Sva djeca imaju besplatan boravak u desetosatnom dnevnom programu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Lijepo vrijeme se koristi za boravak u prostranom dvorištu

Roditelji djece s područja Grada Obrovca ne moraju  plaćati dječji vrtić. Obrovčani su rijetki građani u Republici Hrvatskoj  koji imaju sasvim besplatni vrtić, nemaju ga ni Zagrepčani, Riječani,  Dubrovčani, Puljani, Varaždinci, Spličani, Zadrani, već samo za pojedine kategorije građana.

- Grad Obrovac za dječji vrtić godišnje izdvaja 1,1 milijun kuna. Roditelji su za jedno dijete mjesečno plaćali 500 kuna a za dvoje djece po  400 kuna. Sad je to već prošlost, sva djeca imaju besplatan boravak u  10-satnom dnevnom programu, ponosno će Vesna Karamarko, gradska  predstojica Odsjeka za gospodarstvo i društvene djelatnosti.

42 djece

Dječji vrtić Obrovac se nalazi na samoj obali rijeke Zrmanje i ima veliko dvorište s dječjim igralištem i povrtlarskim staklenikom. Pohađa ga  42 djece.

- U vrtićkim jaslicama je 12 djece a u grupi od 3 do 6 godina 30 djece.  Još nekoliko djece je na privikavanju, interes roditelja za boravak djece  u vrtiću je na zavidnoj razini, zadovoljno će v.d. ravnateljica, prof. Danijela Vukoša koja zamjenjuje ravnateljicu Mariju Baričević koja je na  porodiljskom dopustu.

Uz roditeljski dom dječji vrtić je ona sredina koje svojim djelovanjem  omogućuju zdrav rast i razvoj djeteta u predškolskoj dobi.

- Boravkom u vrtiću dijete postaje svjesnije svojih sposobnosti, odnosno onoga što ono samo može. Uz pomoć odgojiteljica ono usvaja  znanja koja su u skladu s njegovom dobi i postaje samostalnije, naglasila je Vukoša.

Već dugi niz godina sastavni dio programa rada vrtića je i ekološki  odgoj, jer je svaki izlazak u prirodu prigoda da se djecu poduči odgovornom, predanom i kreativnom odnosu prema prirodi.

- Vrtić je prije godinu i pol dana na donacijskom natječaju Hrvatskog  Telekoma "Zajedno smo jači" dobio 40 tisuća kuna za društveno odgovoran, ekološki projekt "Vrtićki staklenik", istaknula je Vukoša.

S uzgojem hrane, sezonskog povrća koji se koristi za obroke u vrtiću  izravno se smanjuje potreba za kupovinom hrane, ambalažom, skladištenjem, transportom i drugim izvorima stakleničkih plinova.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno