Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Loptica u dvorani brže leti

12.09.2018. 08:12


Posljednjih tjedana Športski centar Višnjik pretvorio se u veliko gradilište. Nakon dvorane, bazena, atletske staze, igrališta s umjetnom travom, pa rukometnog terena, uređenja otvorenog vježbališta na red su došli i tenisači. Uz središnji teren, koji je za polufinale Davis cupa okružen montažnim tribinama, dovršava se još šest terena. Bit će to pravi teniski kompleks, a zamašnjak cijelom projektu je domaćinstvo dvoboja s SAD-om. Pripreme za prvi dan sraza s Amerikancima trajat će vjerojatno sve dok ne krene prvi meč u petak u 11 sati. Posla je puno, ali ono najvažnije, središnji teren je spreman. Jučer su se postavljali video zidovi, nakon čega slijedi završno šminkanje. Sve to sa zadovoljstvom promatra Željko Krajan, hrvatski izbornik za kojeg je na Višnjiku "izgrađen stadion dostojan polufinala Davis cupa". Sada kada su tribine gotove treba se još malo pozabaviti zemljanom podlogom.
– Podloga će do početka meča biti na razini onoga što smo željeli. Nije lako pogoditi sa zemljom, ali mislim da će nakon četiri dana treniranja sve biti baš onako kako smo htjeli – objasnio je Krajan. Gledajući stadion za "jednokratnu upotrebu" pored dvorane koje može primiti osam tisuća ljudi i u kojoj se također mogao postaviti zemljani teren, pitamo se je li trebalo graditi takav objekt kojeg će se možda već u nedjelju početi demontirati. Ipak, Krajan objašnjava da u ovoj situaciji nije riječ o tome da se tražilo "kruha preko pogače".
– Velika je razlika igrati na zemlji u dvorani i na otvorenom. U dvorani je teže kontrolirati brzinu podloge, a problem je i brži let loptice. Vani loptice sporije lete i može se više poraditi na tome da podloga dobije željenu brzinu, odnosno, u našem slučaju da se uspori..
Krajan, dakako, asocira na to da Hrvatska želi što sporije uvjete na terenu protiv Amerikanaca, tradicionalno vještijima na bržim podlogama.
– Zna se koliko su Amerikanci jaki na servisu i taj dio pokušat ćemo neutralizirati.
No, željeno finale neće nam donijeti (samo) uvjeti na terenu već kvaliteta izvedbe Marina Čilića i društva.
– Premda smo favoriti, jer je kvaliteta na našoj strani, imamo i 4-0 s Amerikancim, jasno je da nas očekuje težak meč. Treba biti oprezan i fokusiran na svaki meč – podvukao je Krajan.