Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

HNS osnovao izborni stožer za IX. jedinicu

12.09.2018. 12:00
HNS osnovao izborni stožer za IX. jedinicu


Uoči dolaska predsjednika stranke Ivana Vrdoljaka ovoga petka u Zadar, Županijski odbor HNS-a radi na pripremi članstva za parlamentarne izbore. Stožer je već osnovan i sada se radi na izradi političkog programa na način da on obuhvati sve dijelove IX. izborne jedinice.
Naime, izbori za parlament održat će se tek 2020. godine, no HNS smatra kako postoje svi preduvjeti za raspisivanje izvanrednih izbora. Povod za to najnoviji su im potresi u HDZ-u, poput onog s Darkom Milinovićem, ali i još nekim događajima koji su uzdrmali tu stranku.
HNS tako poručuje da HDZ ima "tanku vladajuću većini" te da im "prijeti novo osipanje". Ivan Vrdoljak javnosti obznanjuje da žele biti spremni za izbore, imenujući na čelo izbornog stožera dugogodišnjeg tajnika stranke, Srećka Ferenčaka. Vrdoljak će koordinuirati programsku politiku, ujedno nalažući i lokalnim organizacijama osnivanje izbornih stožera.
Predsjednik Županijskog odbra HNS-a, Milan Stojanov, kaže kako su osnovali stožer za IX. izbornu jedinicu i to na način da su pazili da u njemu budu zastupljeni članovi cijele izborne jedinice. Predsjednik izbornog stožera tako je načelnik općine Pirovac Ivan Gulan, a Milan Stojanov njegov je zamjenik.
– Budući da IX. izborna jedinica obuhvaća Zadarsku županiju, Šibensko-kninsku, Ličko-senjsku i dio Splitsko-dalmatinske, nastojali smo da naš izborni stožer obuhvaća sve dijelove jedinice. On nije osnovan samo za parlamentarne izbore, bez obzira bili oni redovni ili izvanredni, već i za sve izbore jer nam se polako primiču i izbori za EU parlament. Koji god izbori bili prvi, pa i izvanredni za Sabor, želimo ih dočekati spremni, poručuje Stojanov, a na pitanje što zapravo radi njihov stožer, s obzirom da niti jedni izbori još nisu raspisani, pojašnjava:
– Obilazimo članstvo i izrađujemo program jer područja koja obuhvaća IX. izborna jedinica ima svojih specifičnosti, pa se ne možemo orijentirati na iste stvari, primjerice, u Zadru ili u Vrlici. Program radimo na način da uzimamo u obzir specifičnosti svakog kraja jer su upravo one i bogatstvo i preduvjet razvoja. Ipak, glavni nam je fokus na parlamentarnim izborima, bez obzira kada oni bili raspisani, kaže čelnik županijskog HNS-a.
Vezano za parlamentarne izbore, stranka ima jenu novinu, a ta je da bi na ove izbore izišli – samostalno. Za stranku koja je prošlih godina funkcionirala isključivo u koalicijama i prema svim anketama ne prelazi izborni prag, ovo je veliki korak, pa Stojanova pitamo nije li ih strah i kakve su im uopće šanse?
– Namjera nam je zasad takva, pa ćemo vidjeti. Što se tiče šansi, ukoliko idemo samostalno pred nama je velika borba jer treba ne samo proći izborni prag, nego i skupiti potrebne glasove, a naš je cilj dobiti između 12 i 14 tisuća glasova, zaključuje Stojanov.
Vladajući HDZ na taj bi način ostao bez koalicijskog patrnera, a moguće je kako bi i HNS ostao bez fotelja kojih je dobio za svoju podršku vlasti te je pitanje hoće li im ova politička avantura na kraju isplatiti.