Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

POMIDORI IZ DRUGOG TURNUSA NOVI BREND RAVNIH KOTARA Kad se na tržištu pojave naši ostale nitko i ne gleda

11.09.2020. 09:13


Pojedina poljoprivredna područja imaju  prepoznatljiv proizvod. Na daleko su  poznate lubenice iz doline  Neretve, vrgoračke jagode,  virovitička paprika i da se  dalje ne nabraja. Bila je nekada prepoznatljiva  smilčićka breskva koja je gotovo nestala iz Ravnih kotara.
Dali u Ravnim kotarima  nema prepoznatljivog poljoprivrednog proizvoda ili je  izostao marketing i njegovo  brendiranje čime bi se povećala njegova prodaja.
 


Prispjela za berbu
 
Takvih poljoprivrednih  proizvoda ima i traženi su od  kupaca. Specifičnosti podneblja, tla i sunca kao i agrotehničke mjere daleko su iznad  sličnih proizvoda iz drugih  područja. Jedan od tih proizvoda je rajčica, ali ne ona  proizvedena u prvom turnusu, odnosno početkom ljeta,  već rajčica koja je ovih dana  prispjela za berbu.
Tradicionalno na prostoru  Ravnih kotara, prvenstveno  na području Podgradine, Islama, Smilčića, Posedarja,  Poličnika i Poljica rajčica se  uzgaja u dva turnusa. Prvi  turnus je sadnja krajem travnja i berba tijekom srpnja i  do sredine kolovoza. Drugi  turnus počinje sa sadnjom u  lipnju, a berba je od druge  polovice kolovoza pa do prvih jesenskih mrazeva.
Koji je razlog da se rajčica  uzgaja u dva turnusa pojašnjava Marinko Nekić zvani Pane iz Podgradine.
 


Plodovi od 200 grama
 
-Još je moj otac i majka  proizvodili rajčicu u dva turnusa koju smo plasirali na  tržnicu u Rijeci i na Krku. Nije samo bila moja obitelj koja  se je time bavila, već mogu  reći svaka kuća u mojem i  okolnim selima to je radila.  Razlog je vrlo jednostavan.
Rajčica rodi u grozdovima,  a visoka u etažama. Danas se  kod nas na otvorenom prvenstveno uzgaja niska  rajčica za koju nije potrebna  armatura. Suvremene sorte  su dobro obojene bez žutog  prstena oko peteljke ploda i  tvrde što omogućuje transport i duže čuvanje. Te  rajčice najviše rode na prvim  etažama. Tada su plodovi  najkrupniji i najbolje kvalitete. Takva rajčica može davati  plodove do kasne jeseni, ali  tada je potrebna dodatna  zaštita i plodovi nisu kvalitetni kao na početku berbe pojašnjava  Pane. Zbog toga  drugi turnus rajčice daje plodove kao da je početak ljeta.  Pogledajte i sami jer ovih dana započeo sam s berbom  rajčice iz drugog turnusa.  Odlučio sam se za nisku konzumnu rajčicu krupnih plodova prosječne težine 200  grama. U isto vrijeme plodovi iz prvog turnusa bili bi  upola manji, a kvaliteta se ne  može usporediti. Kada se na  tržištu pojavi naša rajčica iz  drugog turnusa ostale rajčice  ostaju gotovo nezapažene,  govori Pane.
Šljivar obitelji Šajn
Dok se Pane u drugom turnusu odlučio za proizvodnju  rajčice u tipu jabučar obitelj  Šajn, Dalibor i Marija, iz  Smilčića odlučila se za industrijsku rajčicu u tipu šljivara. Obitelj Šajn bavi se poljoprivredom punih 25 godina i uz voćnjak bresaka bave  se uzgojem povrća.
-Dugi niz godina lutali  smo u povrćarskoj proizvodnji. Proizvodili smo gotovo  sve vrste povrća tijekom cijele godine. Prije nekoliko godina uvidjeli smo da nam to  nije pametno i moramo mijenjati nešto u proizvodnji  govori Dalibor i nastavlja.  Kada imate veliki broj povrtnih vrsta i one prispiju za  berbu u isto vrijeme tada ste  u velikim problemima. Ne  uspije se na vrijeme sve uraditi što je potrebno tako da  puno toga ostane neubrano i  propadne na njivi. Kada se  na kraju godine podvuče crta  dobiti gotovo i nema, a naradili smo se od jutra do mraka.
Zbog toga odlučio sam se  na manji broj povrtnih vrsta.  Dominantni su krumpir i  rajčica koju proizvodim u  dva turnusa. U prvom turnusu proizvodim rajčicu u tipu  jabučara, a u drugom turnusu industrijsku rajčicu u tipu  šljivara. Razlog je posve jednostavan. Tijekom ljeta traže  se prvenstveno rajčica za salate dok sada prevladava potražnja rajčice za preradu u  zimnicu. Naravno šljivari nisu samo za preradu i zimnicu, već su vrlo ukusni kada se  koriste u sviježem stanju.
 




Prednosti industrijske  rajčice


Industrijska rajčica u tipu  šljivara ima više suhe tvari i  manje kiselina od rajčice koja nosi naziv „holandska“  zbog toga je vole i djeca koja  obično zaziru od rajčice pojašnjava gospođa Marija i  nastavlja: – Njenom preradom u konšervu, šalšu ili pak  u preljeve za pizzu može se  uživati cijele godine.
Obitelj Šajn godišnje uzgoji više od 25 tisuća biljaka  rajčice što iziskuje puno rada, ulaganja i znanja, ali na  kraju sve se vrati ukoliko ne  dođe do nepredviđenih problema kao što je bila krupa  krajem kolovoza. Srećom  krupa je samo okrznula naš   nasad rajčice pa se ima što  brati za razliku od područja  Islama i Podgradine gdje su  štete nemjerljive, doznajemo  od Dalibora.
 


Zimnica Mire i Mate  Barjašića
Upravo je sada vrijeme za  opskrbu povrća za zimnicu.  Zimnica iz vlastite kućne radinosti je nezamjenjiva i nikada se ne može usporediti  industrijska s onom spravljenom u vlastitom kućanstvu.  Korona kriza dovela je do  brojnih neizvjesnosti i spremanje zimnice u takvim uvjetima postalo je aktualno.
-Treba imati kući svega jer  tko zna kakva su vremena  pred nama, govori Mate Barjašić iz Poličnika čija supruga  Mira spremanje zimnice privodi kraju.
Mate i Mira nakon povratka iz Njemačke gdje su proveli cijeli radni vijek poprimili su sve navike kotaraca.  Vino proizvedeno u vlastitom podrumu, maslinovo  ulje i pulastri iz vlastitog uzgoja ne samo da su veselje  već i zanimacija ovoj obitelji.
Gospođa Mira porijeklom  iz okolice Bjelovara naučila  je na spremanje zimnice pa  je njezin podrum već sada  krcat raznim džemovima,  ukiseljenim povrćem i domaćim likerima.
-Neka se nađe mada mi  malo toga potrošimo, ali najviše podijelimo. Nadamo se  da će korona stati pa ćemo u  Njemačku gdje su nam djeca  i unučad pa treba i njima odnijeti proizvode naših ruku  djelo. Osim toga i naši prijatelji Nijemci su oduševljeni  ono što mi spremamo pohvalila se s opravdanjem gospođa Mira.
Ravnokotarska rajčica, pogotovo iz drugog uzgojnog  turnusa, ima poseban okus  koji nema niti jedna druga  rajčica. Dobri znalci i gušticiri znaju njezinu vrijednost,  ali treba poraditi da postane  sinonim za svu rajčicu.


 


Otkriće rajčice


Dugo su rajčice bile poznate kao ”plod ljubavi” ili ”zlatna jabuka” (od toga potječe i talijansko ime pomodoro),  Današnje ime rajčica dobila je tek u 19. stoljeću. Sočan plod, bogatog okusa, jedna od najvažnijih i najzanimljivijih vrsta povrća u našoj kuhinji. "Otkriće rajčice je za povijest gastronomije, ono što je francuska revolucija za povijest društvene svijesti", riječi su pisca Luciana De Crescienza.
 


ŠLJIVARI


Industrijska rajčica u tipu šljivara ima više suhe tvari i manje kiselina od rajčice koja nosi naziv „holandska“ zbog toga je vole i djeca koja obično zaziru od rajčice, pojašnjava gospođa Marija Šajn i nastavlja: – Njenom preradom u konšervu, šalšu ili pak u preljeve za pizzu može se uživati cijele godine