Nema grožđa ni za vino iz garaža

Slika korisnika admin

Meteorolozi za kraj  tjedna ponovno  najavljuju obilnu  kišu. Nikako da  imamo nekih desetak dana  bez oborina, jer sunčano i  suho vrijeme više nego je potrebno poljoprivrednicima.  Pred nama je berba grožđa.  Posao vrlo značajan ne samo  za vinogradare, već i za sve  one koji uživaju u vinu. A kakva će biti vina iz ovogodišnje  berbe, treba pričekati. Sigurno neće biti kao u prethodnim sušnim godinama.

 Naša je tradicija da svatko  tko ima mogućnosti proizvede vino za svoje potrebe. U  prosjeku kupi se oko 500 kilograma grožđa i tada u konobi  ili garaži proizvede nekih 300  litara vina za cjelogodišnju  vlastitu potrebu.

 Nažalost većina proizvođača vina u kućanstvu robuje tradiciji i u preradi  grožđa rabe tehnologiju svojih očeva. Enološki pripravci se  izbjegavaju ili se koriste u vrlo  malim, gotovo neznatnim količinama. Većina kućnih majstora vinara od sumporenja  mošta i masulja bježe kao  vrag od tamjana, a ove godine  to je više nego obavezna mjera.

Naravno ove jeseni bit će  potrebno doslađivati mošt i  masulj. Z

Za vašu i našu informaciju  u utorak smo vižitali vinograde u Nadinskom blatu i mjerili slador kod različitih sorata i  u vinogradima različitih vlasnika pomoću refraktometra.  Nakon preračunavanja Oechsleovih stupnjeva u postotak  šećera dobili smo sljedeće  prosječne podatke. Sorta debit nakupila je 12 posto sladora, maraština 14,4, merlot 18,  syrah 16,2, chardonnay 17,4,  plavina 16,0 i trebijan 13,2 posto. Kao i na Nadinskom blatu  tako i na čitavom prostoru  Ravnih kotara problem s kvalitetom grožđa je prisutan.

Šećeri niski za ovo doba, ali  nije problem samo njegov  mali postotak. Veći je problem  truljenje grožđa. Posljednja  obilna kiša koja je pala prošli  tjedan bez obzira na provedenu zaštitu prouzročila je truljenje grožđa.

 Kolika će biti cijena grožđa i  kako će ići njegova prodaja to  enigma je koja muči  ravnokotarske vinogradare. S  jedne strane grožđa neće biti  previše za prodaju, a kako je  slična situacija na području  Imotskog i Straševice, odakle  se dovoze najveće količine  grožđa na zelenu tržnicu, treba se nadati dobroj potražnji.

Preporuka je da se, pogotovo u ovakvoj vinogradarski nepovoljnoj  godini, prije nego krenete u  preradu grožđa konzultirate s  enolozima ili vinarima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno