Pojedina poljoprivredna područja imaju prepoznatljiv proizvod. Na daleko su poznate lubenice iz doline Neretve, vrgoračke jagode, virovitička paprika i da se dalje ne nabraja. Bila je nekada prepoznatljiva smilčićka breskva koja je gotovo nestala iz Ravnih kotara.
Dali u Ravnim kotarima nema prepoznatljivog poljoprivrednog proizvoda ili je izostao marketing i njegovo brendiranje čime bi se povećala njegova prodaja.
Prispjela za berbu
Takvih poljoprivrednih proizvoda ima i traženi su od kupaca. Specifičnosti podneblja, tla i sunca kao i agrotehničke mjere daleko su iznad sličnih proizvoda iz drugih područja. Jedan od tih proizvoda je rajčica, ali ne ona proizvedena u prvom turnusu, odnosno početkom ljeta, već rajčica koja je ovih dana prispjela za berbu.
Tradicionalno na prostoru Ravnih kotara, prvenstveno na području Podgradine, Islama, Smilčića, Posedarja, Poličnika i Poljica rajčica se uzgaja u dva turnusa. Prvi turnus je sadnja krajem travnja i berba tijekom srpnja i do sredine kolovoza. Drugi turnus počinje sa sadnjom u lipnju, a berba je od druge polovice kolovoza pa do prvih jesenskih mrazeva.
Koji je razlog da se rajčica uzgaja u dva turnusa pojašnjava Marinko Nekić zvani Pane iz Podgradine.
Plodovi od 200 grama
-Još je moj otac i majka proizvodili rajčicu u dva turnusa koju smo plasirali na tržnicu u Rijeci i na Krku. Nije samo bila moja obitelj koja se je time bavila, već mogu reći svaka kuća u mojem i okolnim selima to je radila. Razlog je vrlo jednostavan.
Rajčica rodi u grozdovima, a visoka u etažama. Danas se kod nas na otvorenom prvenstveno uzgaja niska rajčica za koju nije potrebna armatura. Suvremene sorte su dobro obojene bez žutog prstena oko peteljke ploda i tvrde što omogućuje transport i duže čuvanje. Te rajčice najviše rode na prvim etažama. Tada su plodovi najkrupniji i najbolje kvalitete. Takva rajčica može davati plodove do kasne jeseni, ali tada je potrebna dodatna zaštita i plodovi nisu kvalitetni kao na početku berbe pojašnjava Pane. Zbog toga drugi turnus rajčice daje plodove kao da je početak ljeta. Pogledajte i sami jer ovih dana započeo sam s berbom rajčice iz drugog turnusa. Odlučio sam se za nisku konzumnu rajčicu krupnih plodova prosječne težine 200 grama. U isto vrijeme plodovi iz prvog turnusa bili bi upola manji, a kvaliteta se ne može usporediti. Kada se na tržištu pojavi naša rajčica iz drugog turnusa ostale rajčice ostaju gotovo nezapažene, govori Pane.
Šljivar obitelji Šajn
Dok se Pane u drugom turnusu odlučio za proizvodnju rajčice u tipu jabučar obitelj Šajn, Dalibor i Marija, iz Smilčića odlučila se za industrijsku rajčicu u tipu šljivara. Obitelj Šajn bavi se poljoprivredom punih 25 godina i uz voćnjak bresaka bave se uzgojem povrća.
-Dugi niz godina lutali smo u povrćarskoj proizvodnji. Proizvodili smo gotovo sve vrste povrća tijekom cijele godine. Prije nekoliko godina uvidjeli smo da nam to nije pametno i moramo mijenjati nešto u proizvodnji govori Dalibor i nastavlja. Kada imate veliki broj povrtnih vrsta i one prispiju za berbu u isto vrijeme tada ste u velikim problemima. Ne uspije se na vrijeme sve uraditi što je potrebno tako da puno toga ostane neubrano i propadne na njivi. Kada se na kraju godine podvuče crta dobiti gotovo i nema, a naradili smo se od jutra do mraka.
Zbog toga odlučio sam se na manji broj povrtnih vrsta. Dominantni su krumpir i rajčica koju proizvodim u dva turnusa. U prvom turnusu proizvodim rajčicu u tipu jabučara, a u drugom turnusu industrijsku rajčicu u tipu šljivara. Razlog je posve jednostavan. Tijekom ljeta traže se prvenstveno rajčica za salate dok sada prevladava potražnja rajčice za preradu u zimnicu. Naravno šljivari nisu samo za preradu i zimnicu, već su vrlo ukusni kada se koriste u sviježem stanju.
Prednosti industrijske rajčice
Industrijska rajčica u tipu šljivara ima više suhe tvari i manje kiselina od rajčice koja nosi naziv „holandska“ zbog toga je vole i djeca koja obično zaziru od rajčice pojašnjava gospođa Marija i nastavlja: – Njenom preradom u konšervu, šalšu ili pak u preljeve za pizzu može se uživati cijele godine.
Obitelj Šajn godišnje uzgoji više od 25 tisuća biljaka rajčice što iziskuje puno rada, ulaganja i znanja, ali na kraju sve se vrati ukoliko ne dođe do nepredviđenih problema kao što je bila krupa krajem kolovoza. Srećom krupa je samo okrznula naš nasad rajčice pa se ima što brati za razliku od područja Islama i Podgradine gdje su štete nemjerljive, doznajemo od Dalibora.
Zimnica Mire i Mate Barjašića
Upravo je sada vrijeme za opskrbu povrća za zimnicu. Zimnica iz vlastite kućne radinosti je nezamjenjiva i nikada se ne može usporediti industrijska s onom spravljenom u vlastitom kućanstvu. Korona kriza dovela je do brojnih neizvjesnosti i spremanje zimnice u takvim uvjetima postalo je aktualno.
-Treba imati kući svega jer tko zna kakva su vremena pred nama, govori Mate Barjašić iz Poličnika čija supruga Mira spremanje zimnice privodi kraju.
Mate i Mira nakon povratka iz Njemačke gdje su proveli cijeli radni vijek poprimili su sve navike kotaraca. Vino proizvedeno u vlastitom podrumu, maslinovo ulje i pulastri iz vlastitog uzgoja ne samo da su veselje već i zanimacija ovoj obitelji.
Gospođa Mira porijeklom iz okolice Bjelovara naučila je na spremanje zimnice pa je njezin podrum već sada krcat raznim džemovima, ukiseljenim povrćem i domaćim likerima.
-Neka se nađe mada mi malo toga potrošimo, ali najviše podijelimo. Nadamo se da će korona stati pa ćemo u Njemačku gdje su nam djeca i unučad pa treba i njima odnijeti proizvode naših ruku djelo. Osim toga i naši prijatelji Nijemci su oduševljeni ono što mi spremamo pohvalila se s opravdanjem gospođa Mira.
Ravnokotarska rajčica, pogotovo iz drugog uzgojnog turnusa, ima poseban okus koji nema niti jedna druga rajčica. Dobri znalci i gušticiri znaju njezinu vrijednost, ali treba poraditi da postane sinonim za svu rajčicu.
Otkriće rajčice
Dugo su rajčice bile poznate kao ”plod ljubavi” ili ”zlatna jabuka” (od toga potječe i talijansko ime pomodoro), Današnje ime rajčica dobila je tek u 19. stoljeću. Sočan plod, bogatog okusa, jedna od najvažnijih i najzanimljivijih vrsta povrća u našoj kuhinji. "Otkriće rajčice je za povijest gastronomije, ono što je francuska revolucija za povijest društvene svijesti", riječi su pisca Luciana De Crescienza.
ŠLJIVARI
Industrijska rajčica u tipu šljivara ima više suhe tvari i manje kiselina od rajčice koja nosi naziv „holandska“ zbog toga je vole i djeca koja obično zaziru od rajčice, pojašnjava gospođa Marija Šajn i nastavlja: – Njenom preradom u konšervu, šalšu ili pak u preljeve za pizzu može se uživati cijele godine
najnovije
najčitanije
Rukomet
Mlađe generacije
Lorenzo Kuštera veliki junak najstarijih mladih Zadrana
Zadar
kolegij gradonačelnika
Dukić ponovio kako su zbog tehničkog proračuna projekti na čekanju
Gastro
odličan desert
Ukusni muffini od mrkve savršena su slastica za uskršnje blagdane
Hrvatska
IZBORNA KAMPANJA
Voldemort vs. Karaplenković: HDZ i SDP “ratuju” na mrežama
Zadar
kazalište lutaka
Sudjelujte u obilježavanju Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade
Crna Kronika
više ozlijeđenih
Dovršen očevid prometne nesreće kod Zelenog hrasta
Zadar
ZLATNI PIR
Ljubav na prvi pogled Marije i Ivice Masnića traje već pola stoljeća
Županija
HEP JAVLJA
Brojne ulice u Zadru i okolici u utorak ostaju bez struje, evo popisa
Zadar
IMPRESIVAN USPJEH
IMPRESIVAN USPJEH ZADRANKE Inga Petričević bit će u Parizu s najboljim frizerima planeta
Zadar
(NE)ZAINTERESIRANI ZA POLITIKU