Sve je više turista koji u Nin dolaze na jednu ili dvije noći

Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ

U razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza 2014. godine na turističkom području Grada Nina (mjesta Nin, Zaton, Ninski Stanovi, Grbe i Zaton Holiday Resort) ukupno je boravilo 105.359 turista, što je 4 posto više u odnosu na isto razdoblje 2013. godine. Domaćih turista bilo je 9.320, dok je stranih turista bilo 96.039. Navedeni turisti ostvarili su 858.758 noćenja, što je 2 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje 2013. godine, od čega su domaći turisti ostvarili 80.270 noćenja, dok su strani turisti ostvarili 778.488 noćenja.

U privatnom smještaju na području Grada Nina (Nin, Grbe, Ninski Stanovi i Zaton) boravilo je 29.935 turista i to domaćih dolazaka bilo je 3.309, dok je stranih dolazaka bilo 23.626. Ostvareno je 190.801 noćenja, a od toga su domaći gosti ostvarili 20.575 te strani gosti 170.226 noćenja. U obiteljskim kampovima boravilo je 4.846 turista, domaćih dolazaka bilo je 211, dok je stranih dolazaka bilo 4.635. Ostvareno je 22.352 noćenja, a od toga su domaći gosti ostvarili 1.278 te strani gosti 21.074 noćenja. U vikend kućama boravilo je 4.492 osobe i to 2.676 domaćih gostiju i 1.816 stranaca. U vikendicama je ostvareno 60.992 noćenja, od toga se 41.076 odnosi na noćenja hrvatskih državljana, a 19.916 noćenja se odnosi na strane turiste.

Tako je u privatnom smještaju, obiteljskim kampovima i vikend kućama zabilježen dolazak ukupno 36.273 osobe što je u odnosu na proteklu godinu 8 posto više dolazaka. Noćenja je ukupno bilo 274.145 što je 6 posto više noćenja u odnosu na 2013. godinu.

Gradonačelnik Grada Nina i predsjednik Turističke zajednice Grada Nina Emil Ćurko rekao je kako ovogodišnji podaci o turističkom prometu raduju jer planirani rast dolazaka i noćenja potvrđuje naša realna očekivanja. Također potvrđuju da je Nin privlačan na turističkom tržištu kao atraktivna destinacija u koju turisti dolaze zbog raznovrsnih motiva: od prijatelja prirode - kampera koji dolaze u Kamp Zaton, do onih koji su poklonici visokokvalitetnog smještaja u apartmanima s četiri zvijezdice u Zaton Holiday Resortu, ili onih koji vole male obiteljske kampove, zatim turista ljubitelja malih obiteljskih hotela ili apartmana u privatnom smještaju, kao i onih privučenih prekrasnim eko pješčanim plažama, ili konzumenata ljekovitog blata, posjetitelja solane, do promatrača ptica te kulturnih turista koji obilaze starogradsku jezgru i muzeje s bogatim ostacima duge ninske povijesti.

U apartmanima i kampu Zaton Holiday Resorta boravilo je ukupno 69.086 turista što je ukupno 2% više u odnosu na proteklu godinu. Domaćih dolazaka bilo je 3.124, dok je stranih dolazaka bilo 65.962. Ostvareno je 584.613 noćenja odnosno 1% više u odnosu isto razdoblje 2013. godine, a od toga su domaći turisti ostvarili 17.341 i strani turisti 567.272 noćenja.

U destinaciji Nin najveći broj ostvarenih noćenja zabilježili su gosti iz Njemačke, Nizozemske, Hrvatske, Austrije, Poljske, Danske, Slovačke, Slovenije, Češke i Italije. Dolazak stranih gostiju iz zemalja koje predvode u strukturi gostiju rezultat je ciljane promidžbe Zaton Holiday Resorta na tim emitivnim područjima, a popunjavanje smještajnih kapaciteta u privatnom smještaju rezultat je destinacijske promidžbe i ulaganja u promidžbu vlasnika apartmana i soba na području Nina, te nagrada EDEN.

U registriranom privatnom smještaju Nina (Nin, Grbe i Ninski Stanovi) najviše turističkih dolazaka bilo je iz Njemačke, Hrvatske, Slovačke, Poljske, Mađarske, Austrije, Češke, Slovenije, Italije i BiH.

Izvješće o turističkom prometu za područje Grada Nina sastavlja se na temelju postignutog dogovora između Turističke zajednice Grada Nina i Turističke zajednice mjesta Zaton prema kojem se turistički promet dijeli po pola budući se Zaton Holiday Resort nalazi na prostoru dvaju turističkih mjesta.

- Primjećen je povećani broj dolazaka turista u destinaciju Nin s potražnjom jedne ili dvije noći. To je povezano s trendovima u turizmu budući da turisti dolaze istraživati hrvatsku obalu s boravkom po par noći u manjim mjestima. Kraći posjeti Ninu također su povezani s dolaskom gostiju s niskotarifnim letovima u Zadarsku regiju. Nin se također pojavljuje kao izrazito atraktivna destinacija u koju turisti dolaze zbog razgledavanja kulturne baštine i prirodne baštine s pješčanim plažama, ljekovitim blatom i Muzejom soli. Upravo spoj  privlačne prirode sa svakodnevnim bonacama u laguni te čarobne tritisućljetne baštinske vrijednosti na povijesnom otočiću, predstavlja posebnu zanimljivost poslijesezonskim gostima, pa Nin vidi svoju budućnost u razvoju PPS destinacija koju razvijaju Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, rekla je direktorica Turističkog ureda Marija Dejanović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno