Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Službenica bacila pred turista šaku lipa

Autor: Jelica Farkaš

10.09.2012. 22:00
Službenica bacila pred turista šaku lipa

Foto: Jelica FARKAŠ



Na pošti je službenica, nakon što sam zatražio da mi vrati ostatak u lipama, pred mene bacila šaku lipa kazavši da ih uzmem. Ja sam uzeo samo onoliko koliko mi je bila dužna vratiti, ali kada čekate ili tražite da vam vrate lipe, krivo vas gledaju, priča Antun
Ljepote mora i grada te ugodni boravak u rodnoj zemlji  mogu itekako narušiti mala  nezadovoljstva. Saznajemo  to iz priče naših gostiju,  bračnog para Ane i Antuna  Tomljenovića, rodom iz Hrvatske, a koji već 40-ak godina žive i rade u Beču.
– Mi kao i svi Hrvati koji  žive vani rado dolazimo u  Hrvatsku. Do sada smo bili u  mnogim hrvatskim ljetovalištima i mjestima, a u Biogradu smo prvi put. Grad je  lijep i uređen, sviđa nam se  smještaj i nekih većih zamjerki na to nemamo. No ono  što čovjeka najviše smeta jeste da nas gotovo svagdje zakidaju. Nije tu riječ o velikim  iznosima, naprotiv malim i  sitnim lipama. Nije da nemamo novaca, ali ne volim  kada me netko bez pitanja  zakida. I mnogi drugi gosti iz  Austrije i Njemačke kažu da  su i oni primijetili da im ne  vraćaju lipe. Vjerujem u to   jer se i nama to dogodilo na  više mjesta u gradu u nekoliko trgovina, kao i na  pošti gdje mi je službenica,  nakon što sam zatražio da mi  vrati ostatak u lipama, pred  mene bacila šaku lipa kazavši  da ih uzmem.
Ja sam uzeo  samo onoliko koliko mi je  bila dužna vratiti, ali kada  čekate ili tražite da vam vrate  lipe, krivo vas gledaju. Ako  vama u Hrvatskoj te lipe ne  trebaju, onda ih treba ukinuti  kao sredstvo plaćanja pa neka najmanja novčana jedinica bude kuna, kao što je  učinila Austrija s centima te  je ostao samo šiling. Kada  sam u nekim trgovinama pokušao ukazati na to, prodavačice su se odmah branile  da nemaju dovoljno sitnog ili  su pogriješile jer su umorne,  zbog gužve i slično, no neke  od njih i nisu bile baš ljubazne. Svjestan sam da naporno rade i imaju malu  plaću i da nisu uvijek dobre  volje, no to gosti nikako ne  smiju osjetiti, pogotovo u  gradu koji je poznata turistička destinacija, priča Antun istaknuvši kako često sitne nepravde mogu jako  naljutiti ljude.
– Ne kažem da se slične  stvari ne događaju i u drugim  turističkim mjestima, imao  sam i tamo sličnih situacija.  No sada baš moram reagirati,  kaže Antun.
Na kraju ove priče mogli  bismo se upitati kako od turista s takvim neugodnim iskustvom očekivati da promovira naš grad i naš turizam.