Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ČLANSTVO U ŠOKU Raspušten Gradski odbor SDP-a!

11.09.2019. 16:45
ČLANSTVO U ŠOKU Raspušten Gradski odbor SDP-a!


Zadarski SDP-ovci danas kasno popodne dobili su SMS poruku kojom ih vrh stranke obavještava da je Gradski odbor – raspušten!
U poruci je pisalo da je za povjerenika stranke imenovan glavni tajnik stranke, Nikša Vukas, te da je ova odluka donijeta u petak, 6. lipnja.
Zadarski SDP-ovci iznenađeni su, prije svega ogorčeni ovom odlukom, i to iz dva razloga: kao prvo smatraju da Glavni odbor nije trebao biti raspušten jer je uz dvoje v. d. predsjednika nakon ostavke Antuna Novoselovića normalno funkcionirao; i drugo, obavijest o ovako važnoj odluci slanjem SMS poruke smatraju izuzetno nekorektnim.
Kazao nam je to v. d. predsjednika zadarske organizacije, Danijel Radeta, otvoreno kritizirajući ovaj čin Predsjedništva:
– Obavijest sam dobio prije 15 minuta i naravno da sam iznenađen jer se je odluku trebalo puno prije javiti te ne znam iz kojeg se je razloga to oduljilo. Iskreno, ne znam što bih rekao, čekamo da nam se netko javi, jedino što sam dobio je ta SMS poruka stranke te očekujem da mi nekto obrazloži ovu odluku. U Gradskom odboru radili smo sve po statutu, sve je bio regularno, i ne vidim razloga za imenovanje povjerenika, ali kada su to već odlučili, neka mi obrazlože zašto je to napravljeno i zašto nije javljeno i meni kao potpredsjedniku organizacije, kao i drugima – kazao nam je Radeta.
S obzirom da se raspuštanje organizacije u strankama doživljava kao svojevrsna kazna lokalnom rukovodstvu, pitali smo ga doživljava li ovu odluku Predsjedništva upravo takvom, odnosno smatra li da je vrh stranke mogao povući neki blaži potez?
No Radeta se nada da imenovanje povjerenika zapravo ne znači i raspuštanje organizacije, iako je iz svega razvidno da je riječ upravo o tome:
– Ne znam točno o čemu se radi, čekam da me netko nazove i obrazloži što su zapravo napravili s našom organizacijom. Ne znam na koji su način donijeli odluku, želim da nam to obrazlože jer nismo mi neko selo, mi smo velika organizacija petoga grada u državi i red je kod ovakvih odluka nazvati i obrazložiti o čemu je riječ.
Podsjetimo, do ove situacije u SDP-u došlo je nakon ostavke dosadašnjeg predsjednika Gradskog odbora, Antuna Novoselovića, o čijoj su privatnoj tvrtci i ugovorima sa zadarskom Elekrrom nedavno izvještavali mediji. Novoselović se morao povući jer je njegov slučaj očito bio prevelik uteg za stranku koja se već pažljivo priprema za predsjedničke izbore, osobito nakon što su ih ankete sve više počele približavati HDZ-u.
Afera u bio kojoj lokalnoj podružnici stoga ni u kom slučaju nije dobrodošla te je Novoselovićeva odluka bila očekivana i kako se čini jedina moguća solucija.
No, zadarski SDP-ovci ipak imaju pravo na nezadovoljstvo jer nije korektno o raspuštanju organaizacije obavijestiti ih najbobičnijom SMS porukom, kao da je riječ o dječjoj komunikaciji, a ne ozbiljnoj stranačkoj odluci. Naime, sada je jasno i to zašto je glavni tajnik Nikša Vukas danima odlagao dolazak u Zadar, iako je njegov dolazak već više puta bio najavljen. Umjesto njega, SDP-ovcima je stigla SMS poruka, što je doista ponižavajući način za izvijestiti ih o jednoj krupnoj političkoj odluci.