Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

[FOTO] HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN Preko 700 djece u velikoj promociji sporta i zdravlja

11.09.2019. 11:18
[FOTO] HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN Preko 700 djece u velikoj promociji sporta i zdravlja


Gotovo 700 djece iz dvadesetak sportskih klubova sudjelovalo je jučer na Hrvatskom olimpijskom danu kojega su organizirali Grad Zadar, Upravni odjel za kulturu i šport, Športska zajednica Grada Zadra i Športski centar Višnjik.
– Ovo je tradicionalna manifestacija koju organiziramo u povodu ovoga dana, ali mijenjamo lokacije; nekada su to osnovne škole, nekada udruge, ove godine smo na prostoru Športskog centra Višnjik. Želja nam je da se što više djece upozna s različitim sportovima, rekao je Josip Miočić, tajnik Športske zajednice Grada Zadra koja broji 174 sportska subjekta koji pokrivaju preko 50 sportova.
 


U zdravom tijelu, zdrav duh


Inače, cilj održavanja ove manifestacije je promicanje sporta i kontinuirane fizičke aktivnosti usmjerene prema višoj kvaliteti života. Djeca i mladi su tako na gotovo svim terenima i u dvoranama u sklopu ŠC Višnjik demonstrirala sportove i ukazala na važnost bavljenja sportom. Manifestacija se održavala tijekom cijelog dana, odnosno od 8 do 10 i od 18 do 20, a sudjelovali su sportaši iz atletike, streličarstva, badmintona, veslanja, nogometa, juda, plivanja, triatlona, boksa, taekwondoa, košarke, gimnastike, skokova u vodu i rukometa.
Sportaše je posjetila i delegacija Grada Zadra na čelu s Brankom Dukićem koji je obišao sportske terene, popričao s trenerima i sportašima te čak i zaigrao nogomet.
– Kao i svake godine obilježavamo ovaj dan. Ovi dečki i cure treniraju različite sportove i jako je lijepo vidjeti da se mladost okuplja na Višnjiku, prostoru u kojega je Grad Zadar uložio mnogo. Ovo dokazuje kako se isplatilo ulagati u ovo mjesto gdje svakodnevno vidimo mnoge sportaše, kako profesionalce, tako i rekreativce, rekao je Dukić istaknuvši onu poznatu krilaticu "U zdravom tijelu, zdrav duh", te se nadovezavši kako vjeruje da će ovi mladi provesti život baveći se sportom. Pojašnjava kako će zahvaljujući sportu postati bolji ljudi.
– I ja se rekreativno bavim nogometom, ali u zadnje vrijeme zbog posla i obaveza, nažalost, nemam vremena, zaključio je Dukić.
Među brojnim sportašima svoje vještine pokazali su i članovi Taekwondo kluba Donat.
– Kod nas trenutno trenira oko 35 djece te tri paraolimpijca. Taekwondo je najbliži bazičnim sportovima, te je jako dobar za razvoj motorike kod djece. Također se pokazalo kako osobe s invaliditetom koje se bave ovim sportom dobro napreduju, rekao nam je trener Miljenko Lisica.
Odmah pored njih, na istom terenu, bili su i članovi boksaškog kluba Ares koji su prikazali kako izgleda njihov trening.
 




Nije snaga u sili nego u stavu


– Mi brojimo blizu 100 članova, većinom su to djeca od sedam do 15 godina, odnosno u nekoj najranjivijoj dobi. Kroz treninge nastojimo staviti naglasak, ne samo na boks, već i na druge odlike života. Tijekom treninga radimo i vježbe gimnastike, motorike, igramo i košarku i nogomet, tj. želimo da se i motorički i psihički razvijaju, rekao je Nikola Marketin, trener u boksačkom klubu Ares te izbornik hrvatske reprezentacije za mlađe kadete. Dodao je kako imaju i žensku grupu u kojoj su tri državne prvakinje u uzrastu juniorke i mlađe seniorke. Osim toga, imaju i deset reprezentativaca Hrvatske te pet, šest aktualnih prvaka Hrvatske.
– Na trening su nam znala doći jako povučena djeca, neka su plakala bez razloga… Sva ta djeca, nakon nekoliko mjeseci i u komunikaciji s roditeljima, karakterno su ojačala, dobila gard, stav. Mi smo radili i javnu tribinu "Boksom protiv nasilja" kroz koju smo željeli upozoriti kako je bitno kakav netko ima stav. Ističemo kako nije snaga u sili nego u stavu te tako radimo s djecom i tako ih učimo, a oni potom dobiju samopouzdanje i mogu se lakše nositi s brojnim životnim preprekama, rekao nam je Marketin.
Na Olimpijskom danu predstavili su se i brojni momčadski sportovi – nogomet, odbojka te košarka, a mi smo porazgovarali s Tonijem Matešićem iz ŽKK Zadar koji su na Višnjikove terene došli s desetak djevojaka kako bi demonstrirali da košarka nije rezervirana samo za dečke.
– U klubu imamo sve selekcije te igramo i šest liga, ali izvan konkurencije, već isključivo za razvoj mlađih igračica, što nam je ujedno i cilj. Baziramo se na razvoju domaćih igračica koje nastojimo podučiti tehničko-taktičnim vještinama. Košarka je super sport za djecu jer se pokraj sportskih uče i životne vještine – usvajaju se radne navike, suradnja u momčadi… Istaknuo je kako posljednjih godina raste interes djevojaka za košarku, te klub posljednjih godina postiže zavidne rezultate u prvoligaškoj ekipi te se trudimo biti među najboljima u Hrvatskoj.