Energetska obnova općinske zgrade u Preku financirat će se novcem EU

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora
Vrijednost projekata pristiglih s područja Općine Preko iznosi oko 21 milijun kuna, a riječ je o pet projekata koje je prijavila Psihijatrijska bolnica Ugljan (obnova upravne zgrade, nekih odjela i dijela koji se odnosi na domski smještaj) i projektu energetske obnove zgrade Općine Preko
Andrina LUIĆ
Projekt obnove općinske zgrade vrijedan je oko milijun kuna

 Ministarstvo graditeljstva privremeno je, do 5. veljače,  obustavilo drugi krug Poziva “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” jer je zbog velikog interesa prijavitelja ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava premašio raspoloživi iznos bespovratnih sredstava u okviru ovog poziva od  1,1 milijardu kuna.

U dva dana prijavljeno je čak 311 projekata energetske obnove zgrada za koje prijavitelji iz Europskog fonda za regionalni razvoj bespovratno traže gotovo 750 milijuna kuna, priopćeno je iz ministarstva.

Prema podacima koje je objavio portal 057 info,  iz Zadarske županije  zaprimljeno je sedam prijava “teških” više od  11 milijuna kuna zatraženih bespovratnih sredstava za investicije čija ukupna vrijednost  prelazi 30 milijuna kuna. Čak šest prijava stiglo je s područja Općine  Preko, a jedna iz Zadra.

U prvom krugu, do 5. veljače 2018., iz Zadarske županije zaprimljene  su još tri prijave, što znači da je ukupno za ovaj poziv iz naše županije  stiglo 10 prijava s oko 14,4 milijuna kuna zatraženih sredstava i ukupne  vrijednosti investicija nešto manje od 40 milijuna kuna.

Vrijednost projekata pristiglih s područja Općine Preko iznosi oko 21  milijun kuna, a riječ je o pet projekata koje je prijavila Psihijatrijska  bolnica Ugljan (obnova upravne zgrade, nekih odjela i dijela koji se odnosi na domski smještaj) i projektu energetske obnove zgrade Općine  Preko.

Prema riječima načelnika Općine Preko Jure Brižića, projekt obnove  općinske zgrade “težak” je oko milijun kuna, a pet projekata Psihijatrijske bolnice Ugljan – oko 20 milijuna kuna bez PDV-a.

– Energetska obnova općinske zgrade obuhvatit će promjenu fasade i  postavljanje novoga sustava grijanja i hlađenja, i to jedne središnje jedinice koja će biti smještena na krovu, što znači da će se sa zgrade  maknuti postojeći klima-uređaji. Prozori su svi novi, tako da tu nećemo  imati troškova, a ušteda na računima za grijanje i hlađenje na ovakvim  zgradama nakon energetske obnove iznosi između 40 i 50 posto, objašnjava Brižić te navodi da će rezultati javnog poziva biti poznati do  kraja ove godine. Prođe li projekt Općine Preko, nakon potpisivanja  ugovora s resornim ministarstvom i provedenim natječajem za izbor izvođača, na proljeće 2019. trebali bi početi radovi.

Troškove u visini od 35 posto snosit će Ministarstvo graditeljstva, a  kako se Općina Preko namjerava javiti i na  natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, očekuju da će iz tog dijela pokriti 50 posto izdataka.

- Preostalih 15 posto izdvojit ćemo iz općinskog proračuna, najavljuje  Brižić.

Projektnu dokumentaciju i prijavu radila je zadarska tvrtka Nova  Suha d.o.o., koja već ima velikog iskustva na sličnim projektima energetske obnove.

Na poziv Ministarstva graditeljstva stiglo je 759 prijava (448 prijave u  prvom krugu do 5. veljače 2018. i 311 prijava u drugom krugu do 5. rujna 2018.) a ukupni zatraženi iznos bespovratnih sredstava iznosi gotovo 1,34 milijarde kuna.

Poziv za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u  zgradama javnog sektora je raspisan potkraj 2017. godine.. Raspoloživa  alokacija iz Europskog fonda za regionalni razvoj po ovom pozivu tada  je iznosila 380 milijuna kuna. Zbog velikog interesa potencijalnih prijavitelja ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava za dodjelu u vrlo je kratkom razdoblju dosegnuo 200 posto od ukupnog raspoloživog  iznosa te je poziv privremeno obustavljen od 5. veljače 2018. do 4. rujna 2018. Odluka o povećanju alokacije, kojom je ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru Poziva povećan sa 380  milijuna kuna na više od milijardu kuna, donesen je 26. srpnja 2018.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno