KORONA NEVOLJA Petrović: Turizam je prva rupa na svirali, a sport zadnja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Školske dvorane zatvorile vrata sportskoj rekreaciji
Gospodo ministri, Stožeru civilne zaštite i ravnatelji škola, priznajte grešku i otvorite školska sportska igrališta u ime svih sportaša, sve djece i sportskih djelatnika jer djeca su željna igranja, borbi, smijeha i plača, kazao je prof. Zvonimir Petrović, viši trener rukometa iz Biograda na Moru
Velimir BRKIĆ
Zajednička uspomena s biogradskim RŠK Mini sunce

S početkom rujna treningu se vraćaju brojni športski klubovi u kojima biogradski učenici provode svoje izvannastavne aktivnosti. Ove jeseni, zbog epidemioloških mjera, sportaši i druge udruge rekreacije koje koriste školske dvorane našle su se u nezavidnoj situaciji - školske dvorane zatvaraju im vrata. Uslijedila je tako još jedna korona-nevolja koja ovog puta udara na sport i rekreaciju.
- Odluka ravnatelja osnovnih i srednjih škola Zadarske županije, ali i cijele Hrvatske, o zabrani korištenja školskih sportskih dvorana za širu populaciju udruga i klubova u izvanškolskim aktivnostima zaprepastila je sve trenere, sportske radnike, djecu i roditelje, kazao je prof. Zvonimir Petrović, viši trener rukometa iz Biograda na Moru.

Profesori tjelesnog zapanjeni odlukom

Da su mjere nerazumne i kontradiktorne pokazuje činjenica da u tim istim školama i dvoranama treniraju ta ista djeca na satovima tjelesnog, a u udrugama i klubovima u koje su ta djeca uključenja, nije dozvoljeno treniranje.
- Sportski klubovi i sportske škole koji su orijentirani na rad s mlađim dobnim kategorijama tom mjerom bi trenutno ostali bez aktivnosti. Nogomet se može igrati na vanjskim terenima jer im ne treba zatvoreni teren, a katastrofalna je izjava da se svi ostali sportovi mogu igrati u gradskim dvoranama kao da se u njima ne trebaju pridržavati svih mjera HZIZ-a. Ova odluka zabrane amaterskog sporta i sporta mladih prijeti propasti i siguran nestanak bavljenja športom, tvrdi Petrović, voditelj biogradskog Rukometnog športskog kluba Mini sunce.
Na nivou Hrvatske, kaže on, oko 80 posto mlađe populacije, od predškolskih, školskih, mlađih kadetskih, kadetskih, juniorskih pa sve do seniorskih ekipa su korisnici školskih sportskih dvorana za treniranje i igranje.
- I što i kako sad? Treneri i djeca se ‘hlade’ jer vide da nikoga nije briga kako za sport tako i za djecu. Profesori TZK-a su također zapanjeni odlukom Stožera da se na satovima TZK-a preporučuje učenje teorije, izlazak na vanjska igrališta, ali zabranjeno je igranje kolektivnih sportova, obavezno držanje razmaka među djecom, te posebno na kraju sata dezinfekcija svih rekvizita koji su se koristili, rekao je Petrović.

Petice za one koji se popnu na stablo

- Kao dugogodišnji trener s 25 godina staža svjedočim promjenama koje nam ovo moderno doba kompjutora i videoigrica, mobitela i tableta donosi. Naime, motorička koordinacija kod djece danas je na očajnoj razini. Profesor TZK bi trebao davati petice za one učenike koji bi se mogli popeti na stablo. Smiješno, ali istinito, naglasio je Petrović.
Sport za mlade je neprocjenjiv, a za društvo od posebne važnosti.
- Nema ni jednog kineziologa, kako u Ministarstvu znanosti i obrazovanja tako i u Stožeru CZ-a. Naravno, u tom ministarstvu djeca nisu prioritet jer ne pune budžet. Turizam je prva rupa na svirali, a sport zadnja. Tako se prema sportu i odnose, tvrdi Petrović, odgojitelj u Domu za odgoj djece i mladeži Zadar.
Međutim, ta djeca koja se bave sportom jednom će izrasti u zdrave i sposobne osobe, kaže on, a sport će im uz zdravo tijelo dati i zdrav duh, resocijalizaciju, empatiju, sposobnost suočavanja sa neuspjehom, radost s pobjedom i napredovanje.
- Sve to sport daje. Upoznat će kroz sport brojne prijatelje na cijeloj zemaljskoj kugli, naučit će ne mrziti, poticat će i druge na baljenje sportom. Zato gospodo ministri, Stožeru i ravnatelji, priznajte grešku i otvorite školska sportska igrališta u ime svih sportaša, sve djece i sportskih djelatnika jer djeca su željna igranja, borbi, smjeha...

Hitno mijenjati

Sigurno se zna, kaže Petrović, da djeca nisu super širitelji kao kod gripe. Kod djece se vrlo rijetko bilježe teški ishodi bolesti. Djeca predstavljaju svega jedan do tri posto prijavljenih infekcija. Nigdje u svijetu škole nisu bile žarište zaraze.
- Također se mora naglasiti da pretilost povećava rizik od COVIDA -19, a Hrvatska je po pretilosti među vodećima u EU. Pretilnost uzrokuje ograničeno disanje, što otežava izlječenje pneumonije i drugih infekcija dišnog sustava. Masnoća je biološki aktivna i potiče stanje kronične upale u tijelu čak i prije nego što se COVID-19 dijagnosticira, ističe Petrović, pojašnajvajući zašto bi se djeca i mladi trebali baviti sportom.
- Država se prema sportu i sportašima ponaša maćehinski. Nešto se mora mijenjati i to hitno. Svi sportski radnici i djelatnici, a posebno Kineziološki fakulteti i profesori kao i svi aktivni sportaši i rekreativci trebaju se dići na zdrave noge i pokazati snagu. Ne trebamo šutjeti i spuštati glavu jer se kaže »političar može biti svatko, a sportaš samo odabrani«, zaključuje prof. Petrović.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno