Predsjednica najavila da će s gradonačelnikom Dukićem razgovarati o odvodima

Slika korisnika valentinam
Poplave u Zadru
Na novinarski upit je li netko kriv za stanje u Zadru i je li infrastruktura nedovoljno izgrađena, predsjednica je odgovorila kako smatra da je infrastruktura napravljena na način prilagođen očekivanim uvjetima, a ovi u Zadru i zadarskoj regiji po njenom su mišljenju bili izvanredni i neočekivani
Zvonko KUCELIN
Predsjednica je osim u Zadru bila i u Ninu

Zbog olujnog kišnog nevremena i poplava koje su pogodile zadarsko područje, župan Božidar Longin proglasit će elementarnu nepogodu, a za to ima punu podršku predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

- Iako sve skupa nije trajalo dugo, svega pola dana, štete koje su nastale su zaista velike i to jest elementarna nepogoda, kazala je predsjednica, a podršku županu dao je i premijer Andrej Plenković, koji je s ministrima Damirom Krstičevićem, Davorom Božinovićem i Milanom Kujundžićem poslijepodne došao na sastanak županijskog i gradskog stožera civilne zaštite u Zadru. Premijer je izrazio zadovoljstvo što nitko nije stradao te obećao maksimalnu pomoć Vlade u sanaciji šteta.

- Mi ćemo najprije vidjeti procjenu šteta i angažirati sve resore. Naravno da uvijek postoji način da se financijski pomogne, vidjet ćemo i oko osiguravajućih društava jer su poplavljena i mnoga postrojenja, velika je šteta nastala u bolnici, novoj poliklinici, javnim objektima. Tu smo da pomognemo i zato smo došli. To se očekuje od države i država će to učiniti, poručio je premijer iz Zadra, a slično je izjavila i predsjednica Grabar-Kitarović koja je s premijerom obišla poplavljeno područje Nina, a kasnije i zadarsku bolnicu u kojoj je poplavljen podrum ginekologije te je procurio krov na nedavno uređenom odjelu kirurgije.

- Ne mogu vjerovati kako je kiša u tako kratkom vremenu prouzročila toliko velike materijalne štete na ovom području. Bili smo i u Ninu gdje stanje izgleda doista kao nakon uragana, nakon nekih vremenskih uvjeta koje smo navikli vidjeti na drugim kontinentima. Solana je potpuno poplavljena, osjeća se miris benzina i nafte u zraku od automobila i plovila. Ovdje u bolnici isto tako silina kiše je probila krovove, izjavila je hrvatska predsjednica nakon obilaska mjesta koja su pretrpjela najveću štetu od nevremena te poručila kako su neke bolnice već u pripravi ukoliko bi trebalo prihvatiti zadarske pacijente. Predsjednica je pohvalila vatrogasce koji su se, nakon dobro odrađene sezone požara, izvrsno snašli i u borbi s vodom. Istaknula je kako je sve u pripravnosti i za slučaj da bi kiša i dalje nastavila padati za spašavanje ljudi koji su na području Nina ostali zarobljeni na gornjim etažama objekata.

- Tijekom dana spašen je veliki broj osoba i to je najvažnije, da nije bilo stradanja ljudskih života. Dani i dani trebat će da se cijela šteta zbroji. Nadam se da će ovi skupocjeni aparati tu u operacijskim salama zadarske bolnice, koje je kiša ipak dohvatila, biti u funkciji, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Na novinarski upit je li netko kriv za stanje u Zadru i je li infrastruktura nedovoljno izgrađena, predsjednica je odgovorila kako smatra da je infrastruktura napravljena na način prilagođen očekivanim uvjetima, a ovi u Zadru i zadarskoj regiji po njenom su mišljenju bili izvanredni i neočekivani.

- Jednom u 50 godina padne ovakva kiša pa je teško bilo ovako što prevenirati. Ali, razgovarat ću još s gradonačelnikom Brankom Dukićem jer je bilo primjedbi da su odvodi loši, kazala je predsjednica napominjući kako su suše i požari, a potom ubrzo i obilne kiše zasigurno dio klimatskih promjena te da će i o tome trebati povesti računa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno