Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Biogradu žele graditi vodeći gerontološko gerijatrijski centar EU

11.09.2019. 11:38
U Biogradu žele graditi vodeći gerontološko gerijatrijski centar EU


Na današnjoj sjednici biogradskog Gradskog vijeća petu točku dnevnog reda »Prijedlog Odluke o usvajanju Strategije razvoja medicinskog turizma u Biogradu na Moru« predstavit će znanstvenik prof.dr.sc. Branko Vitale, dr. med.
– Biograd na Moru sa svojim zdravstvenim i turističkim kapacitetima ima sve preduvjete da se razvije u vodeći gerontološko gerijatrijski centar Europske unije, pružanjem kompletno zaokružene medicinsko rehabilitacijske, turističke i kulturološke usluge, kazao je dr. sc. Branko Vitale, te je nastavio:
– Sve te aktivnosti dodatno osiguravaju korištenje svih kvalitetnih smještajnih kapaciteta i time cjelogodišnju zaposlenost radne snage, ne samo u Biogradu, već i u široj regiji, istaknuo je Vitale, Biograđanin koji je gotovo 40 godina radio u Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu.
Strategijom razvoja Grada Biograda na Moru turizam je određen kao jedan od glavnih nositelja gospodarskog razvitka. Okosnica svega je biogradska Specijalna ortopedska bolnica u srcu Jadrana, s idealnom klimom po Koppen klasifikaciji.


Biti ili ne biti za Ortopedsku bolnicu.
– Centar će se raditi po skandinavskom modelu i tu se ne može pogriješiti. Štoviše, Ortopedska bolnica je okosnica razvoja Biograda, za četiri godine mora biti na EU razini ili je neće biti, tvrdi ovaj znanstvenik.
Prof. Vitale upoznao nas je s potencijalnim mogućnostima razvoja Specijalne ortopedske bolnice, ali i s potencijalnim inozemnim investitorima.
– Imamo potencijalne investitore, prvenstveno su to Norvežani. Mi smo već bili u Norveškoj, a oni će do kraja godine dva puta doći u Biograd kako bi mi mogli dobiti pouke za javljanje na međunarodni natječaj Vlade Norveške i Univerzitetske bolnice u Oslu za izgradnju gerontološko- gerijatrijskog centra u Biogradu, obznanio je Vitale koji je na čelu ekspertne skupine za provedbu biogradskog zdravstvenog turističkog centra.
Za projekt klimatskog liječenja i medicinskog- rehabilitacijskog turizma, koji obuhvaća i gerontološko- gerijatrijski centar, imaju veliku podršku Association of Croatian American Professionals (ACAP), udruženja američkih profesionalaca iz Hrvatske, čiji članovi predstavljaju sve strane međunarodne profesionalne zajednice, poput znanstvenika, liječnika, inženjera, odvjetnika, umjetnika, novinara, rukovoditelja poduzeća, računovođa itd.


Biogradski projekt u američkom Clevelandu
– Krajem protekle godine ACAP je Ministarstvu zdravstva RH i ministru uputio pismo podrške za projekt medicinsko- turističkog ortopedsko- rehabilitacijskog centra u Biogradu, rekao je Vitale.
ACAP između ostalog potiče hrvatsko- američko poslovanje i trgovinu, kao i razmjenu znanja i umrežavanje među hrvatsko-američkim profesionalcima i hrvatskim profesionalcima širom svijeta radi obostranog uspjeha
– Već 21. rujna u američkom gradu Clevelandu, gdje je hrvatski menadžer Tomislav Mihaljević prvi čovjek megaklinike Cleveland Clinic koja zapošljava preko 60 tisuća ljudi, ima godišnje prihode oko 10 milijardi dolara te svake godine liječi preko 7,5 milijuna pacijenata, održat će godišnja konferencija ACAP na kojoj će se po protokolu u 15-ak minuta predstaviti biogradski projekt medicinsko- rehabilitacijskog turizma, najavio je ovaj znanstvenik.




Međunarodni zračni mostovi
Smisao ovog ulaganja je razvoj bolnice, razvoj zdravstvenog turizma i dugoročna financijska održivost poslovanja.
– Ovdje mogu doći ljudi koji sebi mogu priuštiti mir, relativno su pokretni i traže visoki standard zdravstvene skrbi, navodi Vitale.
Nijemci su za zdravstvene potrebe, uglavnom bolesti dišnih organa i asme, zainteresirani za Crvenu luku. Tu je, kao i u hotelu Adria vrhunski smještaj za korisnike gerontološko- gerijatrijskog centra. Čeka se reakcija hotelske kuće Ilirija.
– U blizini hotela Adria gradit će se umirovljeničko selo koji će moći primiti preko 500 ljudi, a na otoku Pašmanu će se podignuti turistički kompleks s više tisuća ležajeva. Sve su to potencijalni korisnici gerontološko- gerijatrijskog centra, a uspostavit će se i zračni mostovi s Norveškom, Amerikom i drugim zemljama, uvjerljiv je Vitale.
Potrebno je formirati klaster Dalmacija kako bi se u suradnji s Kvarnerom zajednički išlo na svjetsko tržište.


Sve glave pod jednu kapu
– U novom rekonstruiranom sustavu bolnice kao integralnog dijela klastera predviđa se Centar za gerijatrijsku ortopediju, prvog hrvatskog Centra za gerontologiju i gerijatriju, Centar za rehabilitaciju, Specijalističko- konzilijarni centar i Centar za edukaciju, nabrojio je Vitale.
Navedeni medicinski sadržaji usmjereni su prvenstveno za liječenje bolesti treće životne dobi, za što je potrebno puno profesionalnih ljudi.
– Projekt medicinsko- turističkog ortopedsko- rehabilitacijskog centra u Biogradu osuđen je na uspjeh. Imamo Norvežane i Amerikance, te Grad Biograd. Imamo i dobre osobne odnose s ljudima koji žele pomoći Biogradu i Hrvatskoj. Sve glave trebaju ići pod jednu kapu. Mi u Biogradu, Zadarskoj županiji i u RH moramo biti jedinstveni po pitanju ovog projekta stoljeća, poručio je prof. dr. Branko Vitale dodajući kako se, ako i bude podmetanja, projekt može usporiti, ali ne i zaustaviti.