Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Obitelj zaljubljenika u jedrenje

10.09.2016. 22:00
Obitelj zaljubljenika u jedrenje


Obitelj Padelin doista je zadarskome jedrenju dala cijelu sebe i u povijesti ovoga sporta u našemu gradu uvijek će joj pripadati istaknuto mjesto
Jedrenje u Zadru, kao i košarka, skokovi u vodu, veslanje, plivanje nisu samo istaknuti sportovi, nego i svakodnevni dio života naših sugrađana, njihovo posebno obilježje koje skupa s ostalim čimbenicima zaokružuju mozaik zadarskog življenja i daju mu dodatnu vrijednost.
Intelektualci zaljubljeni u more i jedro
Zadar je mediteranski grad i stoga su mnoge zadarske obitelji jedrenju osobito naklonjene, a jedna od najistaknutijih među njima bila je obitelj Padelin, koja je u našemu gradu desetljećima poznata kao obitelj intelektualaca zaljubljena u more i jedrenje. Toj ljubavi dosta je doprinijelo i njihovo srodstvo s obitelji Žmirić. Glava obitelji bio je Patricije Padelin, sin premudskog ribara, a njegova supruga kći uglednog Zadranina Ivana Žmirića, iznimno zaslužnog konzervatora, slikara, kipara i graditelja sfinge u uvali Maestral gdje je 1901. godine izgradio i obiteljsku vilu. Tako su njegovi unuci, Patricijevi sinovi Mario, Julijan, Severo i Sergije već u djetinjstvu zavoljeli more i brodove.
– Obitelj moga oca živjela je u Zadru do Rapalskoga ugovora, a kako on nije htio trpjeti talijansku vlast, preselio se u Biograd. No svi smo mi rođeni u Zadru jer Biograd tada nije imao bolnicu. U Biogradu smo 1937. dobili brodicu korčulanski “guc” i na njemu smo svi stekli osnovna znanja o moru, brodu i jedrenju, a imali smo u Pašmanskom kanalu idealne uvjete za brođenje. Tako sam ja već u 18. godini bio flokist velikome kormilaru Josku Periću i sudjelovao sam na Jadranskoj regati 1949. i 1950. godine.
Tako je prije desetak godina govorio Sergije Padelin, tada umirovljeni primarius dr. sc. med., liječnik neuropsihijatar, nekada jedriličar Uskoka.
U natjecanja na osobnu odgovornost
Doktor Sergije Padelin je u tolikoj mjeri bio u jedrenju znalac, da mu je veliki meštar Josko Perić, koji je bio državni reprezentativac i nastupio za Jugoslaviju na EP-u održanom u Zadru, vidjevši njegovu umješnost kazao: Vama brevet bez ispita.
– Bilo je to doba početaka jedriličarskoga sporta nakon Drugoga svjetskog rata u novoj državi i malo je jedriličara znalo što je sve o jedrenju znati trebalo. Uz to uvjeti su bili vrlo slabi, gotovo nedopustivi. Na”zvijezdi”, na kojoj smo jedrili, nije bilo ni pojaseva za spašavanje, ni vesala. Bilo je veliko jedrilje, flok i partenca, a kobilica za stabilnost broda težila je čak 450 kilograma. Tako opremljeni u slučaju prevrtanja bili bismo u životnoj opasnosti. Dozvoljavalo nam se natjecati samo ako smo prije starta potpisali, kako to činimo na vlastitu odgovornost.
Tako dr. Sergije, najmlađi od braće Padelin, ali nije samo on bio vrstan jedriličar. Brat mu dr. Julijan, koji je 1972. izabran za predsjednika Skupštine Općine Zadar (gradonačelnika), također je bio vješt tome obiteljskom omiljenom sportu i godinama član zadarskog Uskoka. Bili su to sva braća osim najstarijega Marija koji je živio u Zagrebu i bio profesor na Elektrotehničkom fakultetu. S jedrenjem se nije podrobnije bavio, ali jedriti je znao. Mario je zabilježen u povijesti Zadra kao voditelj prethodnice Narodnog kazališta Zadar, diletantske grupe utemeljene u Velom Ižu rujna 1943. godine.
Severova škola jedrenja
Ipak od svih Padelina u jedrenju je najdublje bio profesor Severo Padelin. Istinski zaljubljenik u taj sport, u brodove uopće. On je jedan od Uskokovih pionira jer je 1953. godine bio u posljednjoj upravi Uskokovog prethodnika PBD-a Zadar i u prvoj Uskokovoj upravi s Antom Ivićem, Ratkom Novakom, Petrom Herendom, Mariom Vladovićem Reljom, Stankom Švorinićem, Petrom Briškijem, Fridrihom Filausom i Mariom Tuflijom. Severo Padelin je bio i istaknuti učitelj mladih i u Uskoku je vodio školu jedrenja gotovo 20 godina. On je još kao student u Zagrebu sam izradio drvenu “šljuku” i kamionom je preko Velebita dovezao u Zadar. Toliko je jedrenje volio. Uskok mu je bio drugi dom.
– Doprinos braće Padelin razvoju zadarskoga jedrenja i Uskoka od neprocjenjive je vrijednosti. Oni su Uskokovi velikani, govorio je o braći Josko Perić, također Uskokova ikona, koji nas je napustio pred nešto više od čeiri godine.
Da je Josko u pravu potvrda je i što su braća Padelin dobili Uskokovu zahvalnicu za posebne zasluge u izgradnji klupskih sadržaja u uvali Vitrenjak gdje je danas modreni Uskokov klupski dom. Obitelj Padelin doista je zadarskome jedrenju dala cijelu sebe i u povijesti ovoga sporta u našemu gradu uvijek će joj pripadati istaknuto mjesto.