Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar je prvi koji je izgradio stadion za meč u Davis Cupu

13.09.2018. 08:33
Zadar je prvi koji je izgradio stadion za meč u Davis Cupu


Što se tiče nas, polufinale Davisova kupa može početi već sutra. Izgradnja stadiona i veći zahvati na uređenju teniskog terena su završeni i ostaju samo još finese. Treba spojiti struju, postaviti semafor i dovršiti terene za treniranje. No, ovdje bih prije svega istaknuo izvrsnu suradnju s Hrvatskim teniskim savezom i ostalim dionicima u ovom velikom projektu, rekao nam je jučer tijekom obilaska teniskog stadiona direktor ŠC Višnjik Denis Karlović.
Puno se toga napravilo u malo dana. Bilo je i nervoze, nestrpljenja, ali sve je to uobičajeno.
– Organizacijski odbor broji 35 članova koji pokrivaju tehničku potporu, volontere, transport, sigurnost i slično. Kad se tome doda 80-ak volontera i cijeli ŠC Višnjik, može se dobiti slika o veličini najvažnije sportske manifestacije koja je do sad organiziran u Zadru.
Polufinale 2016. protiv Francuske bilo je u Dvorani Krešimira Ćosića, ali taj događanj u organizaciji ni približno nije bio zahtjevan kao izgradnja stadiona kapaciteta osam tisuća gledatelja za ovogodišnje polufinale protiv Sjedinjenih Američkih Država. Za sam Zadar najvažnije jest da će nakon skidanja tribina građanima i tenisačima će ostati središnji teren i veći broj manjih terena.
– O promociji Zadra neću ni govoriti. ŠC Višnjik će potpisati ugovor o dugogodišnjoj suradnji s HTS-om. Na Višnjiku će biti organizirane pripreme i turniri, od kadetskih do veteranskih. Zadarska djeca, ali i ostali, dobit će prostor za bavljenje, rekao bih, vrlo atraktivnim sportom, nastavio je Karlović.
Karlovićevo stajalište podržao je i potpredsjednik HTS-a Petar Mirić koji je jedva uhvatio vremena za obraćanje novinarima. Mirić je potvrdio izvanrednu suradnju Zadrana i HTS-a.
– Kamp koji će ostati nakon demontaže tribina služit će kao centar razvoja tenisa u Dalmaciji. Mislim da će taj centar služiti na čast HTS-u, Gradu Zadru, Hrvatskoj, ali i ITF-u jer ovako nešto se teško nalazi u svijetu. Zapravo se nikad nije dogodilo da je za Davisov kup izgrađen stadion, rekao je potpredsjednik HTS-a Petar Mirić.
Sutra će biti upriličena generalna proba, te biti održana tiskovna konferencija. Također se u srijedu organiziraju Dječiji dan i javni trening naše reprezentacije. Kako kažu organizatori prodano je 60 – 70 posto ulaznica. Cijene se kreću od 300 kuna za sva tri dana, a pojedinačne ulaznice, ovisi o sektorima, koštaju 100 i 150 kuna.


Uskoro otvoreni bazen, skakaonica…
Izgradnjom teniskog kampa na Višnjiku popunit će se dio sportskog centra koji je i prema detaljnom planu predviđen za tenis. Ostaje je još zapadna "rupa" u kojoj ći se izgraditi olimpijski bazen s popratnim sadržajima. Time bi ŠRC Višnjik, kaže njegov direktor Denis Karlović, dobio vizuru jednog od tri najbolja sportska centra u Europi smještena u središtu grada. Iako o detaljima Karlović nije htio govoriti, doznajemo da će gradnja bazena stajati znatno manje od 20 milijuna kuna, tj. od iznosa koji je vrlo često spominjan u javnosti. Primjerenija cijena, rekli su nam građevinci, bila bi 12-ak milijuna kuna.


Ponesite šešire!
Duško Kraljev, poznati zadarski meteorolog i prognostičar, za Zadarski je list prije 20-ak dana predvidio za tenis na otvorenom odgovarajuće vrijeme od 14. do 16. rujna. Jučer je to i potvrdio.
– U petak će najbolje biti da gledatelji ponesu šešire ili kape. Za subotu ima nekih naznaka 'komešanja' oblaka, ali držim da će biti sve OK, kao i u nedjelju, kaže Kraljev.
Valja izdržati. U petak od 11 sati, u subotu (parovi) od 14 sati, a u nedjelju je prvi meč predviđen za 11. Hoće li trgovci biti domišljati pa gledateljima u blizini Višnjika ponuditi (i) šešire?