Načelnik Bibinja pozvao šumarsku inspekciju zbog neovlaštene sječe šume

Slika korisnika valentinam
I dalje ne žele rogače
Nadalje, usmenim putem sam obavijestio policiju da je u tijeku neovlaštena sječa šume u Bibinju i rekao policiji da postupi sukladno zakonu i zaustave sječu šume. To ću učiniti i pisanim putem
Općina Bibinje
O sječi je obaviještena i šumarska inspekcija

Iz Općine Bibinje stiglo je priopćenje za medije o neovlaštenoj sječi šume u Bibinjama koje prenosimo u cijelosti:

"O neovlaštenoj sječi šume u Bibinjama koja se događa dana 10. i 11. rujna 2018. godine kao načelnik općine putem opunomoćenog odvjetnika obavijestio sam danas, 11. rujna, šumarsku inspekciju priloživši zapisnik kojim se utvrđuje činjenica postojanja šume, iako se šuma u katastru vodi kao pašnjak. Definicija šume po zakonu je površina od 10 ari (1000 m2) obrasla stablima. Ovdje se radi o površini većoj od 50 ha obrasloj stablima. Tražio sam od šumarskog inspektora da zaustavi sječu šume.

Istog dana u Ministarstvo poljoprivrede poslao sam požurnicu za donošenje rješenja o katastarskoj kulturi šume, kako bi se netočan podatak iz katastra uskladio s činjenicama. U Bibinju brdo Sridnjak nije pašnjak, već je tamo šuma. Ali, za to je potrebno rješenje Ministarstva poljoprivrede.

Nadalje, usmenim putem sam obavijestio policiju da je u tijeku neovlaštena sječa šume u Bibinju i rekao policiji da postupi sukladno zakonu i zaustave sječu šume. To ću učiniti i pisanim putem.

U privitku ove obavijesti nalazi se zapisnik s očevida iz svibnja, 2018. godine gdje je utvrđena činjenica da se radi o šumi, a ne pašnjaku. Očevid su obavili djelatnici Ministarstva poljoprivrede na poziv Općine Bibinje", stoji u priopćenju.

Radi se o zemljištu koje je u ZK evidentirano kao pašnjak u vlasništvu Samostana sv. Marije u Zadru, s uknjiženim pravom zakupa za ime trgovačkog društva Bio svijet d.o.o., a u zapisniku koji se prilaže zaključak je da se u naravi radi o površini obrasloj stablima crnog bora, s mjestimičnim proglama i plješinama, dok su na cjelokupnoj površini vidljivi ostaci granja i panjeva, a nekretninu presijecaju dva dalekovoda.

Podsjetimo, o ovom slučaju pisali smo  veljači ove godine, nakon što su Bibinjci prosvjedovali zbog sječe borova koje su sadili njihovi didovi. Naime, na tom zemljištu vlasnik tvrtke Bio svijet počeo je s čišćenjem kako bi zasadio plantažu komiškog rogača, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)