Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zbog greške HTV-a opsada Ustavnog suda

Autor:

10.09.2009. 22:00
Zbog greške HTV-a opsada Ustavnog suda

Foto: Zvonko KUCELIN



Kazne za parking se moraju plaćati, potvrdio je jučer Ustavni sud, iako se dan prije kroz pojedine medije pronio krivi glas kako građani ne moraju komunalnim poduzećima “keširati” novce za mandatne kazne.
– Tu je došlo do nesporazuma, nečijom omaškom je ispalo kako se ne treba plaćati kazne za parking. Sva su poduzeća dobila rok do 31. prosinca ove godine da promjene svoje pravilnike, izjavila je jučer predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec. Nada građana da će se moći bez većih sankcija parkirati u gradskim središtima tako je trajala kraće od 24 sata. Kako se neslužbeno saznaje, novinarka koja je prva pustila tezu da ne treba plaćati, jednostavno je krivo shvatila jednog ustavnog suca, koji je govorio općenito o mandatnim kaznama, dok je medijska djelatnica to samoinicijativno primjenila na priču o parkinzima. Zbog ovog nesporazuma Ustavni sud jučer se putem službenog priopćenja ispričao svima građanima koji su krivo shvatili izjavu suca-izvjestitelja.
Kako nam je kazala predsjednica Ustavnog suda, medijska glasina o neplaćanju izazvala je pravu kišu telefonskih poziva u ovu ustanovu. Građani su jednostavno od najmjerodavnijih htjeli saznati ima li potrebe za plaćanjem kazni ili ne. Većina njih bila je dosta razočarana saznanjem da su kazne još uvijek aktualne. Jasna Omejec kaže kako kod svake odluke koja se dira širokih masa ljudi bez sustezanja zovu Ustavni sud, a to drži znakom dobre komunikacije ove institucije s građanima.
Medijski netočna priča o kaznama za parkiranje ponovno je aktualizirala prošlogodišnju odluku Ustavnog suda, koji je zauzeo stav kako su te kazne neustavne te je ukinuo sve pravilnike jedinica lokalne samouprave koji reguliraju način plaćanja parkinga. Baš je riječ “ukinuti” bitna u objašnjenju zašto se kazne još uvijek moraju plaćati. Naime, Ustavni sud pravne propise može poništavati i ukidati. Ukoliko ih ukida, od dana nastupanja takve odluke na snagu faktički se svi ponašaju kao da propis nikada nije niti bilo. S druge strane, kada se propis ukida, njega se ne primjenjuje ili od dana objave u Narodnim novinama ili od dana kojeg Ustavni sud direktno navede u odluci. Praksa odloženog djelovanja odluke potrebna je zbog izbjegavanja pravnog kaosa. Naime, kada bi sve odluke bile poništavane ili ukidane s danom odluke Ustavnog suda, mogle bi se dogoditi anarhične stvari. Primjerice, za pravni i društveni sustav nastala bi nepopravljiva šteta da samo jedan dan ne postoji vrijedeći kazneni zakon.