Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najviše hvala – turizmu!

Autor: Damir Maričić

10.09.2012. 22:00
Najviše hvala – turizmu!

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Hrvatska za sad ima 15 turističkih noćenja po glavi stanovnika, Zadarska županija oko 30 noćenja po glavi – Ako turist prosječno po danu (noći) potroši samo 50 eura, ispada da svatko u zemlji, uključujući umiruće starce i tek rođeno dijete, samo od turizma dobije najmanje jednu prosječnu plaću
Nekoliko je dobrih ili barem utješnih vijesti koje smo  čuli ovih dana. Država će  izgleda zadržati, čak malo,  barem pogledom, i unaprijediti, kreditni rejting, a Ministarstvo financija puni proračun “gotovo idealno”.
Zadarskoj i hrvatskoj javnosti predstavio se Cromaris  kao prvak marikulture koji –  ide dalje. Iako trenutačno s  gubicima i ne vraća investicije stabilni vlasnik – Adris  grupa, svjestan značenja hrane i to one zdrave u gospodarskoj i svakoj drugoj budućnosti zemlje i svijeta, nastavlja s razvojem. Na našu  sreću, i prethodnu pamet, to  se u najvećoj mjeri odvija u  Zadarskoj županiji. HBOR  pak izvješćuje o povoljnoj  mijeni u svojim kreditima koji sve manje služe preživljavanju, a sve više – investiranju ili barem ulaganju. Zadarska županija u tome ima  jako dobar udjel, odnosno  onih nekoliko boljih igrača –  izvoznika. I što je još dobro  za povijesno pretjerano centraliziran gospodarski prostor to se u najvećoj mjeri  događa izvan Zadra i doprinosi policentričnosti, odnosno boljem korištenju prostora od ovog kakvog sad  imamo.
Prvi “igrač” – turizam
Sve to ipak zasjenio je jedan “igrač”, štoviše junak  našeg doba, a zove se turizam. Riječ je o djelatnosti  koja nas inače, a posebno  posljednje četiri godine,  održava na kakvom-takvom  životu.
 Hrvatski je turizam imao  najbolju godinu u povijesti u  broju gostiju i ostvarenih  noćenja. Privukao je čak tri  milijuna noćenja više nego  lani, odnosno četiri posto  više gostiju i 5,6 posto više  noćenja. Time smo registrirali gotovo 10 milijuna turista i gotovo 60 milijuna  noćenja. A pred nama je prema mnogim procjenama i  najbolji rujan do sad.
Često kad spominjemo turizam kažemo “ok, ali…”. Pa  se nabraja što nam je sve  mimo našeg znanja, rada i  truda, i naslijeđenog zemaljskog blaga, dalo takav rezultat. Pa su onda to ratovi,  požari, divljanje cijena, neredi, na nekim drugim prostorima…, a sve u našu korist.
Zanimljivo je pak da nam  svi nemili događaji, negdje  drugdje, ne osiguravaju takve prednosti i rezultate niti u  jednoj drugoj djelatnosti.  Štoviše redovito su sva vanjska zbivanja baš protiv nas i  zbog toga nam je još gore! A  jedino u tom turizmu nam  gomilu toga ide na ruku?
U Hrvatskoj bismo, dakle,  umjesto toga trebali odati  priznanje onima koji se ovim  poslom bave, a mnogo ih je.  U turizmu imamo fenomen  da i kad imenujemo ministra  koji nema veze s turizmom,  čovjek postigne vrlo dobar  rezultat, štoviše iskaže se.  Drugdje nam najbolji  stručnjaci ne uspiju ništa napraviti. Sad kada je ministar  turizma i turistički znalac,  takvo je što i više za očekivati.
 Usporedbe s konkurentima
Prema nizu pokazatelja  Hrvatska je pobjednik Mediterana. Jer je ovdašnji rast  znatno veći od 3,3 ili 2,9  koliko je rasta bilo u Španjolskoj i Sloveniji. Štoviše  Malta, Francuska i Turska bilježe pad. Grčka za čak 4,6  posto i to pada već godinama. Italija se srušila čak 15  posto. Hrvatska raste cijelo  vrijeme krize, dakle, od  2008. godine, odnosno otkako djeluje kao samostalna  država ako hoćemo preciznije.
A napomenimo da nismo  imali – obaranje cijena. Štoviše većina je cijene makar  blago korigirala naviše, a popusti su vezani isključivo uz  posebne akcije.
Ono što prečesto kažemo  je: a što je naših sedam milijardi eura prema, pa nabrajamo Austriju, Italiju, Španjolsku, Francusku…
Hrvatska ima četiri milijuna stanovnika i u kapacitetima naslijeđe koje ima, s  ratom ne tako davno završenim i manjkom investicijskog potencijala u vlastitoj  zemlji. S time u Hrvatskoj  imamo do sad 2,5 gostiju po  glavi stanovnika, odnosno 15  noćenja po glavi stanovnika.  Ili pojednostavljeno rečeno  Italija bi za naše brojke morala imati milijardu noćenja,  na svoj broj stanovnika.