Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vidošević: Želim vratiti povjerenje u rad

Autor: Velimir Brkić

10.09.2009. 22:00
Vidošević: Želim vratiti povjerenje u rad

Foto: Velimir BRKIĆ



– Više puta sam bio u TCG-u, ali do sada nisam bio na Benkovačkom sajmu koji me se zaista dojmio, rekao je Vidošević
Nezavisni predsjednički kandidat Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore i uprave Kraša, jučer je prvi put bio na Benkovačkom sajmu. U njegovoj pratnji su bili dugogodišnji predsjednik Gospodarske komore Zadarske županije i predsjednik uprave Tankerkomerca Zadar mr. Dario Jurin te tajnik Gospodarske komore Denis Ikić. Tijekom obilaska Sajma pridružili su im se i predsjednik uprave Tankerske plovidbe Ivo Mustać, predsjednik uprave Turisthotela Frane Skoblar, poznati zadarski gospodarstvenik, suvlasnik i predsjednik NO Tankerkomerca Božo Jusup te direktor Kepola Božo Krce. Potom su svi zajedno obišli postrojenje Tvornice tlačnog lijeva TCG u Benkovcu gdje im je domaćin bio direktor i član Uprave TCG-a Željko Uzelac.
No, iako je Vidošević opovrgnuo da je došao u svrhu predizborne kampanje, riječi koje je odaslao s tog događanja zvučale su baš tako.
– U politiku se vraćam jer je zemlja sada opet ugrožena. Osnova programa predsjedničke kampanje bit će povjerenje u rad i vraćanje digniteta radu i radnicima, objašnjavao je razloge svoje predsjedničke kandidature Nadan Vidošević ističući kako je on bio u politici za vrijeme Domovinskog rata, onda kad je Hrvatskoj bilo najteže, a nakon što tamo više nije bio potreban otišao je u gospodarstvenike.
Pritom je i opovrgnuo kako je u svojoj imovinskoj kartici propustio prijaviti vlasništvo nad tvrtkom BOR HZA d.o.o. Dodao je kako je ta tvrtka u vlasništvu njegove majke te da to po zakonu nije dužan prijaviti u svojoj imovinskoj kartici, upućujući nas na njegovu internetsku stranicu u kojoj, kaže, sve piše. Naime, Vidošević u popisu imovine koju je objavio na svojim internetskim stranicama nije naveo dio nekretnina koje posjeduje obitelj, no i prema podacima koje je predočio javnosti, daleko je najimućniji od svih predsjedničkih kandidata.
– Zamrzavanje dužnosti predsjednika HGK-a i predsjednika uprave Kraša podnijet ću tek u fazi aktivne kampanje, jer sada za to nema potrebe.
Po svemu sudeći, Benkovački sajam bit će još jednom istinsko poprište predizbornih skupova i kampanja u samostalnoj Hrvatskoj. Jer 10-ak tisuća ljudi iz cijele Dalmacije na jednome mjestu, a toliko ih se jučer okupilo na Benkovačkom sajmu, prilika je koju svaki predsjednički kandidat koji drži do sebe jednostavno ne smije propustiti. Uostalom, do izbora za novog Predsjednika RH-a preostala su još tri-četiri sajma koja se održavaju svakog desetog u mjesecu.
– Više puta sam bio u TCG-u, ali do sada nisam bio na Benkovačkom sajmu koji me se zaista dojmio, objašnjavao je Vidošević dodajući kako mu kuću krasi poznati benkovački kamen.
Oko predsjedničkog kandidata stalno je bila poveća grupa građana, običnog puka koji su s njim željeli rukovati, razgovarati i uputiti mu pokoje pitanje poželjevši mu pritom puno uspjeha u predsjedničkoj kampanji i puno zdravlja.
“Puno zdravlja nek ti Bog dade”, zapjevala mu je poveća grupa okupljenih predvođena nadaleko poznatim “kudovcem” Josom Nimcem iz Lišana Ostrovičkih, ispod šatora s uobičajenom ponudom pečene janjetine s ražnja. Vidno zadovoljan i zadivljen Vidošević nije im ostao “dužan” već im je platio litru i litru, odnosno po dvije litre vina i mineralne vode. Nije im za “zlo” uzeo prve stihove “Predsjedniče Ti hrvatske Vlade “, s kojom se u ovom kraju uobičajeno dočekivao donedavni hrvatski premijer Ivo Sanader. Naime, Nadan i Ivo su odrasli u istoj splitskoj četvrti, a veže ih porijeklo iz susjednih sela Dalmatinske zagore – Vidošević je iz Broćanca, a Sanader iz Dugobaba.
Vidošević je prošao cijeli sajam, kupio je nekoliko većih i manjih bukara. Zanimao se i za drvene boće koje mu, kaže, nisu baš legle u šaku. Od svog nekadašnjeg radnika Josipa Galiota iz Vrlike kojem je direktorovao u Dalmacijacementu kupio je i diple s “mišinom”. Doduše ne šarene, koje Galiota ljubomorno čuva za fešte i vjenčanja, već sive koje je s radoznalošću isprobao.
Potom je zajedno sa zadarskim gospodarstvenicima i čelništvom županijske Gospodarske komore obišao tvrtku Tvornice tlačnog lijeva TCG u Benkovcu gdje se nakon polusatnog obilaska postrojenja zadržao u kratkom razgovoru s direktorom Željkom Uzelcem.