Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Istrani guštali u zadarskim vinogradima

10.09.2010. 22:00
Istrani guštali u zadarskim vinogradima


Dok je Radoslav Bobanović iscrpno odgovarao na pitanja, pred goste iz Istre stigao je i traktor s prvim ubranim ovogodišnjim grožđem sorte merlot: sladori = 24 po Babou i ukupna kiselina kao vinska = 6. Kako je Božo Bačić iz Pograđa podigao ekološki vinograd na 18 hektara krša i što je istarske vinare i vinogradare najviše iznenadilo u podrumu Mladena Anića u Smilčiću?
U organizaciji  HZPSS Istarske  županije najavljeni i planirani  posjet vinogradara i vinara iz  Istre još prošle godine, ostvario se 4. rujna /subota/, radi  upoznavanja naših vinara pri  obilasku njihovih vinograda,  gospodarstava, podruma te  kušanja naših vina. Iz studijske grupe možda treba istaknuti neke od vinara: Bačac  Goran, Licul Romeo, Bažon  Josip, Ružić Baranko, Licul  Fredi… Svi navedeni vinari su  s područja centralne Istre od  Pazina do Labina, a poznati su  proizvođači: malvazije, terana, refoška, merlota, caberneta sauvignona i muškata.
Međusobna razmjena iskustva je bogatstvo za vinare i  dragocjen dar u proizvodnji i  oplemenjivanju vina svakog  vinogorja i vinogradarske regije.
Ovaj put je izbor bio vinogorje Benkovac – Stankovci.
Stigli na berbu  merlota
Prvo odredište je Polača i  „PZ Maslina i Vino” vlasnika  Radoslava Bobanovića i Željka Uzelca.
Specifičnost ovog nasada  od 40 ha maslinika i 11 ha  vinograda je u tome da je  nasad podignut na kršu i stoga  zanimljiv našim gostima iz Istre. Dolaskom autobusa na  gospodarstvo i nakon dugog  puta nazočne vinare iz Istre  po izlazu srdačno je dočekao i  toplo pozdravio Radoslav Bobanović.
Berba grožđa sorte: merlot  koja je bila u tijeku nije spriječila domaćina da predstavi  gospodarstvo i detaljno upozna goste sa svakim zahvatom  koji je napravljen u ovom intenzivnom i suvremenom nasadu s navodnjavanjem.
Ugodno druženje nastavljeno je u kući-vidikovcu gdje je  domaćin ugostio istarske vinare.
U živoj atmosferi uz degustaciju maslinova ulja i crnog vina Cuveea (syrah, merlot, cabernet sauvignon i plavina), gosti su postavljali pitanja vezana za troškove  proizvodnje, mogućnost plasmana proizvoda na tržište, navodnjavanje, berba, urod i  kvalitet i dr., a na sva postavljena pitanja Radoslav je  iscrpno odgovarao. Suhe  smokve i vino osvojili su Istrane pa je druženje nastavljeno uz pjesmu i harmoniku  gostiju, dok su se profesionalni vinari upustili s domaćinom u razgledavanje kapaciteta podruma i vinarske  opreme. Stiže i traktor s prvim  ubranim ovogodišnjim  grožđem sorte merlot:  (šećeri= 24 po Babou i ukupna kiselina kao vinska = 6).
Slijedi zajednička fotografija i srdačan rastanak s domaćinom i u dobrom raspoloženju napuštamo “PZ Maslina i Vino”.
Ki ovo sve radi?
Sljedeće odredište je OPG  Božo Bačić iz Pograđa koji nas  dočekuje u svom vinogradu  površine 18 ha – ekološki uzgoj. Prvo pitanje koje su istarski vinari uputili Boži je: –  Ki ovo sve radi?
Uz smiješak Božo objašnjava samu pripremu terena-krš,  strojnu sadnju cjepova i upoznaje vinare s problemima u  samom početku podizanja nasada. Mnoga su pitanja vezana za iskustvo u postavljanju PVC armature jer u Istri  mnogi vinogradari preferiraju  još uvijek drvenu armaturu u  svojim vinogradima. Odvažnija grupa vinara kreće u obilazak vinograda pješke, dok  ostali se raspoređuju po redovima vinograda degustirajući ukusne i slatke bobe  grožđa (merlota, syraha, cabernet sauvignona). Pritom iskusniji vinari na osnovi organoleptike soka pokušavaju  odrediti šećere i kiseline uz  komentar kako je grožđe puno zrelije nego u Istri. Pomalo  omamljeni od sunca ulazimo  u autobus, izlazimo iz vinograda i krećemo se novom  asfaltnom cestom prema gospodarstvu OPG Božo Bačić u  Podgrađe.
Bojin kruh i Božino  vino
Vođena degustacija Božinih  vina prije svega vrhunskog  Cuveea ASSERIA i Caberneta sauvignona oduševljava  vinare. Atmosfera sve više postaje domaća, a Bojin kruh  ispod peke, sir i pršut uz  Božino vino razgaljuju srce i  dušu gostiju. Uz harmoniku  čuju se istarski zvuci meha i  sopela, a na širokom dvorištu  gosti plešu istarski balun i tanac.
U ugodnom raspoloženju  Božo odgovara na mnoga postavljena pitanja vezana za  ekološko vinogradarstvo i  ekološku zaštitu, podrumarstvo, opremu s instaliranim  sustavima, maceracijama masulja u vinifikatorima i pitanja  vezana za agroturizam.
Obavljena je i prodaja ponuđenih vina koja vješto  odrađuje Božina kći Suzi i  majka Boja.
Odlazimo na obližnju antičku ASSERIJU gdje se gosti  upoznaju s povijesno-kulturnim naslijeđem.
Dugi i srdačni rastanak s  našim vinarom Božom i njegovom obitelji.
 Vina iz Anićeva  podruma
Naše treće odredište „Vina  figurica” Mladena Anića –  Smilčić. Ulazimo u dvorište s  pjesmom i harmonikom gdje  nas dočekuju s stolom za degustaciju vina i s punom  košarom stolnog grožđa da se  gosti i osvježe. Djelatnica Marina Arbanas i njen brat Branko Arbanas, dipl.ing. agronomije, predstavljaju Mladenova vina u prvom redu autohtone sorte: maraština, crljenak i ovogodišnje šampionsko vino na  Vinfest Benkovac  2010.
 Cuvee (Cabernet sauvignon-Syrah 2008). Sva probana vina ostavljaju odličan  dojam, a nadasve crno šampionsko vino, zatim slijedi obilazak i razgledavanje proizvodnih prostorija etiketirnice  i punionice, prostorije za  čuvanje i dozrijevanje vina u  barriq bačvama, prostorija za  fermentaciju, skladišne prostore, prodajni dio i prostor za  degustaciju. Pohvale domaćinu za koncept modernog  podruma. Postavljena pitanja  uglavnom su vezana za podrumarstvo.
Odlazimo iz Smilčića prema Sukošanu i restoranu Tomislav, gdje uz ručak vinari  sređuju svoje dojmove s obilaska, uz veselu atmosferu i  ples, pred večer odlazimo u  Zadar gdje nas čeka nezaobilazan posjet Morskim orguljama i Pozdravu suncu.  Stariji vinari se sjećaju Zadra  iz pedesetih i šezdesetih godina te hvale i dive se današnjem izgledu  grada. Šetnja  Kalelargom i oproštaj s obale  do neke druge prilike.


 REGISTRIRANI VINARI ZADARSKE ŽUPANIJE


Božo Bačić – Podgrađe, 23420  Benkovac
Bavi se ekološkim vinogradarstvom (treća godina  nadzora) na površini od 18 ha.
Registrirano kvalitetno crno vino: Aseria
Šime Škaulj – Nadin, 23420  Benkovac
Bavi se ekološkim vinogradarstvom (treća godina  nadzora), na površini 5 ha
Registrirano vrhunsko crno vino: Cabernet sauvignon i kvalitetno crno vino Tomislav
Podrum u izgradnji cca 650 m2 s pratećim  objektima (kušaona, prodajni dio)
Kapacitet podruma 30 vagona grožđa ili 200.000  butelja.
Željko Vrsaljko – Nadin, 23420  Benkovac
Bavi se ekološkim vinogradarstvom (treća godina  nadzora), na površini 4- 5 ha
Registrirano kvalitetno crno vino: Nadinska rana
Zlatko Kaštelanac – Polača, 23 320
Bavi se vinogradarstvom na površini od 4 ha
Registrirano kvalitetno bijelo vino: Trebiano toscano
Anić Mladen – Smilčić, 23420 Benkovac
Bavi se vinogradarstvom na površini od 10 ha
Registrirano kvalitetno bijelo vino: Maraština
Registrirano kvalitetno crno vino: Merlot, Cabernet sauvignon – barrique
Registriran podrum s pomoćnim prostorijama  (kušaona i prodajni dio)