Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Blagoslovljena Crkva hrvatskih mučenika u Udbini

10.09.2010. 22:00
Blagoslovljena Crkva hrvatskih mučenika u Udbini


Na Udbini je danas pred oko 12 tisuća okupljenih vjernika i hodočasnika, na Dan hrvatskih mučenika blagoslovljena novosagrađene Crkva hrvatskih mučenika, koja će, kako je istaknuto na svečanosti, biti nacionalno svetište svim žrtvama za katoličku vjeru te domovinu Hrvatsku.
Crkvu hrvatskih mučenika blagoslovio je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji hrvatskih biskupa, a u ime Hrvatskoj sabora nazočan je bio predsjednik Sabora Luka Bebić.
U svojoj propovijedi kardinal Puljić je istaknuo kako “ovo zdanje treba sačuvati sjećanje na čijoj baštini danas živimo, jer Crkva želi biti čuvarica pamćenja, i to ne samo pisanih dokumenata već da to pamćenje bude uklesano i u kamen”.
Uz mučenike i svece Nikolu Tavelića, Marka Križevčanina, Alojzija Stepinca i druge Puljić je podsjetio na mnogobrojne bezimene hrvatske mučenike, među kojima je izdvojio one izginule u bitki s osmanlijskim osvajačima na Krbavskom polju, 9. rujna 1493. godine, uz koje je i sagrađena Crkva hrvatskih mučenika.
Podsjetio je i na sudionike svih hrvatskih ratova protiv različitih osvajača koji su uslijedili, pa i posljednjeg Domovinskog rata, kojima je sloboda i obrana doma i domovine bila svetija i od njihova vlastitog života.
Kardinal Puljić kritički se osvrnuo na prevladavanje “crnih kronika” i napisa o sumornoj situaciji koji ubijaju nadu naroda, napomenuvši kako nam oni, koji izgrađuju javno mnijenje, “ne daju nadu da mislimo svojom glavom”.
Ljude koji ne drže do tradicije vlastitog naroda, kardinal Puljić opisao je kao one “koji pristaju biti ljudima oprane pameti”.
“Zato” – poručio je u propovijedi kardinal Vinko Puljić – “odavde se želimo vratiti s osjećajem unutarnjeg mira da smo odali dužno poštovanje onima koji su nam u baštinu ostavili vjeru, hrvatsko ime, kulturu, jezik i ovu grudu, te to iskustvo pamćenja prenijeti budućim pokoljenjima”.
Biskup ličko-senjski mons. Mile Bogović, nakon blagoslova Crkve hrvatskih mučenika, istaknuo je kako je crkva sagrađena da bi se “vratilo dostojanstvo svim onim žrtvama kojima je bilo pogaženo svako ljudsko dostojanstvo pa čak i pravo na grob”.
Ova je crkva u prvom redu memorijalno zdanje, i to je u znatno većoj mjeri nego druge crkve u Hrvatskoj, te će imati i prostor za Muzej i za Knjižnicu hrvatskih mučenika, kazao je biskup Bogović.
Crkva hrvatskih mučenika na Udbini sagrađena je po nadahnuću Crkve Svetog Križa u Ninu, iz 11. stoljeća, kao prve hrvatske katedrale, dodao je biskup Bogović. Izrazio je i nadu da će pridonijeti zbližavanju kršćana te kršćanskih i narodnih tradicija.
Blagoslovu Crkve hrvatskih mučenika i svetoj misi, uz 12-tak tisuća hodočasnika i vjernika, nazočni su bili i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, mnogi hrvatski dužnosnici te predstavnici hrvatskoga političkoga, kulturnoga i javnog života.
Predsjednik Sabora Bebić je na svečanosti u ime Hrvatskog sabora uputio poruku mira i poželio da Crkva hrvatskih mučenika na Udbini bude simbol žrtava svih totalitarnih režima kroz 13 stoljeća dugu hrvatsku povijest.
Pozvao je i sve obitelji koje ne znaju gdje su kosti njihovih bližnjih, da se ovamo dođu pomoliti i odati im počast.
Naglasivši kako je zločin uvijek zločin, a žrtva uvijek žrtva – bez obzira na ideologiju vjersku, rasnu ili nacionalnu pripadnost – predsjednik Hrvatskog sabora Bebić pozvao je sve na suživot i toleranciju te poštivanje ljudskih prava, na što nas ne obvezuju samo kršćanske vrednote već i Deklaracija o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda ili dokumenti Europske unije.
Gradnja Crkva hrvatskim mučenika na Udbini počela je 9. rujna 2005. godine. Nakon izvedene prve faze radova došlo je do zastoja i promjene projekta projektanta Nikole Bašića, podsjetio je danas mons. Mile Bogović. Kazao je kako je razloga tomu što se u obilježavanju događaja presudnog za Hrvatsku, pa i za Europu – bitke na Krbavskom polju 9. rujna 1493. g., kada je u srazu kršćanstva i islama poginulo oko 10 tisuća hrvatskih branitelja – htjelo da crkva bude što vjerniji izraz tradicije i kulture, a ne arhitektonski proboj u suvremenom sakralnu graditeljstvu.
Udbinska Crkva hrvatskih mučenika građena je po uzoru na prvu hrvatsku katedralu – crkvu Sv. Križa u Ninu, iz 11. stoljeća, te je obogaćena tradicionalnim oblicima hrvatskoga graditeljstva.
Crkva iskazuje ideju mučeništva, braniteljsku sudbinu hrvatskog naroda i vjernost krsnim obećanjima, a na pročelju prema Krbavskome polju istaknut je križ krbavskih biskupa, podsjetio je biskup Bogović.
I ove godine članovi nekoliko moto klubova, hrvatski branitelji, donijeli su na Udbinu kamenje sa 143 hrvatskih stratišta, što simbolizira zajedništvo s hrvatskim mučenicima.