Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kostov i Cupać 7. nakon tri plova na EP klase 49er

Autor: Hina (H)

10.09.2012. 22:00
Kostov i Cupać 7. nakon tri plova na EP klase 49er


Nakon tri plova Pavle Kostov i Petar Cupać nalaze se na izvrsnom sedmom mjestu na Europskom prvenstvu klase 49er. Danas završavaju kvalifikacije, nakon kojih će 25 najboljih nastaviti natjecanje u zlatnoj skupini, priopćeno je iz Hrvatskog jedriličarskog saveza.
Dok većina hrvatskih olimpijaca, i ne samo hrvatskih već svih ostalih zemalja, odmara nakon napornog četverogodišnjeg ciklusa klasa 49er tek će ovih dana zatvoriti vrata sezone. Na jezeru Garda u Italiji u tijeku je Europsko prvenstvo koje je veliki test klase za novi format natjecanja koji bi htjeli primijeniti u idućem olimpijskom ciklusu, do Rio de Janeira 2016.
Prvi od noviteta bila je navigacijska regata, za početak kvalifikacije. Obično plovovi za ovu klasu traju oko 30 minuta. Long distance race jedrila se oko sat i pol. Pavle Kostov i Petar Cupać odlično su pročitali regatno polje i ušli treći u cilj među 63 posade.
“Bilo je zanimljivo, puhalo je od nula do 20 čvorova, mi smo odabrali dobru stranu jezera, neki nisu niti uspjeli ući u cilj”, izjavio je Pavle Kostov.
Nakon navigacije slijedila su dva uobičajena flotna jedrenja u kvalifikacijama, što je naša posada opet dobro odradila, 3. i 13. mjesto su zabilježili, pa se nakon tri plova nalaze na odličnom sedmom mjestu među 63 posade. Vode Španjolci Alonso i Alonso.
Danas završavaju kvalifikacije, najboljih 25 nastavit će natjecanje u zlatnoj skupini, s tim da 12 prvoplasiranih posada s OI ima zajamčeno mjesto u finalu. Novost je također da se u zlatnoj skupini ponovno kreće iz početka, ne prenose se bodovi. Nakon tri dana klasičnih flotnih jedrenja u finalu slijede dva završna dana EP-a, tzv. veliko finale. U velikom finalu posade iz zlatne skupine i četiri najbolje iz srebrne odmjerit će snage na theater style regatnom polju. To znači da će polje biti omeđeno malim plutačama i neće se smjeti jedriti van zadanih granica, što se još nikad nije primjenjivalo. Posade će jedriti u skupinama po osam sukladno plasmanu, npr. od 15. do 7. mjesta, nakon tri plova pobjednik skupine će napredovati u sljedeći krug, dok se zaključno ne dobiju četiri posade koje će u jednom jedinom plovu odlučiti o osvajačima medalja. Novi format je ponešto kompliciran, ali i zanimljiv.