Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nedostaje brzine, znanja, tehnike…

Autor: Davor Petrović

10.09.2012. 22:00
Nedostaje brzine, znanja, tehnike…

Foto: PIXELL



Tijekom cijele utakmice bilo je očigledno da nam nedostaje brzina, znanje i moderna tehnika. Istina je okrutna, ali mi se moramo suočiti sa stvarnošću – kaže Šušak
Porazom na gostovanju  kod Španjolske u Alicanteu  (6:0), hrvatska U-21 reprezentacija ovog je ponedjeljka zaključila kvalifikacijski  ciklus za odgovarajuće Europsko prvenstvo u Izraelu  2013. godine. Kad se u obzir  uzme sve ono što su štićenici izbornika Ive Šuška  proživljavali u proteklih petnaest mjeseci, čovjeku ne  preostaje niti jedan drugi  zaključak, osim: Hvala nebesima da je i ta muka  konačno gotova.
Naime, u konkurenciji  Španjolske, Švicarske, Gruzije i Estonije, Hrvatska je  osvojila tek sedam bodova,  što je bilo dovoljno za predzadnje mjesto u kvalifikacijskoj skupini. Da nije  bilo gola Andreja Kramarića  na nedavnom gostovanju u  Tbilisiju (1:1), kompletni  bodovni saldo stao bi u dvije  utakmice sa slabašnim suparnikom s Baltika.
Bez obzira na snagu i moć  Španjolske i Švicarske u  mlađim dobnim kategorijama, postignuto se može tretirati samo kao ponižavajući  rezultat. Međutim, to ne  može biti osnova za vrednovanje Šuškovog rada.  Naime, od prvog dana izbornik je imao problema s  odazivom igrača iz hrvatskih klubova. Preciznije,  mnogi su uoči okupljanja  naglo bivali ozlijeđeni, a samo dva-tri dana kasnije zdravstveno  stanje bi im se  čudesno popravljalo.
Na početku kvalifikacijskog  ciklusa takvih fenomena nije bilo  previše, no nakon nekoliko kola, kada se ispostavilo da U-21 reprezentacija ne može ni blizu plasmana koji donosi nastup u  Izraelu, mogao se steći  dojam da hrvatski  mladi igrači  imaju vrlo  nježne  mišiće.
– Možda  bismo u Alicanteu bolje  prošli da smo  bili u najjačem raspoloživom sastavu.  Međutim, to ne bi  bila neka veća razlika. U  odnosu na naše igrače, Španjolci su klasa iznad. Tijekom cijele utakmice bilo je  očigledno da nam nedostaje  brzina, znanje i moderna  tehnika. Istina je okrutna,  ali mi se moramo suočiti sa  stvarnošću – objašnjava  Šušak.
Nije na odmet podsjetiti  da je dobar dio igrača iz ove  generacije prije godinu dana  prošao istu kalvariju na  U-20 Svjetskom prvenstvu u  Kolumbiji. I tada su čelnici  klubova radili sve kako bi  izbjegli slanje igrača u reprezentaciju. Da stvar bude  zanimljivija, u ljeto 2010.  godine ti isti dječaci igrali se  polufinale U-19 Europskog  prvenstva u Francuskoj. Treba li reći da su, za divno  čudo, klubovi tada bili vrlo  kooperativni?
Kada je nedavno preuzimao mjesto predsjednika  HNS-a, Davor Šuker je, između ostalog, najavio i brigu za mlađe generacije, koje  su budućnost hrvatskog nogometa. Debakl U-21 vrste,  uz svesrdnu pomoć sebičnih  klubova, sada mu je pružio  priliku da ekspresno prijeđe  s riječi na djela.