Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Tanki kulturni proračun još tanji

10.09.2010. 22:00
Tanki kulturni proračun još tanji


Rebalansom  gradskog proračuna Grada  Zadra biti će pogođena i kultura, točnije Program javnih  potreba u kulturi Grada Zadra za 2010.  Sredstva su smanjena za ukupno 15 posto, a  gledano po ciframa najviše je  pogođeno Hrvatsko narodno  kazalište Zadar. Za novu kazališnu sezonu, koja počinje  20. listopada, smanjena su  sredstva u iznosu od 200.000  kuna. Tako su u HNK Zadar u  novoj sezoni odustali od opere i mjuzikla, ali će, unatoč  tome, program biti raznolik i  bogat. Već prva predstava u  novoj sezoni bit će premijera,  a riječ je o predstavi Čaruga u  izvedbi ansambla zagrebačkog HNK-a.
Još veća sredstva smanjena  su na poziciji kapitalnog ulaganja, a riječ je o potpunoj  rekonstrukciji glumačkih garderoba i početku radova i investiranja u projekt ljetne pozornice na prostoru bivšeg  ljetnog kina. Sredstva su smanjena s predviđenih  800.000,00 kuna na  112.800,00 kuna. Garderobe  će se ipak nešto urediti, i to  vlastitim sredstvima Kazališta, dok će ljetna pozornica  pričekati.
– Ako netko ima realnosti u  sebi, a ja je imam, onda je to  bilo za očekivati. Treba se prilagoditi vremenu u kojem živimo, kazao je Renato Švorinić,  ravnatelj HNK Zadar.
Kad je riječ o institucijama  na udaru su se našle i knjižnice, Znanstvena i Gradska, kojima je umanjen iznos za nabavu knjiga što ih najviše pogađa. Gradskoj knjižnici je  smanjen iznos i za opremanje  dislociranih objekata, ali je to,  kaže ravnatelj Pehar, manji  problem. Ono što ih više pogađa je smanjenje sredstava  za nabavu knjiga. Već samim  planom sredstava za 2010. u  odnosu na prošlu godinu su  bila smanjena za 100.000 kuna, a sad se očekuje novo  smanjenje.
Smanjenje sredstvava planira se i Gradskoj glazbi, za 50  tisuća knjiga, HPGD Zoranić  za 30 tisuća, Matici hrvatskoj  Zadar za 100 tisuća, te Zadarskom komornom orkestru  za 100 tisuća kuna.