Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

40 FOTOGRAFIJA ZA 40 DANA Put sv. Jakova – Camino de Santiago

11.09.2019. 12:15
40 FOTOGRAFIJA ZA 40 DANA Put sv. Jakova – Camino de Santiago


U četvrtak je u Gradskoj loži otvorena izložba fotografija hodočasnika Ivice Bote, pod nazivom »Put sv. Jakova – Camino de Santiago«.
Predstavljajući izložbu, Antonija Klaić u ime Narodnog muzeja objasnila je kako 40 izloženih fotografija prikazuju dojmove i detalje sa 40 dana hodočašća Ivice Bote koje se mogu pogledati do 20.rujna.
U ime Zadarske nadbiskupije, izložbu je svojom nazočnošću uveličao don Ivica Jurišić, koji je prije svog izlaganja i osvrta na izložene motive prenio pozdrave nadbiskupa Želimira Puljića, istaknuvši:
-Ispred nas se nalaze životne priče sa puta duhovnosti kojim je prošao Ivica. Sigurno je da tko pređe ovakav put ima drugačiji pogled, ne samo na svoj život već i na svoju vjeru, zaključio je don Jurišić.


Hodočašća dvjema rutama
Autor se ovom prigodom uz riječi zahvale Muzeju koji je organizirao ovo otvorenje, posebno zahvalio publici koja je svojim dolaskom podržala njegovu životnu priču te je istaknuo par zanimljivosti kroz koje je prošao. Inače, cijeli njegov put može se pročitati u knjizi » S Prijateljem na putu sv. Jakova«.
-Danas gledamo u četrdeset fotografija sa četrdeset dana mog prvog hodočašća na kojem sam bio 1996. godine. Inače sam imao dva hodočašća, prvo je bila francuska ruta, dok je druga 1997. godine bila portugalska. Fotografije su tematski podijeljene u dva dijela. Prvih dvadest fotografija oslikava prvi dan putovanja, a preostalih dvadeset prikazuju sve ostale dane kroz doživljaje značajnih mjesta na kojima sam bio, pa sve do dolaska na Atlanski ocean, ispričao je Bota.


Kušnje i ljepote
Nije on kako kaže, planirao to putovanje, to se jednostavno dogodilo. Nešto je u njemu progovorilo i potaklo ga da krene tim putom. Po njegovim riječima, nije znao što ga čeka, ali je prošao kušnje i ljepote koje su oplemenile njegov duh i potvrdile da ide pravim smjerom.
-Kada sam stigao u Santiago de Compostela, osjetio sam mir, a kada sam u Finisterre zapalio svoje čarape, bio sam pun radosti, zadovoljstva, ushita, ljubavi, snage. Jer put nam daje nešto predagocjeno. Daje nam svu milost Božju. Na nama je samo da se otvorimo i primimo je. Na putu nam se vjera dokazuje, tu ćete vjeru u Boga osjetiti. Zato ne dvojite, krenite. Put sv. Jakova čeka vas i zove, rekao je u svom obraćanju publici Ivica Bota. (Nikolina MOJIĆ)