Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Belančić: Kiša nije pokvarila Airpower 2019

11.09.2019. 08:43
Belančić: Kiša nije pokvarila Airpower 2019


Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva »Krila Oluje« vratila se u nedjelju, 8. rujna u matičnu bazu u vojarni »Pukovnik Mirko Vukušić« u Zemuniku, nakon nastupa na međunarodnom zrakoplovnom mitingu »AirPower 2019« u Zrakoplovnoj bazi Zeltweg, gdje su prezentirali program 6. i 7. rujna 2019.
Vođa grupe satnik Darko Belančić kazao je kako su zadovoljni nastupom na jednom od najvećih aeromitinga u ovom dijelu Europe koji okupi više od 300 tisuća posjetitelja.
– Nažalost, zbog lošijeg vremena posjećenost je ove godine bila nešto manja. Međutim, unatoč lošem vremenu okupilo se više posjetitelja no što je uobičajeno vidjeti na većini europskih manifestacija. Generalna proba je odrađena odmah na dan dolaska s punim programom jer su vremenski uvjeti bili odlični. Pred kraj tjedna došlo je do pogoršanja vremena, što je u konačnici i rezultiralo otkazivanjem određenog broja nastupa, a i oni koji su ih uspjeli odraditi, morali su prilagođavati program. Za prvi nastup »Krila Oluje« su uspjela odraditi puni program, dok smo zadnjeg dana nastupa morali odraditi tzv. Rolling display, odnosno srednji program. Kritike su bile izrazito pozitivne i od posjetitelja te od pilota drugih akrobatskih grupa. Na završnoj ceremoniji svakoj grupi je dodijeljen dar zahvale uz čestitke i zahvale organizatora, iznio je satnik Belančić.
Skupa s »Krilima Oluje« u Zeltwegu je i ovoga puta bio tim zrakoplovnih tehničara, a potporu u prijevozu do Zeltwega i nazad pružala je letačka posada helikoptera Mi-171 Sh iz sastava Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze HRZ-a. »Krila Oluje« približavaju se jubilarnom dvjestotom nastupu od službenog predstavljanja 2005. na obljetnici VRO »Oluja«. Tako su do sada »Krila Oluje« zabilježila 199 nastupa, od kojih 143 u Republici Hrvatskoj i 56 u inozemstvu, a program su prezentirali na najprestižnijim zrakoplovnim manifestacijama u 15 europskih država, Rumunjskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Belgiji, Italiji, Turskoj, Poljskoj, Danskoj, Švicarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj.
 


Zadarski spotteri na Airpoweru


Zanimljivo je da je nastup Krila Oluje pratila i cijela hrvatska kolonija avio-spottera. Među njima je bilo i Zadrana.
– Bilo je to moje prvo snimanje na jednom ovako velikom aeromitingu. Skupilo se 300 tisuća posjetitelja, ali je organizacija bila besprijekorna. Malo nas je omela kiša, ali ništa zato. Prvi dan smo snimali unutar samog aerodroma, a dan kasnije s okolnih brda, što je imalo dodatnu draž, kao da program pratiš s balkona, rekao je poznati zadarski fotograf Boris Kačan.
Zadarski spotter Dragan Lonić također je prvi put snimao u Zeltwegu.
– Vrhunski doživljaj nije pokvarila niti kiša. Čak štoviše, atraktivni su bili izlasci zrakoplova iz oblaka. No mene je najviše oduševila organizacija aeromitinga. Kako se radi o zrakoplovnoj bazi austrijskog ratnog zrakoplovstva, svuda uokolo su bili postavljeni PZO topovi radi osiguranja od možebitnih napada iz zraka. Čak su austrijski Eurofighteri simulirali postupak s neovlaštenim ulazom zrakoplova u zračni prostor Austrije.