Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»DJECA ZA DJECU« Svi trebaju čuti za Tihe knjige!

11.09.2020. 12:58


Izložba » Tihe knjige – interaktivne slikovnice od filca«, koja se može pogledati na ulaznom dijelu Gradske knjižnice Zadar do sutra, privukla je veliku pažnju svih generacija. Naime, Sandra Tomić, učiteljica iz Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, zajedno s učiteljicom i kolegicom Katarinom Markulin organizirala je likovne radionice u sklopu projekta »Djeca za djecu« koji je počeo u veljači, te je trajao sve do pojave koronavirusa.


Od ideje do realizacije
– Izložba je proizašla iz aktivnosti projekta ‘Djeca za djecu’ koji smo provele kolegica Markulin i ja i to u suradnji s Udrugom za autizam Zadar, istaknula je Tomić dodajući kako su u izradi slikovnica sudjelovali učenici od 1. do 4. razreda OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Petra Zoranića Nin, Područne škole Zaton, te OŠ Petar Zoranić Stankovci, PŠ Vukšić.
Do ideje za ovaj projekt Tomić je došla kroz prošlogodišnje zimske praznike, a sve u želji za nekom inovacijom u svom učiteljskom poslu te je, kako dalje kaže, došla i na ideju da se poveže s Udrugom za autizam koja je u jako bliskoj suradnji sa svim školama, jer škole u svojoj praksi prožimaju cijelu društvenu zajednicu. Kako je dalje objasnila inicijatorica projekta »Djeca za djecu«, ova ideja ja za nju, a kasnije i za njene kolege koji su prihvatili da se jedna ovakva priča pokrene, nešto što je društvu potrebno, jer se kroz takav likovno-edukativni materijal djeca uče toleranciji, a što je i bio cilj projekta.
– S inicijativom o ovom projektu došla sam kod predsjednika Udruge za autizam Ante Armaninija kojem se prijedlog svidio te mi je predložio da ga predstavim roditeljima, što sam i učinila te su svi, na moju radost, ostali pozitivno zatečeni, rekla je Tomić, dodajući kako je nakon toga cijeli koncept iznijela pred ravnateljicom Gradske knjižnice Zadar Dorotejom Kamber – Kontić, koja je odmah prihvatila priču o radionici i tako je došlo i do današnje izložbe radova djece, ali i njihovih roditelja.
Projekt »Djeca za djecu« kojim se želi inkluzirati djecu s autizmom u osnovne škole, predstavljen je i resornom ministarstvu sa željom da se nastavi dalje razvijati uz pomoć novčanih sredstava koja je ministarstvo uvijek odvajalo za takve inovativne programe. Međutim, pojavom korone sve otišlo unazad i za sada je ostalo samo na dobroj volji da se projekt razvija dalje.


Podjela interaktivnih slikovnica 17. rujna
– Kada smo pokrenuli radionicu, djeca su po tematski vođenim aktivnostima od strane učitelja izradila čak 18 knjiga koje pokrivaju gradivo matematike i hrvatskog jezika za prve razrede te smo dotakli čak s interaktivnim knjigama i dio lektire, ali i glazbenog odgoja, prirode i društva, kazala je Tomić, naglasivši kako je i resorno ministrastvo prihvatilo ovaj projekt koji pokazuje da se i djeca s blagim spektrom autizma mogu inkluzirati u naše osnovne škole.
Kako je dalje objasnila Tomić, 17. rujna ispred ŠC-a Višnjik, a po prijedlogu Ante Armaninija organizirat će se svečana podjela interaktivnih slikovnica, ali s ograničenim brojem djece i svih uzvanika zbog epidemiloških mjera.
– Predsjednik Udruge za autizam, predložio je da se djeci svečano uruče slikovnice ispred ŠC-a Višnjik, što nas je posebno razveselilo, rekla je Tomić, objasnivši kako se potpuno slaže s Armanijem da djeca zaslužuju priznanje i međusobno druženje.
Iz Knjižnice koja je je domaćin cijelog projekta poručili su kako su sretni što su mogli realizirati ovu izložbu koja je dogovorena još početkom 2020. godine i na takav način pokazati radove koje korisnici Knjižnice sa zanimanjem razgledavaju.
– Iako nam trenutna epidemiloška situacija diktira organizaciju i provedbu događanja u Knjižnici, sretni smo zbog ove izložbe za koju se korisnici interesiraju, poručila je Matea Bakmaz iz Gradske knjižnice, dodajući kako se posjetitelji posebno oduševe kada shvate da su radove zapravo radila djeca za djecu.