Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Majka Tereza me obogatila kao čovjeka

10.09.2016. 22:00
Majka Tereza me obogatila kao čovjeka


Majka Tereza, krhka žena velike duhovnosti, koja je zbog svojih djela ljubavi prema potrebitima, najviše siromašnima i bolesnima protekle nedjelje, 4. rujna uzdignuta na slavu svetosti jedna je od onih osoba iz novije povijesti čiji su suvremenici osjećali kako je njen život doista onakav kakvim su ga opisivali njeni najbliži suradnici.
Jedan od njih je i prvi hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici i nekadašnji zadarski gradonačelnik prof. dr. Ive Livljanić koji je imao prililiku osobno se susresti s tom skromnom ženom, sveticom koja je svoj život posvetila najsiromašnijima.
Kratko, ali nezaboravno
Dok svoje umirovljeničke dane provodi na relaciji Zagreb- Zadar- Pašman Ive Livljanić prisjeća se trenutka susreta s Majkom Terezijom koja je tada već bila teško bolesna. Bilo je to, nije posve siguran, tijekom 1996. ili pak 1997., u godini kada je Majka Terezija 5. rujna preminula u Kalkuti.
– Otišao sam u posjet Majci Tereziji zajedno sa svojom suprugom, te mons. Jurom Bogdanom i svojom tajnicom Arijanom Anić u njenu kuću u Rimu. Bio je to vrlo kratak razgovor jer je Majka već bila jako bolesna i teško je disala. Predstavio sam joj se kao hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici i u tom sam kratkom, ali nezaboravnom trenutku osjetio da se obogaćujem kao čovjek. Majka Terezija mi je tada rekla: “Kada se susretnete sa Svetim Ocem Ivanom Pavlom II. neka on moli za našu nakanu, da se naš red uspije osnovati u Rusiji i Kini.” To je bila njena velika želja, a ono što mogu o njoj kazati je kako je uistinu živjela svetim životom, te da mi je zadovoljstvo što sam imao priliku osobno je upoznati, kazao nam je prof. Livljanić, dodajući kako se s Majkom Terezijom fotografirao, ali i kako je osjetila da mu ona može sve reći, pa tako i tu svoju veliku želju. Nije mogao, pojašnjava dalje, tada dulje s njom razgovarati zbog njene slabosti, ali to mu, kaže, i nije bilo toliko važno jer je za njega ona bila sveta i puno prije nego što je to Katolička Crkva priznala.
– Susret s Majkom Terezijom, za koju sam molio, urezao mi se zauvijek u sjećanje i sretan sam što sam imao tu čast i privilegiju upoznati je osobno, kaže prof. Livljanić.
Povezana s Hrvatskom
Tijelom i rastom mala i krhka žena, koja je još kao 18-godišnjakinja 1928. godine izabrala da će služiti najslabijima snagom duha i stalnog preispitivanja svojih slabosti jer bila ih je svjesna, Majka Terezija rušila je predrasude imajući samo jednu misiju – širiti ljubav i pomagati drugome, ne ograničavajući se time koje je vjere ili nacije onaj koji traži pomoć.
Kada je 1950. godina osnovala svoju redovničku zajednicu Misionarke ljubavi u indijskom gradu Kalkuti među gubavcima i najsiromašnijim stanovnicima ove mnogoljudne nacije pružala je pomoć ljudima nikada ne pitajući za nacionalnost i vjeru. Dva desetljeća nakon osnivanja svoje zajednice ova izuzetna žena prepoznata je u svijetu kao humanitarka, a 1979. godine je postala i dobitnica Nobelove nagrade za mir.
Tijekom svojeg života bila je jako povezana s Hrvatskom jer je između ostalog i svoj redovnički put počela upravo iz Zagreba, kada je kao djevojka sa željezničkog kolodvora krenula na put u Irsku i kasnije po cijelom svijetu šireći jedinu misiju kojoj je bila odana – misiju ljubavi. Iako je bila svakodnevno u brizi o najsiromašnijima kako bi osigurala novac za sve ono što joj je bilo potrebno često se susretala s različitim ljudima predsjednicima država i bogatašima, te im je ukazivala na potrebu da viškove koje imaju podijele s onima čiji životi ovise o skromnim obrocima hrane ili lijekovima protiv u Zapadnom svijetu odavno nestalih bolesti. Kada je imala priliku vraćala se i u Hrvatsku, gdje je također osnovala Kuću Misionarki ljubavi, a zbog svoje ljubavi i odanosti zemlji iz koje je otputovala u svijet dobila je diplomatsku putovnicu. Majka Terezija u svojim je kućama punim ljubavi susretala ljude koji su bili ostavljeni od svih, pa i svojih najbližih, a mnogi njeni suvremenici htjeli su je upoznati i s njom porazgovarati. Papa Ivan Pavao II. proglasio je Majku Tereziju blaženom 19. listopada 2003. godine.


 MISLI MAJKE TEREZE


Ako si uspješan, imat ćeš lažne prijetelje i prave neprijatelje, budi uspješan unatoč tome.
Lako je voljeti ljude koji su daleko, no nije uvijek lako voljeti one koji žive s nama ili blizu nas.
Nađi vremena za ljubav, to je darovana Božja povlastica.
Više je gladi u svijetu za ljubavlju i poštovanjem, nego za kruhom.
Usamljenost i osjećaj da nisi poželjan je najgore siromaštvo.
Svako dijete je neprocjenjivo vrijedno. Svako je Božje stvorenje.
Nikada ne dozvoli da sretneš nekoga tko nakon sureta s tobom neće biti sretniji.
Nađi vremena za darivanje, dan je prekratak da bi bio sebičan.
Iskrenost i otvorenost čine te ranjivim, budi iskren i otvoren unatoč tome.
Dobro koje ti činiš, sutra će već biti zaboravljeno, čini dobro unatoč tome.