Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sport promiče prijateljstvo

Autor:

10.09.2009. 22:00
Sport promiče prijateljstvo

Foto: Zvonko KUCELIN



Čestitao bih vam na uspjehu i na iznimno primjerenom ponašanju, čime ste na najljepši način predstavili Zadar i Hrvatsku, kazao je dogradonačelnik Darko Kasap
Svečano primanje zadarskih mladih sportaša, njih 85, uzrasta od 12 do 18 godina, koji su ostvarili zapažene rezultate sudjelovanjem na 4. međunarodnim sportskim igrama “Trobojnice” u Reggio Emiliji, prijateljskom talijanskom gradu, upriličili su jučer Dražen Grgurović i Darko Kasap, zamjenici gradonačelnika Grada Zadra.
Ovo je natjecanje trajalo od 21. do 26. kolovoza, a važno je naglasiti da je riječ o susretu kojemu je Grad Zadar preko svojih sportaša redoviti sudionik te je na ovogodišnjoj manifestaciji sudjelovalo čak četiri tisuće mladih iz 23 zemlje svijeta. Natjecanje je bilo organizirano u nekoliko disciplina i to atletici, plivanju, muškoj i ženskoj košarci, muškoj i ženskoj odbojci te muškom i ženskom rukometu, a sportsko ponašanje, disciplina i kultura zadarske sportske delegacije bili su na iznimno visokoj razini. Grad Zadar je snosio troškove putovanja, a Grad Reggio Emilia je osigurao smještaj i prehranu unutar improviziranog “Olimpijskog sela”. Jučerašnjem su primanju nazočile i Snježana Jurinić, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za kulturu i šport i Anita Gržan – Martinović, voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju.
– Čestitao bih vam na uspjehu i na iznimno primjerenom ponašanju, čime ste na najljepši način predstavili Zadar i Hrvatsku, kazao je Kasap.
Zahvale sportašima uputila je i Gržan-Martinović, a potom im je prenijela i pozdrave gradonačelnika Reggio Emilije, koji ih je pozvao na ponovno okupljanje za četiri godine.
Da podsjetimo, Međunarodne sportske igre Trobojnice nastale su i prvi put se održale 1997. godine i to u prigodi obilježavanja dvjestogodišnje talijanske trobojnice. Riječ je o veoma važnoj međunarodnoj manifestaciji pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije i Vijeća Europe, organiziranoj po principima olimpijskih igara, koja se do ove godine nazivala i “Olimpijada Trobojnice”. Ova je inicijativa rezervirana za mlade sportaše i temelj joj je korištenje sporta kao sredstva za promicanje prijateljstva i solidarnosti među narodima.
Grad Reggio Emilija poziva prvenstveno svoje gradove prijatelje i partnerske gradove na ove susrete, a kako je Zadar prijateljski grad Reggio Emilije uključen je u ovu inicijativu već od samih početaka. Zadrani su prvi put sudjelovali na, kako se tad službeno nazivala, “Olimpijadi Trobojnice” 2001. godine i od tada su njeni redoviti sudionici.