u skupini E, koju će ugostiti Bydgoszcz. Repešini izabranici su nakon velikog preokreta s Makedonijom u drugu fazu prenijeli dva važna boda i za prvog protivnika dobili branitelja naslova Rusiju s kojom će danas u 15.45 sati na parketu Luczniczka Arene otvoriti drugi krug. Matineja s aktualnim prvacima, tako bi mogao glasiti radni naslov hrvatskog ispita. Rusi su u obranu naslova senzacionalno osvojenog prije dvije godine u Španjolskoj krenuli osjetno oslabljeni. Izraelski izbornik na klupi Zbornaje komande David Blatt u Poljsku je doputovao bez najvećih zvijezda, uoči priprema je ostao bez Kiriljenka i naturaliziranog razigravača Holdena, da bi novi udarac ruske ambicije doživjele uoči samog prvenstva kada je otpao Viktor Hrjapa zbog ozljede koljena. Unatoč svemu riječ je o vrlo neugodnoj reprezentaciji, koja je i desetkovana nakon jedne pobjede (Latvija) pronašla put do borbe za medalju.
– Oni su i dalje službeni prvak Europe. Imaju mlade, kvalitetne igrače koji imaju veliku minutažu i igraju važne uloge u klubovima izuzetno jake ruske lige. McCarty i Monia su odlična krila, imaju kvalitetne razigravače i četvorke poput Kurbanova koji može pogoditi vanjski šut i tako raširiti svaku obranu. Definitivno neugodna ekipa koja zahtjeva našu punu pripremu. Po meni, mi bismo trebali igrati jedan sličan model koji je igrala Njemačka protiv njih. Znači s puno agresije i pritiska na njihov napad – objašnjava hrvatski izbornik Jasmin Repeša.
Iako su opasno “visili” u srazu s Makedoncima, najbolji hrvatski košarkaši su na kraju ipak povezali konce u svojoj igri i u Bydgoszcz otputovali s dva važna boda. “Trade mark” ove reprezentacije, obrana, profunkcionirala je tek u nastavku makedonskog ogleda. Ako misle do toliko željenog četvrtfinala hrvatski će košarkaši obranu morati igrati više od desetak minuta po susretu. Počinje borba za četvrtfinale i više nema mjesta za oscilacije, koje su karakterizirale hrvatsku igru tijekom skupine u Poznanu.
– Evidetno je da nam igra mora biti puno konzistetnija. Ne smijemo imati propadanja kao u susretima prve faze. Moramo biti kvalitetniji, jer objektivno u ovoj fazi nećemo tako lako nadoknaditi rezultatski minus kao iz ogleda s Makedonijom. Ovo je sada jača faza natjecanja i više nema mjesta improviziranju – dodaje Repeša.
Nakon Rusa, hrvatsku ekspediciju dva dana kasnije čeka francuska reprezentacija, koja je svojim prezentacijama tijekom uvodnih ogleda dokazala epitet jednog od favorita europske smotre , a posljednji protivnik hrvatskih košarkaša bit će pomlađena selekcija Njemačke, koja je na Eurobasket doputovala bez Dirka Nowitzkog.
– Nijemce poznajemo dobro budući da smo igrali s njima na pripremnim turnirima u Bambergu i Ankari. Nedostatak Nowitzkog pokušavaju kompenzirati agresivnom igrom na oba kraja terena i to im zasad odlično uspijeva. Izgradili su sustav igre i zbog toga mogu biti jako opasni. Osim toga, u sastavu imaju nekoliko izrazito talentiranih igrača koji su definitivno njihova budućnost i morat ćemo biti u najboljem izdanju ako mislimo do bodova. Što se tiče Francuza, oni su najatletskija ekipa prvenstva, s nekoliko NBA igrača zbog čega su i jedan od favorita ovoga natjecanja. Mozak ekipe je Parker, koji sve to odlično kontrolira na parketu. Oni su, što bi se laičkim žargonom reklo, “skakavci” i ako im se dopusti da razviju igru teško im se može parirati – zaključit će Repeša.


 JEDNA POBJEDA ZA ČETVRTFINALE


Nakon prve faze natjecanja četiri posljednjeplasirane reprezentacije iz svake skupine su otpale, dok je preostalih 12 selekcija oformilo dvije skupine u koje su se prenijeli bodovi osvojeni protiv reprezentacija, koje su dohvatile drugi krug. Nakon tri susreta s momčadima iz križajuće skupine četiri prvoplasirane selekcije iz svake skupine će se plasirati u četvrtfinale što je na rasporedu u Katowicama 17. i 18. rujna. Hrvatska je zahvaljujući slavlju nad Makedonijom u Bydgoszcz prenijela dva boda (jedan bod za nastup protiv Grčke) te je moguće da će joj jedna pobjeda u drugome krugu biti dostatna za plasman među osam najboljih selekcija. No, to su prognoze koje su se često znale pokazati itekako nezahvalnima.