Dok je Radoslav Bobanović iscrpno odgovarao na pitanja, pred goste iz Istre stigao je i traktor s prvim ubranim ovogodišnjim grožđem sorte merlot: sladori = 24 po Babou i ukupna kiselina kao vinska = 6. Kako je Božo Bačić iz Pograđa podigao ekološki vinograd na 18 hektara krša i što je istarske vinare i vinogradare najviše iznenadilo u podrumu Mladena Anića u Smilčiću?
U organizaciji HZPSS Istarske županije najavljeni i planirani posjet vinogradara i vinara iz Istre još prošle godine, ostvario se 4. rujna /subota/, radi upoznavanja naših vinara pri obilasku njihovih vinograda, gospodarstava, podruma te kušanja naših vina. Iz studijske grupe možda treba istaknuti neke od vinara: Bačac Goran, Licul Romeo, Bažon Josip, Ružić Baranko, Licul Fredi… Svi navedeni vinari su s područja centralne Istre od Pazina do Labina, a poznati su proizvođači: malvazije, terana, refoška, merlota, caberneta sauvignona i muškata.
Međusobna razmjena iskustva je bogatstvo za vinare i dragocjen dar u proizvodnji i oplemenjivanju vina svakog vinogorja i vinogradarske regije.
Ovaj put je izbor bio vinogorje Benkovac – Stankovci.
Stigli na berbu merlota
Prvo odredište je Polača i „PZ Maslina i Vino” vlasnika Radoslava Bobanovića i Željka Uzelca.
Specifičnost ovog nasada od 40 ha maslinika i 11 ha vinograda je u tome da je nasad podignut na kršu i stoga zanimljiv našim gostima iz Istre. Dolaskom autobusa na gospodarstvo i nakon dugog puta nazočne vinare iz Istre po izlazu srdačno je dočekao i toplo pozdravio Radoslav Bobanović.
Berba grožđa sorte: merlot koja je bila u tijeku nije spriječila domaćina da predstavi gospodarstvo i detaljno upozna goste sa svakim zahvatom koji je napravljen u ovom intenzivnom i suvremenom nasadu s navodnjavanjem.
Ugodno druženje nastavljeno je u kući-vidikovcu gdje je domaćin ugostio istarske vinare.
U živoj atmosferi uz degustaciju maslinova ulja i crnog vina Cuveea (syrah, merlot, cabernet sauvignon i plavina), gosti su postavljali pitanja vezana za troškove proizvodnje, mogućnost plasmana proizvoda na tržište, navodnjavanje, berba, urod i kvalitet i dr., a na sva postavljena pitanja Radoslav je iscrpno odgovarao. Suhe smokve i vino osvojili su Istrane pa je druženje nastavljeno uz pjesmu i harmoniku gostiju, dok su se profesionalni vinari upustili s domaćinom u razgledavanje kapaciteta podruma i vinarske opreme. Stiže i traktor s prvim ubranim ovogodišnjim grožđem sorte merlot: (šećeri= 24 po Babou i ukupna kiselina kao vinska = 6).
Slijedi zajednička fotografija i srdačan rastanak s domaćinom i u dobrom raspoloženju napuštamo “PZ Maslina i Vino”.
Ki ovo sve radi?
Sljedeće odredište je OPG Božo Bačić iz Pograđa koji nas dočekuje u svom vinogradu površine 18 ha – ekološki uzgoj. Prvo pitanje koje su istarski vinari uputili Boži je: – Ki ovo sve radi?
Uz smiješak Božo objašnjava samu pripremu terena-krš, strojnu sadnju cjepova i upoznaje vinare s problemima u samom početku podizanja nasada. Mnoga su pitanja vezana za iskustvo u postavljanju PVC armature jer u Istri mnogi vinogradari preferiraju još uvijek drvenu armaturu u svojim vinogradima. Odvažnija grupa vinara kreće u obilazak vinograda pješke, dok ostali se raspoređuju po redovima vinograda degustirajući ukusne i slatke bobe grožđa (merlota, syraha, cabernet sauvignona). Pritom iskusniji vinari na osnovi organoleptike soka pokušavaju odrediti šećere i kiseline uz komentar kako je grožđe puno zrelije nego u Istri. Pomalo omamljeni od sunca ulazimo u autobus, izlazimo iz vinograda i krećemo se novom asfaltnom cestom prema gospodarstvu OPG Božo Bačić u Podgrađe.
Bojin kruh i Božino vino
Vođena degustacija Božinih vina prije svega vrhunskog Cuveea ASSERIA i Caberneta sauvignona oduševljava vinare. Atmosfera sve više postaje domaća, a Bojin kruh ispod peke, sir i pršut uz Božino vino razgaljuju srce i dušu gostiju. Uz harmoniku čuju se istarski zvuci meha i sopela, a na širokom dvorištu gosti plešu istarski balun i tanac.
U ugodnom raspoloženju Božo odgovara na mnoga postavljena pitanja vezana za ekološko vinogradarstvo i ekološku zaštitu, podrumarstvo, opremu s instaliranim sustavima, maceracijama masulja u vinifikatorima i pitanja vezana za agroturizam.
Obavljena je i prodaja ponuđenih vina koja vješto odrađuje Božina kći Suzi i majka Boja.
Odlazimo na obližnju antičku ASSERIJU gdje se gosti upoznaju s povijesno-kulturnim naslijeđem.
Dugi i srdačni rastanak s našim vinarom Božom i njegovom obitelji.
Vina iz Anićeva podruma
Naše treće odredište „Vina figurica” Mladena Anića – Smilčić. Ulazimo u dvorište s pjesmom i harmonikom gdje nas dočekuju s stolom za degustaciju vina i s punom košarom stolnog grožđa da se gosti i osvježe. Djelatnica Marina Arbanas i njen brat Branko Arbanas, dipl.ing. agronomije, predstavljaju Mladenova vina u prvom redu autohtone sorte: maraština, crljenak i ovogodišnje šampionsko vino na Vinfest Benkovac 2010.
Cuvee (Cabernet sauvignon-Syrah 2008). Sva probana vina ostavljaju odličan dojam, a nadasve crno šampionsko vino, zatim slijedi obilazak i razgledavanje proizvodnih prostorija etiketirnice i punionice, prostorije za čuvanje i dozrijevanje vina u barriq bačvama, prostorija za fermentaciju, skladišne prostore, prodajni dio i prostor za degustaciju. Pohvale domaćinu za koncept modernog podruma. Postavljena pitanja uglavnom su vezana za podrumarstvo.
Odlazimo iz Smilčića prema Sukošanu i restoranu Tomislav, gdje uz ručak vinari sređuju svoje dojmove s obilaska, uz veselu atmosferu i ples, pred večer odlazimo u Zadar gdje nas čeka nezaobilazan posjet Morskim orguljama i Pozdravu suncu. Stariji vinari se sjećaju Zadra iz pedesetih i šezdesetih godina te hvale i dive se današnjem izgledu grada. Šetnja Kalelargom i oproštaj s obale do neke druge prilike.
REGISTRIRANI VINARI ZADARSKE ŽUPANIJE
Božo Bačić – Podgrađe, 23420 Benkovac
Bavi se ekološkim vinogradarstvom (treća godina nadzora) na površini od 18 ha.
Registrirano kvalitetno crno vino: Aseria
Šime Škaulj – Nadin, 23420 Benkovac
Bavi se ekološkim vinogradarstvom (treća godina nadzora), na površini 5 ha
Registrirano vrhunsko crno vino: Cabernet sauvignon i kvalitetno crno vino Tomislav
Podrum u izgradnji cca 650 m2 s pratećim objektima (kušaona, prodajni dio)
Kapacitet podruma 30 vagona grožđa ili 200.000 butelja.
Željko Vrsaljko – Nadin, 23420 Benkovac
Bavi se ekološkim vinogradarstvom (treća godina nadzora), na površini 4- 5 ha
Registrirano kvalitetno crno vino: Nadinska rana
Zlatko Kaštelanac – Polača, 23 320
Bavi se vinogradarstvom na površini od 4 ha
Registrirano kvalitetno bijelo vino: Trebiano toscano
Anić Mladen – Smilčić, 23420 Benkovac
Bavi se vinogradarstvom na površini od 10 ha
Registrirano kvalitetno bijelo vino: Maraština
Registrirano kvalitetno crno vino: Merlot, Cabernet sauvignon – barrique
Registriran podrum s pomoćnim prostorijama (kušaona i prodajni dio)
najnovije
najčitanije
Plodovi zemlje i mora
RIBOLOVNA PROGNOZA
Proljeće je počelo s jakim jugom koje vezuje barke za kraj
Košarka
Košarka
VIDEO Odličan učinak Bogdanovića u uvjerljivom slavlju Knicksa. Raptorsima se ovo nije dogodilo nikada u povijesti
Zadar
4. TRAVNJA
Pjesme Atomskog skloništa u jazz ruhu
Nogomet
Nogomet
Hrvatska ostala u top 10 na najnovijoj FIFA-inoj ljestvici. Evo do koje je promjene došlo
Županija
Prema odluci Posedarskih vijećnika
U Posedarju će niknut selo za digitalne nomade: ‘Nama cilj nije zarađivati na račun lokalne zajednice…’
Županija
U POLA SATA
Nin opet poplavljen!
Županija
TURIZAM NA OTOCIMA
PROFESORICA ČUKA: “Vir je ekstremni primjer pretjerane i nekontrolirane gradnje”
Zadar & Županija
NOVI SKANDAL
Skoro 5 milijuna eura moćnom zadarskom HDZ-ovcu za privatni hotel
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo fra Josip Vrdoljak, višegodišnji gvardijan i župnik u Zadru
Zadar
Plan B