Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Za 37 zadarskih projekata odobreno 4,1 milijuna kuna

11.09.2019. 11:25
Za 37 zadarskih projekata odobreno 4,1 milijuna kuna


Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala je u utorak 649 novih ugovora za mjeru 6 Programa ruralnog razvoja, na temelju kojih će mali poljoprivrednici dobiti 72,2 milijuna kuna potpore za razvoj poslovanja. Ugovori su potpisani s 37 malih poljoprivrednika s područja Zadarske županije, a njihova ukupna vrijednost je 4.113.937,50 kuna.
U operaciji 6.3.1. »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava«, korisnici potpore su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika, ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od dvije tisuće eura do 7.999 eura. Svakom poljoprivredniku odobreno je po 15 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti, a novac će iskoristiti za ulaganja u razne aktivnosti na svojim gospodarstvima. Sredstva su pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održiv razvoj, rast i povećanje konkurentnosti. Mali poljoprivrednici će tim novcem financirati kupnju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, zatim graditi i opremati prostore u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade. Bespovratnim novcem iz ove mjere poljoprivrednici će financirati i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme te podizati višegodišnje nasade, a moći će izgraditi i opremiti objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.
Obraćajući se nazočnima ministrica Marija Vučković je kazala kako je na zadnji natječaj pristiglo više od šest tisuća prijava naših poljoprivrednika.
– Veliki interes pokazuje da u Hrvatskoj postoji volja i želja za bavljenje poljoprivredom i da ulaganjima u mala poljoprivredna gospodarstva možemo povećati vrijednost ukupne poljoprivredne proizvodnje, osigurati zapošljavanje i potaknuti male na rast i razvoj. Čestitam svima koji su odabrali ovaj put i koji su prepoznali svoj osobni potencijal i odlučili ostvariti svoje ideje koristeći sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, istaknula je Vučković.
Od početka provedbe Programa ruralnog razvoja do danas je za operaciju 6.3.1. ugovoreno 4.220 projekata u iznosu potpore od 472,3 milijuna kuna, a isplaćeno je ukupno 290,3 milijuna kuna. Od raspoloživih 2,3 milijarde eura za sve mjere iz Programa ruralnog razvoja RH, do sada je kroz natječaje na raspolaganje stavljeno 97 posto sredstava (17,5 mlrd kuna), ugovoreno 71 posto (12,9 mlrd kuna) te isplaćeno 41 posto (7,4 mlrd kuna).